STOP waterkrachtcentrale bij Borgharen!

STOP waterkrachtcentrale bij Borgharen!

Een ondernemer wil in de Maas bij Borgharen een waterkrachtcentrale bouwen en heeft daarvoor van Rijkswaterstaat Limburg, Gedeputeerde Staten van Limburg en de Gemeente Maastricht de nodige ontwerpvergunningen gekregen. Tegen deze ontwerpvergunningen zijn Limburgse en Belgische hengelsportorganisaties alsmede Sportvisserij Nederland in beroep gegaan.

Inmiddels is ook de Tweede kamer zich met de zaak gaan bemoeien. Ondanks dat zij de afgelopen jaren veel informatie over dit onderwerp hebben ontvangen, verkeren veel kamerleden in de veronderstelling dat met een slecht functionerende vistrap en een niet-werkend visgeleidingssysteem toch voldoende waarborgen voor een ongehinderde vistrek gegeven zijn en dat deze centrale dus gebouwd mag worden.

Nu maakt ‘Den Haag’ niet uit of deze waterkrachtcentrale gebouwd mag worden, maar een signaal van de Tweede Kamer zou wel enige druk op de vergunningverlenende instanties kunnen uitoefenen om de vergunning te verlenen.

Het is daarom belangrijk dat de hengelsport de Tweede Kamer laat weten dat veel sportvissers tegen de bouw van deze waterkrachtcentrale zijn. Als argumenten niet meer helpen, dan is er blijkbaar alleen nog de macht van het getal die indruk op politici maakt.

Zouden jullie daarom onderstaand berichtje, of nog liever: een e-mail met je eigen mening over deze waterkrachtcentrale, naar de onderstaande kamerleden willen e-mailen?

Meer informatie vind je ook op:
http://www.sportvisserijnederland.nl/vis_en_water/actueel/2816/slag_om_borgharen.html
 
In het adresvak (Aan:) van je e-mailprogramma met kopiëren en plakken de volgende kamerleden in één keer overnemen:

S.Dijksma@tweedekamer.nl; W.vGent@tweedekamer.nl; A.Slob@tweedekamer.nlG.Koopmans@tweedekamer.nl; C.Aptroot@tweedekamer.nl; D.Samsom@tweedekamer.nl; d.graus@tweedekamer.nl; pjansen@sp.nl; a.koppejan@tweedekamer.nl; s.derouwe@tweedekamer.nl; f.bashir@tweedekamer.nl; t.vdekken@tweedekamer.nl; e.dijkgraaf@tweedekamer.nl; w.koolmees@tweedekamer.nl; a.lucas-smeerdijk@tweedekamer.nl; j.monasch@tweedekamer.nlc.vnieuwenhuizen@tweedekamer.nl; j.sharpe@tweedekamer.nl; l.vtongeren@tweedekamer.nl; k.verhoeven@tweedekamer.nl; e.blanksma@tweedekamer.nl; h.nepperus@tweedekamer.nl
 
En vervogens onderstaande brief kopieren en in het bericht en plakken:

Geacht lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal,

Ik wil u vriendelijk doch dringend vragen om u tegen de bouw van een waterkrachtcentrale in de Limburgse Maas bij Borgharen uit te spreken.

Een waterkrachtcentrale op die plaats zou een ramp voor de visstand in de Maas betekenen. Maar zou ook veel schade aan de trekkende vissoorten zoals aal, zalm, zeeforel en zeeprik berokkenen. Dit met name omdat de te bouwen (kleine) vistrap een verslechtering t.o.v. de huidige situatie is en er voor de stroomafwaarts trekkende vissen bovendien nog geen werkend visgeleidingssysteem beschikbaar is.

Deze waterkrachtcentrale is daarmee in strijd met de Beneluxovereenkomst aangaande trekvissen (2009), het Nederlandse Aalherstelplan en de Europese Kaderrichtlijn Water die geen verslechtering van de huidige situatie toestaan.

U, als volksvertegenwoordiger moet toch zeker het goede voorbeeld geven. Een volksvertegenwoordiger mag toch geen wetten en internationale verdragen aan zijn/haar laars lappen?

Ik kan mij voorstellen dat u de opwekking van Groene Stroom bij uw afweging betrekt. Maar deze centrale zal slechts een minieme bijdrage aan de opwekking van elektriciteit leveren (en tegen welke prijs?). Men kan diezelfde hoeveelheid elektriciteit veel beter met enkele windturbines opwekken. Denemarken heeft die keuze al gemaakt! Daar worden de komende jaren enkele waterkrachtcentrales stilgelegd.

Tot slot wil ik u laten weten dat ik u deze e-mail niet uit eigenbelang als sportvisser stuur. Jonge zalmen en volwassen schieralen op weg naar zee hebben maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk de zee bereiken! De kans om ze aan de hengel te vangen staat gelijk aan de kans om in de Staatsloterij een grote prijs te winnen. Hetzelfde geldt voor volwassen zalmen en zeeprikken in de andere richting.

Ik hoop u met deze e-mail overtuigd te hebben dat die waterkrachtcentrale bij Borgharen er niet moet komen. En dat er in Nederland eigenlijk geen nieuwe waterkrachtcentrales bij kunnen komen!