Streamervissen op snoek (deel 5)

Streamervissen op snoek (deel 5) 

De praktijk

Door Berthil Bos
 
Met de informatie uit de eerdere afleveringen in onze gedachte gaan we een dagje snoeken. Vismaat Peter en ik hebben besloten om al werpend een gedeelte van een plas af te vissen, en het hier beschrevene kan op elk ander water voorkomen. 
 
Er wordt hier veel gevist maar dat weerhoudt ons er niet van het deze dag hier uit te proberen, ondanks de dressuur op dit water. We zijn flexibel in onze manier van vissen en passen ons aan naar wat Esox het liefste wil.  
 
Het is winderig deze dag en dat maakt het vissen met de streamer een moeilijke bezigheid. Ik heb ze al paraat liggen in een plastic zakje en ze zijn al nat gemaakt. Hierdoor zijn ze direct inzetbaar, want anders duurt het te lang als ik ze nodig heb. 
 
Op een ondiepe plaat proberen we allerlei aasjes uit, zonder succes. Er staan nu ook behoorlijke golven op het ondiepe water, waardoor de snoek misschien wel naar rustiger oorden is vertrokken. We bekijken de situatie en besluiten een grote rietkraag af te vissen, waar het water wat rustiger is en de vis tussen het riet kan schuilen. Het valt op dat als we dicht tegen de rietkraag vissen er aanbeten volgen en anders niet. 
 
De jerkbait fopt een paar kleinere maar zeer welkome snoeken.
 
Peter vist met een jerkbait en de shad zit  bij mij aan de spelt. Na een paar kleine vissen volgt er een misser op de jerkbait, die wel een enorme kolk teweeg brengt. In een dergelijke situatie laat ik Peter nog een aantal worpen maken, om alsnog succesvol te zijn. Mijn vismaat is druk doende, terwijl ik 'stiekem' mijn shad verruil voor een natte streamer. 
 
Als Peter het opgeeft, gaat mijn bontcreatie richting rietkraag. De Fire Tiger streamer landt precies op de plek des onheils en ik wacht even om hem wat te laten zakken en de snoek de tijd te geven de richting te bepalen. Ik kan deze streamer veel langer op deze plek houden dan welk kunstaas dan ook, waardoor het ding de snoek vaak gaat irriteren. 
 
Door de streamer telkens op te tikken en dan weer te laten dalen, creëer ik een mooie golvende beweging, bijna op de vierkante meter. Ik zie een flits en het lijkt erop dat grootmoeder snoek dit niet langer kan aanzien en het kunstaasje al bij de eerste worp wil arresteren. Nu niet gelijk aanslaan, maar wachten tot je de aanbeet voelt.
 
Deze dame met ervaring werd uiteindelijk gefopt door de streamer.
 
Dit gebeurt en Peter kijkt beduusd naar mijn kromme hengel. Nadat hij vele malen opnieuw heeft geprobeerd om deze dame een loer te draaien, heeft dat luizige bontjasje het in één keer gefikst. De door mij gebruikte Fire Tiger streamer heeft een propellertje op zijn neus, wat voor meer schittering en weerstand zorgt. 
 
Of het propellertje vangstbepalend is weet ik niet, maar het legt mij geen windeieren.
 
Hierdoor valt het geheel wat meer op in het grotere water. Door de weerstand van de propeller wordt de streamer bij het binnen tikken iets afgeremd en gaat hierdoor gelijk een jerkbait van links naar rechts. Of dit nu vangstbepalend is of niet, ook bij deze snoek heeft het weer gewerkt.
 


Omdat levende beelden altijd meer zeggen dan foto’s, ben ik samen met de videocamera naar een mooie poldersloot gegaan. Mijn vrouw, die trouwens totaal niets met vissen heeft, was getuige van een, gelukkig voor haar, snelle vangst van een mooie poldersnoek.
 
Berthil Bos