Sørøya Fishing Heilbot Festival Dag 6

Sørøya Fishing  

Sørøya Fishing Heilbot Festival Dag 6 

Door Marc van Roie 

Boemmmmm minstens 220 centimeter klonk het in mijn oor toen Paul me telefoneerde. Hoorde ik goed, 220 centimeter?? Ja hoor, Davy heeft het opnieuw gepresteerd riep hij. Daar word je als organisator wel heel blij van.


Een spierbundel van 229,5 centimeter.


Paul beschreef de dag als volgt.

De vorige dagen was de heilbot niet volop actief. De wedstrijd is nu aan de zesde dag toe en er moest iets gebeuren om kans te maken op de overwinning. Daarom werd er vroeg uitgevaren.

De zee lag er zeer rustig bij en na een half uurtje varen waren we bij de eerste stek. Het aas werd overboord gelaten en we wensten mekaar succes. Deze ingesteldheid werd beloond.

Na een half uurtje kreeg Paul een aanbeet gevolgd door een mooie run. De hengels van Davy en Armin werden uit het water gehaald om de dril te kunnen voltooien. Toen Davy ongeveer 10 meter had opgehaald, kreeg hij een enorme dreun op zijn hengel.

Twee heilbotten tegelijk, als dat maar goed afloopt. Het was snel duidelijk dat Davy zijn vis wel iets groter was dan die van Paul. Een spannende dril begon. In het begin kwam de heilbot van Davy redelijk vlot mee maar na een meter of 5 dacht de vis er anders over. Plotseling dook hij terug naar de bodem om daar gedurende een 20-tal minuten te blijven liggen.


Daar gaat hij.


De boot werd ondertussen steeds bijgevaren zo dat er zo min mogelijk lijn zou uitstaan. Uiteindelijk kwam de vis los en kon het ophalen beginnen. Dit verliep zeer moeizaam, centimeter bij centimeter kwam de vis naar boven om op 27 m terug naar de diepte te gaan. Opnieuw beginnen dus. Dit heeft zich 15 maal herhaald, ja 15 runs terug naar de bodem.

De spieren van Davy begonnen aardig te verzuren en de hengel een 50lbs Penn Regiment Halibut stond maximaal gebogen. Ieder foutje zou nu onmiddellijk afgestraft worden met het verlies van deze megabot. Gelukkig is Davy een ervaren visser welke het hoofd koel hield en elke run mooi opving.


Tot het uiterste belast.


Het gevecht duurde 1u en 40 minuten voor de vis eindelijk aan de oppervlakte kwam, een onvergetelijk moment.

Een onvergetelijk moment was het ook toen we de vis aan boord wilde heisen. Want dit was zeker een nieuw Belgisch record en daarom moest hij officieel gewogen worden. Al snel had iedereen aan boord hun handen vol met dit enorm beest. Met verenigde krachten lukte dit net.

Achteraf gezien was dit niet zo verstandig om een vis van dit formaat aan boord te heisen, maar het lukte ons net.


Niet verstandig


De euforie barste los! Dit was de vis waarvoor wij gekomen waren! Marc Van Roie werd gebeld en we vertelden hem dat we een vis aan boord hadden van brut gemeten 2.20 meter en we deze eerst naar de haven wilde brengen.

Ik ben er zo was het antwoord. Toen we binnenvoeren stonden er een 30 tal personen ons op te wachten. Massa's foto's werden genomen en de vis werd met een kraan van het locale visfabriek uit onze boot getild.




De officiële meting en weging gebeurde in het bijzijn van de politie welke door Marc verwittigd was en bracht volgende gegevens: lengte 229,5 centimeter, gewicht 157,5 kilo buikomtrek 235 centimeter.




Hiermee verbeterde Davy zijn staande Belgisch record heilbot van 106 kilo wat trouwens ook tijdens een vroeger heilbotfestival op Sørøya gevangen werd, met maar liefst 51,5 kilo. Een fles champagne werd onmiddellijk ontkurkt, om dit nieuwe record te vieren. En… vervolgens snel terug vissen.


A winning team.


Oh ja, Paul had in het begin er ook heilbot aan. Dit bleek eentje te zijn van 85 centimeter. Dit werd terug gezet om hopelijk ook zo groot te worden voor een nieuw record.

Op de boot van Davy, Armin en Paul werden vandaag vijf heilbotten gevangen waarvan er vier teruggezet zijn.

Op de boot van Perry en Eddy zijn er vandaag twee heilbotjes gevangen waarvan de grootste 111 centimeter.



Aan boord bij John en Ray kwam er vandaag slechts één heilbotje over de reling kijken.



Gezien Gunter welke voor het eerst op Sørøya is, nog nooit geen gul van over de meter gevangen heeft besliste hij en zijn team om de dag aan het vissen op kabeljauw te besteden. En met succes.

Zijn eerste gul was er eentje van 106 centimeter en op het einde van de dag stond zijn pr op 117 centimeter.


Missie geslaagd.


Diverse locaties in Noorwegen claimen dat ze het heilbot-mekka of heilbot-walhalla zijn. Er is er maar eentje welke het waar maakt jaar na jaar, SØRØYA.


Morgen is het weerom de laatste dag en er word nog gevist tot 13.00 uuur. Ben benieuwd wat er nog gebeurt.

Marc
www.soroyafishing.com
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -