Sørøya Live

Sørøya Live 

Door Marc van Roie

Vissen doe ik al vanaf mijn zesde levensjaar. Samen met mijn oom viste ik toen op de Kleine Nete op snoek welke toen nog massaal vertegenwoordigd was. Waarschijnlijk lagen de snoeken welke ik als klein manneke stond te drillen aan de basis dat ik steeds ben blijven vissen.


Het was in 1972, reeds vanaf het eerste ogenblik in het eerste fjord omgeven door steile bergwanden met hier en daar nog wat sneeuw op de toppen, dat ik verslaafd geraakte aan dit prachtige land.

Noorwegen is veel meer dan gewoon zo maar een vakantiebestemming, het is een droom welke ons sportvissers nooit meer loslaat.

Nu 43 jaar en ontelbare visreizen later heeft dit land nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren.

Integendeel! Het jarenlang intensief vissen op alle mogelijke, soms bijna onmogelijke plekken, ontelbare verrassende vangsten en het besef dat je hier op elk moment de vis van je leven kan vangen, hebben het vissen zelfs nog meer spannend gemaakt.

Ondertussen woon ik reeds 10 jaar op Sørøya, het eiland in het hoge noorden dat bekend staat wegens zijn fantastische visbestand.

Hier heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt en vis vanaf maart tot september bijna dagelijks met de Stella Polaris in het visrijkste water van Europa. Gezien mijn jarenlange ervaring in Norge kunnen we wel stellen dat ik de visserij ken als geen ander.

Sørøya staat in Noorwegen beter bekent als 'Storfiskens Rike'. Storfiskens Rike is trouwens geregistreerd als merknaam door de gemeente en betekent in het Nederlands “Het rijk der grote vissen.”

Dat de naam terecht is werd de voorbije week opnieuw bewezen.

De voorbije dagen waren Ray en John te gast op de Stella Polaris en beleefden de week van hun leven.


Ray met nieuw pr 32 kilo.

Nadat de jongens dag 1 hun intrek genomen hadden in het Skipperhuset en de nodige aankopen gedaan waren in de lokale supermarkt, konden we rond de middag er voor het eerst uit.

Daar er tamelijk veel wind stond en om zoveel mogelijk vistijd te gebruiken, probeerde ik zo snel mogelijk een school vis te vinden welke de moeite waard was om te proberen.

We vonden ze reeds op vijf minuutjes varen buiten de haven. Niet de 'biggetjes' waar ze voor kwamen maar wel veel vissen tot 15 kilo welke leuke sport bieden op licht materiaal en goed waren om de spieren los te maken.


Gevonden.


Dag twee zette ik direct koers naar een stek waar ik bijna zeker van was dat we er biggetjes konden verwachten. Onderweg passeerde we diverse grote scholen vis en eigenwijs zoals ik ben, voeren we gewoon door naar de stek welke ik in gedachte had.

Reeds de eerste worp werd zowel de shad van Ray als van John op 20 meter onder de boot vol gepakt. Beide hengels stonden rond als een hoepel en beide landde hun eerste 20 plusser van de vakantie, “Welkom op Sørøya jongens”.


John met zijn eerste 20 plusser.


De jongens konden hun geluk niet op en uiteraard was ook ik zeer blij dat ik er weerom in geslaagd was om de juiste stek te kiezen.


Gevolgd door Ray.


80 Meter diep en de vis zat van de bodem tot 20 meter en soms wel tot 10 meter onder de boot.


En of dat er vis zit.


Het was een gekkenhuis, zakken en hangen en het gebeurde diverse keren dat we gewoon konden zien dat een kabeljauw de shad net onder de boot pakte. En dit waren niet de kleinste maar beren van over de 20 kilo. Persoonlijk heb ik al veel meegemaakt, maar dit slaat echt alles.


Boemmmmm zakken en hangen.



En opnieuw.


Gezien alle dagen zowat een kopie van dag 2 zijn, zou het eentonig worden om ze allen te beschrijven.


Pfffff zwaar.


Feit is dat de jongens met zijn tweetjes de voorbije week circa 5 ton, jawel, goed gelezen, 5000 kilo kabeljauw vingen waarvan de meeste tussen de 15 en de 20 kilo, 35 stuks over de 20 kilo en 2 over de 30 kilo.


Biggetje.


Wisselvalig weer, wel mooie vissen.


Meer van dat.


Het blijft doorgaan.


Hier doen we het voor.


Ze krijgen er niet genoeg van.


We blijven doorgaan.


Hebbes.


Ze beginnen door te wegen.


Wat een feest.


Best vangend aas waren de DK Rumble en de DK Art – Baits move vertical.


De absolute toppers van de week.


Havfiskesenter.


Ook de jongens in het Havfiskesenter boekte mooie vangsten. Zij vingen de voorbije week met 24 personen 203 kabeljauwen van meer dan 20 en 7 van over de 30 kilo.


HFS 1

.


HFS 2
.


HFS 3
.


HFS 4
.


HFS 5
.


HFS 6
.


HFS 7.


HFS 8

.


HFS 9.

Tevens leuk om te weten is het feit dat vorige week, 20/3 en 21/03, het wereldkampioenschap Skrei vissen werd gehouden op de Lofoten.

Deze wedstrijd gaat over twee dagen en er werden op deze twee dagen met 176 personen slechts 35 vissen van over de 20 en eentje van over de 30 kilo gevangen.

De resultaten van het wereldkampioenschap vind je op www.vmiskreifiske.no.

Weerom het bewijs dat er nergens zoveel grote vissen gevangen worden als bij ons in het Storfiskens Rike.

Marc

www.soroyafishing.com
info@soroyafishing.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -