Sørøya Live, overzicht seizoen 014

Persbericht Sørøyafishing  

Sørøya Live, overzicht seizoen 2014  

Door Marc van Roie  
 
Medio september vertrokken de laatste gasten terug naar huis en kijken we terug op een seizoen vol verassingen. De skryvisserij was beter dan ooit. 
 
Ongelofelijk veel vissen in de +20 en de +30 kilo klasse werden gevangen waarvan diverse gevaarlijk dicht in de buurt van ondergetekende zijn staande Belgisch record. 
 

Ondergetekende zijn B rec.
 

Guy met nieuw pr
 

Joery met nieuw pr.
 

Ook niet mis.
 
Niet enkel op de Stella Polaris maar ook door de groepen welke er zelf op uit trokken van uit het Havfiskesenter werd er zeer veel en dikke skry gevangen. Het Havfiskesenter is gelegen aan de Breivikkfjord welke bekend staat als zijnde de beste stek van gans Noorwegen voor het vissen op skry. 
 
Vroeger was dit Lofoten maar de laatste jaren is het de trend dat de meeste skry in de Breivikfjord blijft hangen. Het feit dat het gros van de beroeps uit Lofoten in de winter bij ons op skry komen vissen om dat ze hier hun quota veel sneller vol hebben spreekt voor zichzelf.
 
Niet enkel de beroeps uit Lofoten maar ook de jongens van het Norwayguidefishing team gebruiken in maart/april met succes het Havfiskesenter als uitvalsbasis.
 

Norwayguidefishing met ruim 37 kilo.
 

Brian, gids Norwayguidefishing, met 30,5 kilo.
 

Hier kan je mee thuiskomen.
 
Wil je samen met een gids van het Norwayguidefishing team op skry vissen of er zelf op uittrekken van uit het Havfiskesenter word ook dit door ons geregeld en uiteraard kom ik ook dan dagelijks bij je langs.
 
Hoogtepunt tijdens het skry seizoen was de dag dat Frank bij mij op de Stella Polaris een kabeljauw ving van 39 kilo wat een evenaring was van ondergetekende zijn staande B record.
 

Frank met 39 kilo kabeljauw.
 
Ook de periode na dat de skry reeds lang terug vertrokken was richting Barentzee werden er zowel op de Stella Polaris, het Havfiskesenter en niet in het minst in het Bigfishadventure kamp nog steeds mooie vissen gevangen. 
 
Het ondertussen alom gekende 'boemmmmm' bij het vangen van een twintig plussers galmde zowat dagelijks. Het word wel nagedaan, maar nergens zoveel gebruikt als op Sørøya.
 

Boemmmm!
 

Marc met 28 kilo.
 

Biggetje.
 
We ontvingen reeds zeer vroeg in het seizoen extreem veel meldingen van mooie, zeer mooie heilbot vangsten in de Breivikfjord. Bijna dagelijks werden er heilbotten van meer dan 20 kilo gemeld en wekelijks werden er exemplaren van over de 40 kilo gevangen. 
 
Hier moet ik eerlijk zijn en erbij vertellen dat deze vangsten niet normaal zijn. Ieder seizoen worden er wel mooie heilbotten gevangen in de Breivikfjord, maar nooit van te voren zoveel, zo vroeg of zoveel grote. Ben benieuwd of deze trend zich voortzet tijdens het seizoen 2015.
 

Spierbundel van 40 kilo.
 

Brent 12 jaar zijn pr heilbot van 35 kilo!
 
Gevlekte zeewolf staat nog steeds hoog op het verlanglijstje van ondergetekende. Ook hier zie ik dat deze meer en meer gevangen worden door onze gasten. Misschien omdat de meeste van onze gasten jaar na jaar terugkeren. 
 
Zij hebben zowat alles gevangen wat op het verlanglijstje stond en gaan meer en meer experimenteren. Hoe dan ook het zijn bangelijke vissen.
 

