image description

Stingermontage bij een lange dunne staartwortel + filmpje

Stingertje, stingertje, wat maak je me nu.

Door Berthil Bos

Ik heb al diverse artikelen geschreven over dit stukje onderlijn met daaraan een dreg of dreggen. Stingers worden het tegenwoordig genoemd, terwijl het hulpmiddel in Nederland vooral bekend is geworden onder de naam staartdreg.

Nu is dit inmiddels verleden tijd, aangezien een stinger niet alleen bedoeld is om nabij de staart van het kunstaas gemonteerd te worden. Het onderlijntje met dreg wordt daar geplaatst waar het nodig is. Dit kan natuurlijk richting staart, maar net zo goed bij de buik of rug of dichtbij de kop.  Afhankelijk van de gebruikte loodkop, vult de stinger de leegte op waar geen prikker met weerhaak zit.


Waarschijnlijk was hier helemaal geen haak nodig, zo graag wilde zij hem.

Nu is de montage van de stinger bij de meeste shads hetzelfde. Dat wil zeggen de diverse manieren om het dregje aan of in het rubber te prikken. Van een losse montage tot één die tot over de bocht van de haak in het plastic wordt geprikt. Iedere vistechniek heeft zo zijn eigen favoriete manier. Maar de ontwikkelingen op het gebied van rubber en in het bijzonder de z.g. shads gaan alsmaar door, waarbij er de laatste jaren een nieuw model naar voren is gekomen. Waren het eerst de wat platte en hogere shads die zo mooi flanken in trek, nu zie je steeds meer ronde, dus rollende creaties.


Kleinere snoek heeft vaak niet het vermogen om de gehele shad naar binnen te zuigen.

 Vaak hebben deze rubbertjes een wat langere ronde staartwortel. Deze subtiele staartwortel geeft de shads een geweldige actie en door de slanke vorm floept het rubber zo naar binnen bij de rovers. The Boss Shad en in het bijzonder de Iris Pop Eye Shad van Spro zijn goede voorbeelden hiervan. Deze shads rollen van de ene zijde op de andere en hebben van onderen gezien een breed silhouet.  Wil je nu dit soort shad’s voorzien van een stinger, dan moet je wel rekening houden met de vorm van dit soort rubber.

Een loshangende stingerdreg richting schoepstaart is vaak al uit den boze en niet alleen qua gewicht. Het beste kan je de stinger haak er vast inprikken, waardoor deze niet om de staartwortel kan slaan. Aangezien een ‘’gewone’’ dreg deze staartwortel bij het insteken negatief kan vervormen of door het gewicht kan beïnvloeden, komt er eigenlijk maar één haak naar voren.


Een geweldige combinatie de Iris Pop Eye Shad met de Gamakatsu Twinex nr. 2

De Twinex van Gamakatsu is voor deze subtiele staarten je beste vriend. Wel moet je bij bijvoorbeeld werpend vissen wat aanpassingen toepassen. Op het filmpje laat ik zien waar je aan moet denken.

ANDEREN LAZEN OOK