Streameren op groot water

Streameren op groot water

door Luc Coppens

Vliegvissen op snoek is een typische polderbezigheid, zou je zeggen, en bovendien een leuke manier om meerdere vissen te vangen op een winterse middag.

Vliegvissen op het grote water is een ander verhaal. Je moet toch een klein beetje gek zijn om een hele dag met een streamer formaat kanarie tegen de wind in te staan zeulen vanuit een driftende boot. Waterkennis is hierbij doorslaggevend. Zomaar ergens lukraak staan gooien zal meestal eindigen in desillusie.

 Voordeel is er voor degenen die het gekozen water reeds langer bevissen met conventioneel kunstaas; voldoening is er als het doel uiteindelijk bereikt wordt.

 

‘Zag je dat Rob !!??’ Opgewonden probeer ik de lijn terug op lengte te brengen in de richting waar de enorme snoek verdween die mijn streamer achtervolgde. Ondanks het heldere water waar we momenteel in vissen zag ik hem te laat.
Die helderheid varieert enorm op dit water. Een weekje van weinig wind en regen beïnvloedt het doorzicht ongelooflijk. Voor mij één van de belangrijkste voorwaarden om met streamers op snoek te vissen. Ondertussen is mijn streamer een twintig meter verderop terug in het water terechtgekomen, nog niet eens zover van de plek waar ik hem gewenst had. Tijdens dit hele gedoe merk ik wel dat mijn boot enkele meters is afgedreven, maar ik weet zeker dat ik nog in de buurt van de verdwenen snoek ben. Even laat ik de vliegenlijn zinken en begin dan opnieuw binnen te strippen . Halen van een halve meter maak ik telkens, niet te snel en met een gevarieerd tempo. Het mag namelijk niet te voorspelbaar zijn voor onze rovers. Onverwachts en eigenlijk ook weer niet is het daar, het gevoel waar jullie vliegvissers en ik het allemaal voor doen: het lijkt wel op een boomstronk of een hele zware tak waar mijn streamer achter blijft hangen wanneer ik ergens bij mijn zesde haal verder wil binnenstrippen. Maar dat is het niet, dit is vis !



Het voelt massief, en ondertussen heb ik mijn hengel met een goeie haal gehesen om de enkele weerhaakloze haak in de snoekenbek te nestelen.Dit is best een kritisch moment. Met een beetje pech ritst de haakpunt langs het harde gedeelte van de snoek naar buiten en is alles voorbij. Tot zover gaat alles goed. De vis beseft nu ook dat er iets niet pluis is, de vliegenlijn wordt door mijn handen getrokken, nog zo’n moment van genieten en mijn 8 hengel staat helemaal parabolisch. Na enkele forse vluchtpogingen laat de vis zich aan het oppervlakte zien, ik sta al te jubelen terwijl er nog van alles mis kan gaan. Deze gaat boven de meter, roep ik naar mijn vismaat. De vis slaat van links naar rechts met zijn kop maar zo te zien zit ze precies in de hoek van de bek gehaakt. Eigenlijk is de dril van zo’n grote vis redelijk snel voorbij. Met een zestal minuten heb ik het wel gehad en proberen we de vis zoals altijd met de hand te landen. Een operatie die met een weerhaakloze streamer minder gevaarlijk is dan bijvoorbeeld met een plug met twee dreggen. Vraag dit maar aan een van mijn vrienden.

Na het gebruikelijke meetwerk en het bewonderen van de vis zit ik met de vis op schoot om een paar plaatjes te laten schieten.Mijn vismaat heeft ondertussen zonder woorden de camera in gereedheid gebracht. Dit gaat zo vanzelfsprekend dat het niet eens meer opvalt. We zijn erop ingesteld en er wordt zo weinig mogelijk tijd verspeeld.
Dan is er het moment van voldoening als ik de vis kan laten gaan en langzaam zie wegzwemmen in de diepte. Rob geeft me een schouderklopje en we besluiten eerst een bakkie te nuttigen om dan weer verder te gaan. Opnieuw in de buurt van een rietkraag worden de lijnen weer op lengte gebracht.


Hengels


Het materiaal dat we gebruiken is heel anders dan bijvoorbeeld de vliegvisserij op forel. Om te beginnen wordt er gekozen voor hengels tussen de klasse # 7 en 10 ligt. De prijsklasse van vliegenhengels varieert enorm en het ligt er een beetje aan wat je wil gaan doen.

Is snoeken met een vliegenhengel zomaar een probeersel en weet je nog niet of het je wel ligt, dan raad ik je aan om een niet te duur model te nemen, of wat dacht je van een tweedehands. Zelf zijn we nogal gek van snoekstreameren en vissen we al geruime tijd met Sage-hengels. Deze worden weliswaar niet alleen ingezet voor onze vriend snoek maar mogen ook mee op buitenlandse reizen als we het op steelhead of andere zalmachtigen voorzien hebben. Hun prijskaartje ligt beduidend hoger, maar de fabrikant belooft levenslange garantie en houdt zich daar ook aan. Ik heb dit zelf mogen ervaren toen ik mijn favoriete hengel brak, in Canada. Geen vervelende vragen of verantwoording maar -mede door het vertrouwen van de winkelier- snel, effectief en bovenal gratis gerepareerd.
Reels

Over reels kan ik zeer kort zijn. Ik las ooit dat een reel maar een vergaarbak is voor een vliegenlijn. Wanneer het op snoekvissen aankomt ben ik het daar voor een groot deel mee eens. Niet dat ik met rommel zou vissen of zo, maar ik moet de eerste snoek nog tegenkomen die mij verrast met een run die zelfs de backing op de reel benut. Ik neem wel het zekere voor het onzekere, en heb er altijd wel een 50 meter 30-ponds backing opzitten. Je weet maar nooit.

Lijn

Wat betreft de vliegenlijn zelf ligt het iets moeilijker. Het ligt er aan of je weet wat je wilt. Vis vangen natuurlijk, zul je zeggen, maar dan zal je toch eerst je streamer daar moeten aanbieden waar de snoek er interesse in toont: op de juiste diepte dus. Meestal voldoet een drijvende lijn of een langzaam zinkende lijn voor water tot zo’n twee meter diepte. Wordt het echter dieper, en spreken we over dieptes tussen de 2.5 en 4 meter, dan neem ik meestal een schietkop met een snelzinkende lijn. Je kan dan namelijk direct beginnen binnen te strippen vanaf het moment dat de streamer het water raakt, terwijl we toch op een acceptabele diepte vissen. Zeer gebruiksvriendelijk als je onder verschillende omstandig wil vissen is een vliegenlijn met verwisselbare tips. Zelf heb ik er een met 4 verschillende tips, van drijvend tot snelzinkend. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende merken en de betere zijn voorzien van perfect afgewerkte lussen waar je absoluut geen hinder van ondervindt tijdens het werpen. Het verwisselen is een fluitje van een cent. Ik gebruik graag eentje van het merk Airflo multi-tip, met bijgeleverd etui waar verschillende vakjes de lijnen apart houden, zeer gebruiksvriendelijk.

Streamers



Uiteindelijk aangekomen bij de streamers. Toch niet onbelangrijk, als we met succes willen vissen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je zelf niet zo handig of heb je simpelweg de tijd niet dan koop je deze gewoon bij je hengelsportzaak. Bij een enigzins zichzelf respecterende zaak kan je altijd wel kiezen tussen een paar snoekstreamers, of heb je de mogelijkheid deze te bestellen. Zo ben ik zelf ook begonnen, een aantal jaren geleden. Veel leuker weliswaar is het om ze zelf te vervaardigen. Je hoeft er geen kapitalen voor uit te geven en al doende leer je. Als ik nu mijn eerste zelfgebonden vliegen weer terugzie, begrijp ik niet dat ik er ooit een vis op gevangen heb, terwijl ik best trots durf zijn op de simpelste creaties Als haken kies ik tegenwoordig bijna altijd de weerhaakloze streamerhaak van Ad Swier die verdeeld wordt door Partridge. Een prachtige haak die ook nog eens zeer licht van eigen gewicht is wat de werpeigenschappen zeer ten goede komt.

De voldoening om op een zelfgemaakte creatie een vis te vangen is een extra bonus. Ver hoef je het niet te zoeken en met wat bucktail, glitterspul zoals spectraflash en wat hanenhackles kom je al een heel eind. Hoe langer je bindt hoe ruimer je interesses worden, en al doende komen er weer een heleboel andere materialen ter beschikking.

Veel plezier aan de waterkant en denk eraan: catch & release!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -