Stichting Schub biedt petitie aan


Stichting Schub biedt petitie aan met 7600 handtekeningen

Door Johan Caneel

Enkele dagen geleden werden onze lezers geattendeerd op een nieuwe bedreiging voor de sportvisserij. Deze dreiging kwam uit de hoek van de SGP, die meer vrijheden wil voor de beroepsvisserij ten aanzien van de schubvis. Daarbij werden de lezers opgeroepen de petitie van de Stichting Schub te ondertekenen.

Reeds tijdens de Visma verzamelde de Stichting Schub handtekeningen voor deze petitie. Onder het motto “Nederland Nettenvrij” neemt de stichting actie om het tij van de achteruithollende visstand te keren. Zie hiervoor ook www.schub.nu.


Foto: Rudy van Duijnhoven/Beet

Door de val van het kabinet en de nieuw te vormen regering, was het niet verstandig om de petitie in die periode aan te bieden. Nu alle kamerleden en de samenstelling van de verschillende commissies bekend is, is het moment daar. Er deed zich echter een ontwikkeling voor die de noodzaak het nu te doen onderstreepte.

De SGP vatte het plan op om een motie in te dienen om langs die weg de beroepsvisserij meer vrijheden te geven ten aanzien van de benutting van schubvis. Andere partijen dreigden daar in mee te gaan. De oproep om juist nu de petitie te ondertekenen, kreeg gelukkig veel respons.
In totaal werd deze ruim 7600 keer ondertekend.

Dinsdag 14 december heeft een vertegenwoordiging van de stichting de petitie aangeboden aan de Kamercommissie van de het departement ELI ( Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). De petitie werd in ontvangst genomen door de voorzitter van de commissie, de heer Boris van der Ham (D66).

Jan Oor (voorzitter Stichting Schub) gaf tekst en uitleg aan de Kamercommissie. Nadien was er nog gelegenheid dieper in te gaan op de materie. Die gelegenheid is benut om de zorg van de sportvissers te onderbouwen met argumenten.

Ook concrete suggesties om tot een oplossing te komen, kwamen er aan de orde. Stichting Schub hoopt dat deze stap een goede is geweest op weg naar “Nederland Nettenvrij”

U kunt de petitie blijven tekenen om zodoende hun steun aan de Stichting tot uitdrukking te brengen. Er valt namelijk nog wel het een en ander te doen om de dreiging van een nog verder teruglopende visstand te keren.