Streetfishing Schiedam

Streetfishing Schiedam   

Door Niels Patijn

Op zondag 8 november stond een kundig deelnemersveld van 63 streetfishers klaar om de oevers in Schiedam te betreden. Het parcours Schiedam zat dit jaar voor het eerst in de ‘streetfish agenda’ van Streetfishing Nederland. De wedstrijd kon alle kanten op gaan, ga je gericht vissen op snoek of kies je toch voor het bijna altijd doorslaggevende peuteren op kleine baars…?

De wedstrijd werd georganiseerd samen met Hengelsportvereniging Schiedam en Omstreken. Deze zorgden ook voor een eerlijk verloop van de wedstrijd in de vorm van drie scheidsrechters die de deelnemers in de gaten hielden. Het parcours betrof het historische grachtenstelsel van Schiedam, een prachtige omgeving met een vijftal oude molens. De oude molens waren in vroegere tijden onderdeel van de jeneverindustrie.


Het streetfishing parcours in Schiedam met een vijftal oude molens.


Na het koppelen van individuele deelnemers en teams klonk om half tien het startschot en snelden de streetfishers naar de door hen beoogde visstekken. Zeker omdat het voor velen een onbekend water was, is het altijd even afwachten wat de vangsten zijn en waar de vis zich bevindt.

Het eerste uur was Schiedam nog gehuld in mist, bij aanvang van de wedstrijd voelde het daarom nog best fris aan. Een grote invloed op de wedstrijd had het niet. Al vrij snel maakte de mist plaats voor de zon en vaak is dat het moment dat de roofvis wat actiever wordt!


Bij aanvang voelde het nog best fris aan… Schiedam gehuld in dichte mist. (Foto: Streetfishing NL)


Al snel waren de eerste vissen een feit en zeker in het ochtenddeel kwam er met regelmaat vis naar boven. Onder de gevangen vissen waren ook een serie grote baarzen, welke de wedstrijd natuurlijk des te spannender maakte.
Het lukte Peter Nebbeling om in de ochtend een prachtbaars van 42 centimer te vangen, dat kon wel eens de grootste van de wedstrijd gaan worden!


Peter met een beste baars gevangen vlak voor een brug. (Foto: Marcel van Oudheusden)


Ondanks dat er af en toe mooie vissen werden gevangen werd het als een moeilijke wedstrijd ervaren. Het relatief heldere water en een deel van het parcours wat net uitgebaggerd was maakte het er niet makkelijker op. De kansen waren echter voor ieder gelijk en de streetfishers gingen de strijd met elkaar aan.

Tijdens de pauze verzorgde Café de Amstelbron een lunch en kon er even uitgerust worden. Een broodje kroket of frikandel ging er bij iedereen wel in. Ook werden natuurlijk de nodige vangsten en tactieken besproken en rond half twee werd de wedstrijd weer hervat op zoek naar de Schiedamse rovers.


Café De Amstelbron was de uitvalsbasis vandaag voor ruim 60 fanatieke vissers.


De middag verliep qua vangsten nog rustiger dan de ochtend en veel vissers hadden moeite om vis te vangen. Dat gold niet voor het koppel Brenth Horvath en Jan-Jaap van Heiningen. Zij hadden een school baars ontdekt onder een brug en visten bijna de gehele wedstrijd op een en dezelfde plaats. Dat dit succes had bleek, beiden vingen zo aardig wat ondermaatse baarzen.

De vangsten waren voornamelijk baars en her en der de vangst van een snoek, maar met zoveel deelnemers komen er altijd ook weer andere soorten boven water. Zo werd er een winde en een klein roofbleitje gevangen wat zorgde voor de nodige afwisseling in soorten.

Gelukkig liet vriend snoekbaars bij enkele deelnemers ook van zich horen. Marcel van Oudheusden wist op een spinner de grootste snoekbaars te vangen met een lengte van exact 60 centimeter.


In de middag werden er nog mooie baarzen bijgevangen.


Aan het einde van de wedstrijd werd iedereen terug verwacht op de verzamellocatie en na het nodige rekenwerk van de organisatie kon de prijsuitreiking beginnen. De prijzen voor de grootste vissen werden toegekend aan de 42-er baars van Peter en de 60-er snoekbaars van Marcel en daarmee hadden ze als team prima gepresteerd.

Steven Blonk wist niet geheel onverwacht de prijs voor de grootste snoek binnen te halen, regelmatig vangt hij grote snoeken tijdens wedstrijden. Zo ook vandaag en met een lengte van 86 centimeter volledig terecht.

De Duitse streetfishers Wadim Fur en Alexander Woitschischin hadden sterk gevist en wisten individueel 146 en 149 punten te behalen. Dit was goed voor de tweede en derde plaats. Jan-Jaap van Heiningen kwam net boven de 149 punten uit en is met een score van 164 de winnaar van de eerste editie van Streetfishing Schiedam.


Wadim Fur, Jan-Jaap van Heiningen en Alexander Woitschischin behoorden tot de top drie. klasse!

Iedere deelnemer kreeg als beloning een zakje met Reins shads. Het was een geslaagde wedstrijd en naar verluidt zal Schiedam wellicht nog vaker het strijdtoneel voor een wedstrijd van Streetfishing Nederland worden!