Stroomafwaarts (3)


Stroomafwaarts (3)

Door Wilfred van Nunen

Vandaag een dag met vismaat Henk Broers het water op. Henk is een doorgewinterde snoekbaarsvisser wiens hart vooral bij het verticalen en het dropshotten ligt. Die kunst verstaat hij tot in de puntjes! Maar naast een kundige visser is hij bovenal plezierig gezelschap, met veel gevoel voor humor.

Ook al wordt er een keer minder gevangen; gelachen wordt er altijd. We verschillen zo’n twintig jaar in leeftijd, maar dat speelt geen enkele rol. Vissen verbroedert, ongeacht  leeftijd, afkomst of beroep. Is dat niet één van de grootste charmes van onze hobby?

Het water dat we gaan bevissen is een van Neerlands grootste rivieren. Het bulkt er van de scheepvaart. Hoe lieflijk zou de rivier erbij liggen zonder al die stalen, naar dieselolie stinkende monsters, die het water continu in beroering brengen en je voortdurend vermoeien met hun lastige golven! Maar goed, het is niet anders.

De natuur is nu eenmaal aan de economie onderworpen, zeker in ons drukke kikkerlandje. Genoeg gefilosofeerd! We varen naar de eerste stek, waar we de zanders hopen te gaan foppen. We zijn niet de enige vissers: we passeren een paar bomen waar enkele tientallen aalscholvers in huizen.


We zijn niet de enigen die achter de vissen aan gaan…

Ondertussen komen we langs een mooi kantje met een grillig bodemverloop. Even een paar plugjes laten zwemmen. In deze tijd van het jaar scharrelen er altijd wel baarzen of windes langs de keien, op jacht naar het rijkelijk aanwezige broed. Aan de steunhengel een DT4-tje, aan de handhengel een rood Salmo boxertje. Toppertjes die het altijd doen.

Binnen een minuut wordt de boxer al gegrepen! Een mooie baars breekt door het oppervlak, maar schiet gelijk los. Maar goed, we hebben al actie gezien! Niet veel later schiet de steunhengel in een fantastische curve. Ik pak hem uit de steun. Voelt goed! De vis blijft diep en ragt lekker door de slip, die dan ook losjes afgesteld staat. Altijd doen met trollen, anders mis je veel.

Even later glijdt een schitterende baars het net in. Zo’n ouwe vechtersbaas die al heel wat jaartjes op de teller heeft staan. 49 cm. zegt het meetlint. Zo’n vis vangen aan het juiste materiaal geeft evenveel voldoening als het temmen van een metersnoek aan een zwaardere uitrusting. Mooie start van de dag!


Ouwe vechtersbaas

We werpen een ondiepte uit met poppers en spinners, maar krijgen jammer genoeg geen reactie. Dan maar oversteken, want aan de overkant ligt een strook waar we al vaker mooie snoekbaarzen hebben kunnen haken. Op de rivier waar we vissen is getijdewerking van invloed. Momenteel gaat het af.

We leggen de boot met de kont in de stroming en gaan er zachtjes tegenin. Ondertussen waggelen onze shads 10 cm. boven de bodem. Het is even zoeken naar de juiste diepte. De ene keer krijg je reactie vlak tegen de stenen, de andere keer moet je ze wat dieper zoeken. Dat laatste is ook nu het geval.

Het heeft al een tijd niet veel meer geregend en dat vertaalt zich in helder water. Op 6 meter diepte krijgt Henk een vlammende aanbeet. Een fraaie stekeldrager heeft zijn Saltshaker vol gegrepen. Met zijn brutale kop en imposante kam poseert de puntgave vis.


De eerste zander meldt zich bij Henk

Dit zijn de vissen waar we onze hengels, boten, motoren, shads en nog véél meer voor aanschaffen! Terwijl hij in handen van het beroep een éénmalige waarde van hooguit twee tientjes vertegenwoordigt…


Gretig gepakt

Er volgen nog een aantal vissen meer op deze plek. Dan is het laag water. De stroming valt weg en meteen zijn de aanbeten over. Wachten tot het opkomt en ondertussen wat pielen met plugjes. Bij een haveningang pakt Henk een roofbleitje en ik een paar baarzen. De wind is intussen stevig aangetrokken. We zoeken een ander traject op waar we wat meer in de luwte liggen.


Brutaal bleitje

Hopend op wederom een paar van die snoeiharde aanbeten, vissen we een stuk van een paar honderd meter stapvoets uit. Na wat zoeken is het weer raak! Zo krijg je over een stuk van 200 meter geen enkele aanbeet, en dan is het op een stukje van 20 meter keer op keer bingo!


Puntgave rivierstekel

We genieten met volle teugen. Ook aan deze dag komt weer veel te snel een einde…