Streameren met de spinhengel

Streameren met de spinhengel Door Rob Kraaijeveld Met een licht onderhands worpje plaats ik mijn streamer onder een oude dikke knotwilg, die misschien al een jaartje of twintig met zijn dikke stam schuin over de sloot heen hangt. Met een klein tikje zet ik streamer in beweging. En langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water…

‘Langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water’


“Langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water” Geconcentreerd vis ik hem met korte haaltjes binnen. Met elk tikje dat ik met mijn spinhengel geef zie ik het haar van mijn streamer open en dicht gaan. Het is prachtig om te zien hoe dit materiaal leeft onder water. Tergend langzaam zie ik mijn streamer, die hooguit tien centimeter onder het water oppervlak zijn werk doet, onder de wilg vandaan komen. En dan gebeurt het! In een flits zie ik een groene schicht voorbijschieten die met een enorme snelheid de streamer onder het water oppervlak vandaan grist. De haak hoef ik niet eens te zetten want de streamer zit er helemaal in. Een paar tellen later ligt er een mooie getekende polder snoek voor mijn voeten… Wat kan een streamer soms toch verschrikkelijk effectief zijn. En ik zal in dit artikel proberen uit te leggen wat de voordelen en nadelen zijn van het streamer vissen, niet met de vliegenlat zoals gebruikelijk, maar met een “gewone” spinhengel. Het vissen met een streamer aan een spinhengel zie ik zeer weinig mensen doen. De meeste sportvissers vissen in de polder met spinners en plugjes. En in wateren waar veel gevist wordt, hebben onze groene vrienden vaak wel genoeg, van al dat blik en plastic. En een streamer kan daar uitkomst bieden. Veel sportvissers die mij kennen weten dat ik graag met een streamer en de vliegenhengel vis. Vooral vanuit de boot op de grote plassen is Essox niet veilig. En we hebben ondertussen al de nodige dikke vissen met onze streamers kunnen verleiden. Maar in de polder vind ik echter het vissen met een vliegenhengel toch een stuk minder. In de polder zit de vliegenlijn vaak in de weg. Als je een streamer binnen vist valt je lijn altijd op de grond, met alle gevolgen van dien. Negen van de tien keer blijf je wel ergens in hangen met je lijn, in de oever begroeiing bijvoorbeeld en dat is soms een klein drama.

‘Op sommige dressuur wateren kan een streamer uitkomst bieden’


“Op sommige dressuur wateren kan een streamer uitkomst bieden” Daar heb je in een boot echter geen last van. Daarbij komt dat wanneer je de streamer vist met de vliegenhengel je lang niet zo veel water afvist als met een spinhengel. Er zullen mensen zijn die vinden dat het met een vliegen hengel leuker is om een snoek te vangen en daar ben ik het helemaal mee eens, Maar niet ten koste van alles! Het vissen met een streamer in combinatie met een lichte strakke spinhengel is ook verschrikkelijk leuk om te doen. Het gemiddelde slag vis wat je over het algemeen in de polder kan verwachten ligt tussen de veertig en tachtig centimeter en zo nu en dan een uitschieter naar de negentig centimeter. Maar daar blijft het meestal wel bij. Wat zijn de voordelen van het vissen met een streamer ten opzichte van plugjes of een spinner? Een spinner of een plug moet je toch met een bepaalde snelheid door het water halen om er actie in te krijgen, terwijl je een streamer dodelijk langzaam binnen kunt vissen. Mijn ervaring is dat zeker in de winter als het koud is, een streamer die langzaam gevist word, zeer effectief is. We hebben het regelmatig uitgeprobeerd dat mijn vismaat met een ander soort kunstaas viste, bijvoorbeeld een jerkbait of een plug, en ik met wit-rode streamer . Hij liep dan vooruit en ik viste achter hem aan met mijn streamer. Het gebeurde opvallend vaak dat hij geen aanbeet kreeg en ik een aantal vissen ving. De nadelen van het vissen met een streamer zijn o.a. de afstanden die je kan over bruggen . Als je weinig wind hebt is tien meter al heel wat. Dus je moet niet op te grote afstand willen vissen. Ikzelf vis meestal op watertjes die niet breder zijn dan een metertje of tien en die ik goed kan bestrijken. Heb je veel wind moet je zorgen dat je hem in de rug hebt, want een streamer van een paar gram tegen de wind in werpen is bijna onmogelijk.

‘Uit deze foto blijkt dat Rob echt geen hekel heeft aan het vissen met de vliegenhengel…’


“Uit deze foto blijkt dat Rob echt geen hekel heeft aan het vissen met de vliegenhengel…” De voordelen van het streameren met een spinhengel ten opzichte van een vliegenhengel zijn de volgende. Met een vliegenhengel kan je een streamer soms moeilijk op bepaalde plekjes krijgen. Bijvoorbeeld onder een bruggetje of onder een overhangende boom. Dat gaat met een lichte spinhengel perfect. De actie die je met een spinhengel je streamer kan geven lukt bijna nooit met een vliegenhengel. Ook vis je veel meer water af met een spinhengel ten opzichte van een vliegenhengel. Het water moet wel een bepaalde helderheid hebben, in echt troebel water zal je met een streamer weinig vangen omdat een streamer weinig trillingen afgeeft. Tenslotte nog een groot voordeel van een streamer is dat hij praktisch niets weegt, dus als je stopt met binnenvissen blijft hij mooi net onder wateroppervlakte hangen. En dan praat ik nog niet eens over de visuele kant van deze visserij. Het is immers prachtig om te zien hoe een snoek over een streamer heen schuift. Wat voor materiaal hebben we allemaal wel niet nodig voor deze visserij? Nou dat valt reuze mee. Als eerste een lichte strakke spinhengel van ongeveer twee meter veertig. Ik zelf vis al anderhalf seizoen met een H.S. titanium van twee meter veertig en ik vind dit een superstokje voor dit werk, licht en zeer strak. Als molen gebruik ik een Shimano Stradic 2500fa. Hierop zit een lijn van acht pond. Een dun staaldraadje met een kleine crosslock maakt het compleet. En dan de streamer. Goedkoper kunstaas is er in mijn ogen niet. Je moet ze alleen dan wel zelf maken, maar erg moeilijk is dit niet. Een simpele vise {vliegbind klem} koop je voor het leven. Gamakatsu worm 36 haken maat 6/0, wat rode hanenveren en een witte buck tail (hertenstaart). Deze zijn in de betere hengelsport zaken te koop. Wat sterk binddraad en rode cenille maakt de boel compleet.

‘Een zeer succesvolle en fraai gebonden streamer van de auteur’


“Een zeer succesvolle en fraai gebonden streamer van de auteur” Een punttang plus een kniptang heb ik altijd in mijn zak van mijn jas. Ook twee mapjes van Shimano waar ik mijn streamers in kwijt kan ontbreken niet. Meer heb ik niet bij me. Soms zie ik wel eens vissers met een vistas lopen waarin zoveel spullen zitten dat je er bijna een hengelsportafdeling mee zou kunnen vullen. Nee geef mijdan maar een lekker licht hengeltje en een mapje streamers! Daarmee kan ik mij de hele dag uitstekend vermaken. Probeer maar eens, want ik weet zeker dat wanneer je de smaak van het streameren met de spinhengel eenmaal te pakken hebt, je niet snel iets anders meer wil! 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -