Streetfishing te Gouda in het teken van heel veel kleine baars

Streetfishing te Gouda in het teken van heel veel kleine baars 

Door Ron Smits

Op zaterdag 13 december om 07.30 uur waren de eerste vrijwilligers aanwezig in So What te Gouda om het evenement weer voor te bereiden. De scheidsrechters waren: Cecile Knoppen, John Vlieland, Sjoerd Pape, Ronald Langeveld, Edwin Prosman, Jasper Bikker, Wilbert Mostert en ondergetekende.

De scheidsrechters, die je ook heel vaak op andere locaties ziet, doen dit geheel belangeloos op vrijwillige basis. Cecile zal in de toekomst de contactpersoon zijn van de DSA (Dutch Streetfishing Association) met de vele vrijwilligers in de diverse regio’s, om de communicatie te verbeteren en/of te onderhouden.

Vanaf 09.00 uur kwamen de eerste deelnemers aan en na de briefing door voorzitter Wilbert Mostert vertrokken alle 54 deelnemers richting het viswater. Het wedstrijd parcours bestond uit de singel die om de stad Gouda lag, maar ook een stukje IJssel en alle wateren binnen de stad.


De briefing van Wilbert Mostert.

Voor de scheidsrechters betekent dit veel lopen en/of fietsen. In koppels van twee werd er van 10.00 tot 12.30 uur gevist en van 13.30 tot 16.00 uur. De deelnemers kwamen uit Duitsland, Polen, België en Nederland. In het ochtendgedeelte waren het hoofdzakelijk heel veel, maar vooral ook kleine baarsjes die het kunstaas van de sportvissers belaagden.

Er waren al een paar wedstrijdvissers, die zich onderscheidden door in de 20 en zelfs in de 40 baarsjes te vangen met slechts een handje vol maatse baars (minimum maat is 22 cm).


Mike Slingerland met zijn maatse baars.

Valentyn Ledovskykh ging heel voortvarend van start en had in een klein uurtje al 16 ondermaatse baarsjes. Zijn koppelgenote Willemijn Schonenberg kwam zelf nauwelijks aan vissen toe in dat uurtje. Zij noteerde de gevangen vis namelijk op de scorekaart van Valentyn.

Na de lunch, die overigens prima verzorgd was door de vrijwilligers van So What, vertrokken de deelnemers voor het middag gedeelte en wederom was het weer baarsjes bal.

Vadir Metzger en Patrick Marrable gingen door met het geen waar ze in het ochtend gedeelte mee stopten: veel kleine baars vangen en bij Valentyn Ledovskykh stokte het. Uiteindelijk was het aantal kleine baars doorslaggevend voor het eindresultaat in Gouda.


Anja Becker met een heel klein muisje.

In totaal zijn er 826 baarsjes gevangen, waaronder slechts 19 maatse baars, waarvan de grootste 34 cm lang was. Deze baars werd gevangen door niemand minder dan Dennis Horvath, die goed bekend is met het viswater in Gouda.
De wedstrijd bleef ondanks het baarsjes feest, heel spannend want een maatse snoek of snoekbaars kon het gehele klassement behoorlijk door elkaar schudden. Dat bleek ook wel.

Vadir Metzger won de wedstrijd met 61 baarsjes, waaronder 2 maatse van 26 en 27, zodat hij uiteindelijk 164 punten verzamelde. De nummer twee was Patrick Marrable met in totaal zelfs 105 baarsjes, maar helaas geen maatse baars en derhalve kwam Patrick 2 punten te kort.

Nummer 3 werd Simon Plaetinck met 8 baarsjes, waaronder 2 maatse van 26 cm. Bovendien wist Simon ook nog 2 ondermaatse snoekbaarsjes te vangen en ook nog een hele mooie ruime maatse snoekbaars van 64, waardoor Simon slechts 8 punten te kort kwam om de wedstrijd te winnen.


Corne Ouwehand met een mooi gefotografeerde snoekbaars.

Wel had hij de grootste vis van die dag gevangen. In totaal werden er die dag 8 snoeken gevangen waarvan de grootste 62 cm lang was.


De jongste deelnemer Sjoerd Boschman links.

Streetfishing is geheel in en dat getuigt wel de jongste deelnemer Sjoerd Boschman uit Mijl (Limburg) van 11 jaar. Hij ging die dag op pad met Chris Pandolfo, maar beiden slaagden er helaas niet in om een visje te vangen en ze waren niet de enigen……….. Het volledige klassement kunt u raadplegen op http://www.streetfishing.nl/


Sjoerd en Chris in actie.

Tijdens de prijsuitreiking vond iedereen dat, ondanks dat het begon te regenen omstreeks 15.00 uur, het weer een geslaagde wedstrijd was. De volgende wedstrijd is in Groningen op zondag 15 februari om 08.00 uur en de laatste wedstrijd is op zondag 29 maart in Rotterdam.