image description

Start seizoen 23/24.

Na een, in Nederland, verplichte stop op het gebied van het vissen op roofvis, gaat het over een tijdje weer helemaal los. Iedereen is op zijn eigen manier door deze “moeilijke” tijd gekomen en ik moet zeggen dat ik er zelf niet zo’n moeite mee heb.

Natuurlijk zijn er momenten dat het gaat kriebelen, maar dan pak ik mijn hengelspullen en ga het schoonmaken, verbeteren of schaf mij iets nieuws aan. Plannetjes maken voor het nieuwe seizoen en hier en daar even kijken naar nieuwe watertjes is ook een leuke manier om deze tijd door te komen. Nee, ik kom deze rustperiode wel door en een beetje rust voor de rovers is helemaal niet verkeerd. Je zal dan ook zien dat de vangsten in het begin goed zijn of beter het bijtgedrag van vissen een stuk meer onbezonnen is dan midden in het seizoen. Wat mij wel opviel in deze periode van rust, is dat ik regelmatig hobbygenoten met een roofvisuitrusting langs de waterkant zag schuifelen. Niet met een gepermitteerde lekkere worm of kunstaas kleiner dag 2,5 cm., maar gewoon met jerkbaits, spinners of schads e.d. van een behoorlijke afmeting. In het begin ergerde ik mij nog weleens aan dit gedrag, maar bij nader inzien heb ik mij hierin berust. Niet dat ik het propagandeer, maar velen van ons, waaronder ikzelf, zijn ook niet heiliger dan de paus.


Al in Februari zijn de dames vol zwanger, dus wees voorzichtig.

Als ik mij bij het snoekvissen hou, is de regel dat het snoekseizoen eindigt op 28 Februari en weer van start gaat op de laatste zaterdag van mei. Toch mag je gedurende de gehele maand maart met allerlei soorten kunstaas vissen. Onder het motto, ik ben op zoek naar snoekbaars, gaan velen, onder wie ikzelf, toch op zoek naar snoek. Je bent wel verplicht om de gevangen snoek terug te zetten, maar wie doet dat tegenwoordig niet meer. Mijn eigen vismaat Peter, een ervaren en zeer goede snoekvisser, is van mening dat je vanaf 1 maart Esox met rust moet laten. Vooral rond de paai zijn de snoeken erg kwetsbaar en dit is de reden om zich strikt aan de wet te houden. Ik respecteer dat ten zeerste en we discuteren hier al lang niet meer over.


Peter laat de snoek 3 maanden met rust, maar dan gaat hij weer helemaal los.

Toch wil ik nog wel even vermelden, hoe ik hierin sta. Dat onze groenjassen en dan vooral de dames, kwetsbaar zijn tijdens de zwangerschap kan ik alleen maar beamen. Toch gaan we met z’n allen in april en mei richting Scandinavië of andere oorden. Ook daar is de snoek nog volop aan het paaien en soms nog niet eens zover. Zolang men weet hoe je met gehaakte vissen in deze periode om moet gaan, is er niet zoveel mis. Vergeet ook niet dat, als de voortplantingsorgie echt begint, onze waterwolf helemaal geen zin heeft in voedsel en wat je dan ook doet, je kunstaas blijft snoekvrij. Hierbij komt nog dat de snoeken alsmaar vroeger gaan paaien, aangezien het klimaat aan het veranderen is. Tegenwoordig wordt er in februari al volop gepaaid als de omstandigheden goed zijn. Zolang iedereen het goed voor heeft met onze geweldige sportvis, kan er volgens mij niet veel misgaan.


Diverse jerkbaits, waaronder de hybriden, hebben nu genoeg ruimte.

Oké, dit zijn dingen waar we volgend jaar weer mee te maken krijgen, want eerst staat seizoen 23/24 voor de deur. Ik had het over het veranderen van het klimaat en dan vooral dat het warmer wordt. Hierdoor zijn de afgelopen voorjaren behoorlijk warm en zonnig verlopen. Ook waren er diverse droge perioden, waardoor het leefgebied van onze tegenstander, snel opwarmde. De waterplanten stonden hierdoor al in juni op hun hoogste stand en moesten we ons in de kunstaaskeuze al aanpassen. Niet mis mee, maar bepaalde vistechnieken konden niet of nauwelijks goed uitgevoerd worden. Dit voorjaar is het tot nu toe iets anders. Door het betrekkelijk frisse voorjaar en gebrek aan zon is de plantengroei wat achtergebleven en kunnen wij daar er ons voordeel mee doen. De plantenbedden zullen nog niet erg dichtgegroeid zijn en dus meer ruimte om een Glider jerkbait zijn uitdagende schaatsbeweging te laten doen. Ook de Hybriden onder de jerkbaits of de Divers hebben nu de ruimte omdat naar alle waarschijnlijkheid de plantentoppen nog niet de oppervlakte hebben bereikt.  


De Zalt plug heeft veel ruimte nodig om zijn caperiolen uit te voeren.

Ook andere kunststukjes, zoals pluggen en rubber en streamers, hebben genoeg zwemruimte, zonder dat het constant groen oppikt. Mister en Missies Pike voelen zich opperbest nu de watertemperatuur niet te warm is en zullen behoorlijk actief zijn. Ik weet niet hoe jullie je voelen, maar door dit artikeltje krijg ik een drang om naar het water te gaan, maar dan wel op de laatste zaterdag van mei.

Vooral heel veel plezier het komende seizoen en dan komen de vangsten vanzelf wel.
 

ANDEREN LAZEN OOK