Mooie gevlekte zeewolf.
 

Nog zo een lieverdje.
 
Tevens worden er tijdens het vissen op gevlekte zeewolf ook mooie bijvangsten gevangen.
 

Dit zijn pas echte roodbaarzen.
 

Zeeduivel, een lekkere bijvangst.
 

Ook dit zijn leuke baarzen.
 
Zoals steeds verhuisde de Stella Polaris half juni richting heilbot stekken. Dit is en blijft mijn favoriete vis. Door de jaren heen heb ik aardig wat ervaring opgedaan iets wat dit seizoen meer dan nodig was. 
 
Zoals ik reeds vermelde werd er reeds zeer vroeg veel en mooie heilbotten gevangen. Maar..... toen (normaal) het heilbotseizoen moest beginnen verdween de stroming. Het werd mooi weer, te mooi om te vissen en we beleefde veel, zeer veel dagen dat er geen of bijna geen wind stond. 
 
Dit resulteerde dat het een taaie visserij werd waar de ervaring van de voorbije jaren meer dan nodig was om vriend heilbot te verleiden. Nog steeds kan ik met niet weinig trots melden dat tot op heden alle groepen welke samen met mij gericht op heilbot visten zonder uitzondering vissen van meer dan 20 kilo hebben gevangen. Dit was me nooit gelukt zonder de nodige expertise.
 

Heilbot 1.
 

Heilbot 2.
 
Samen met Eric Vansumere ving ik op 12 dagen zo maar even 57 heilbotten waarvan de meeste over de 20, 30 of 40 kilo waren. Eric verbeterde zijn pr van 55 kilo welk ook met ondergetekende gevangen met een heilbot van 75 kilo. 
 
De grootste welke dik over de 100 kilo was werd helaas verspeeld. Ook hier hebben we beiden wat geleerd. Dit gebeurt echt geen tweede keer. Eerlijkheidshalve moet ik ook hier vermelden dat Eric steeds alleen is. 
 
Dit betekent dat wij dan enkel met ons tweetjes vissen en er niets helemaal niets rumoer is aan boord. Heilbot is niet zo gevoelig aan rumoer als zeebaars maar ik heb wel de ervaring dat de vangsten achteruit gaan naargelang er meer rumoer is aan boord.
 

Eric met nieuw pr, 75 kilo.
 

Het was voor beiden een zware dril.
 

22 Kilo.
 

28 kilo.
 
Verder verbeterde ondergetekende zijn pr koolvis met een torpedo van 18 kilo. Deze ving ik op de 60/180gr Westin Dynamic Powerkast spinhengel in combinatie met een VanStaal 150VS molen aan een zeer snel binnengeviste DK Rumble shad. 
 
Mijn vroegere pr stond op 16 kilo en ook al was deze vis 'slechts' 2 kilo zwaarder leek het net of ik een duikboot gehaakt had.
 

Ondergetekende met nieuw pr 18 kilo.
 
Er is een spreekwoord dat zegt "Aan alle mooie liedjes komt een einde". En ja, helaas is dat waarheid. Traditioneel sluiten we het seizoen af met het Sørøya Fishing Heilbot Festival.   
 
De sfeer was opperbest, de nieuwe deelnemers werden zeer goed opgevangen door de anciens en de heilbotvangsten waren optimaal. 
 
Ook al was het weer niet al te best en konden we slechts vijf van de zeven dagen vissen werden er alsnog zo maar even 132 heilbotten gevangen.
 
Jawel, je hebt het goed gelezen, honderd tweeëndertig heilbotten waarvan deze welke in de prijzen vielen varieerden tussen de 161 en de 123 centimeter. Dit betekent volgens de tabel vissen van tussen de 61 en de 22 kilo.
 

Deze vis is een prijs waard.
 

Ook Jurgen wil een prijs.
 

Uiteraard is ook Davy opnieuw bij de winnaars.
 
Niet alleen is het bekend dat je op Sørøya de grootste vissen vangt. Ook de prijzen welke we beschikbaar hebben tijdens het heilbot festival worden nergens geëvenaard.
 

Leuke prijzen voor leuke vissen.
 
Waarvoor ik eerst en vooral onze vrijgevige sponsors welke het mogelijk maken wil bedanken. Zoals steeds was Pure Fishing opnieuw hoofdsponsor van het Sørøya Fishing Heilbot Festival en verzorgde hun de hoofdprijzen. Verder werden er nog mooie prijzen ter beschikking gesteld door WFT, Havfiske.nl, Zeevissport.com , het visblad Beet en uiteraard ook Bigfishadventure & Sørøya Fishing.
 
Dit alles was te merken tijdens de prijsuitreiking in het Hasvik Hotel waar alle deelnemers een gratis feestmaal aangeboden werd.
 

Opperbeste stemming tijdens de prijsuitreiking.
 

Er word zeker geen honger geleden
 
Winnaar van het festival 2014 is Eric met een heilbot van 161 centimeter wat volgens de tabel 61 kilo betekent. Eerst en vooral won Eric een bon voor gratis deelname aan het festival 2015 voor de ganse groep van zes personen. 
 
Dit wil zeggen dat hij tijdens het festival 2015 gratis een accommodatie voor zes personen inclusief twee boten ter beschikking krijgt. Vervolgens won deze ook een Penn Regiment hengel, Penn Spinfisher V7500 molen, een Sørøya Fishing / Havfiske jas en een Beet jaarabonnement. Al bij al een prijs ter waarde van 4500 euro.
 

Een gelukkige winnaar.
 
Tweede prijs, Penn Rampage hengel & Penn Spinfisher V7500 molen gaat naar Paul met een heilbot van 158 centimeter / 55 kilo.
Derde prijs, Penn Rampage hengel & Penn Spinfisher V7500 molen gaat naar Jurgen met een heilbot van 155 centimeter / 52 kilo. 
Vierde prijs, Penn Rampage hengel & Penn Spinfisher V7500 molen gaat naar Ronny met een heilbot van 153 centimeter / 50 kilo.
 
Vijfde prijs , Penn Rampage hengel & Penn Spinfisher V7500 molen gaat naar Piet met heilbot van 145 centimeter / 42 kilo.
Zesde prijs, WFT Speed Jig hengel, Marc met een heilbot van 144 centimeter / 41 kilo.
Zevende prijs, WFT Norhtman Pilk, Davy met heilbot 138 centimeter / 36 kilo. Davy won trouwens het festival 2013 met een heilbot van zo maar ff 106 kilo. 
 
Achtste prijs, WFT Mission Red hengel, Perry met een heilbot van 133 centimeter / 32 kilo. 
Op plaats nr 9 hadden we Roddy welke een WFT Sørøya Special won met een heilbot van 124 centimeter / 23 kilo. 
Nr 10, Hans welke een Sørøya Special hengel won met een heilbot van 123 centimeter / 22 kilo. 
 
Vervolgens won Ronald een WFT Sørøya Special hengel met een kabeljauw van 126,5 centimeter, Paul een WFT Sørøya Special hengel voor de leukste foto en ontving Milos een Beet jaarabonnement, Rapala Weegschaal en een Zeevissport Hooded Sweater als troostprijs. 
 
Verder ontvingen alle deelnemers een speciaal voor het festival ontworpen Zeevissport T Shirt en een unieke Havfiske / Sørøya Fishingpet.
 

Nog meer tevreden winnaars.
 
Nogmaals wil ik Pure Fishing, WFT, Zeevissport.com, Bigfishadventure, Havfiske.nl en Beet bedanken voor de Sponsoring. Alsook Totalfishing.nl voor de vlotte samenwerking.
 
Het Sørøya Fishing Heilbot Festival 2015 gaat door in de periode 28/08 tot 04/09/2015.
 
Marc

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -