Sørøya Fishing Heilbot Festival: Dag 4

Sørøya Fishing Heilbot Festival: Dag 4

Door: Marc Van Roie.

Dag 4: Vandaag prachtig weer, maar helaas geen stroming, geen wind en dat resulteert in weinig vis. Het Belgische Team besloot om het terug op de stek van gisteren te proberen en vingen daar 7 heilbotten van tussen de 80 en de 100cm.


Het eerste botje is binnen bij het Belgische team.


Nummer twee voor het B team,


Guy doet ook zijn best
,

Bij het Havfiske Team was het Rodny welke er eentje van 103cm ving, gevolgt door Eddy met eentje van 98cm en verder nog eentje welke ondermaats was.


Rodny met 103cm.


Gevolgd door Eddy met 98cm.

Gezien ik dit seizoen een nieuwe heilbot stek ontdekte heb ik de positie van deze tijdens de briefing aan de deelnemers medegedeeld. De groep van Jor vertrok die richting uit. Later bleek dat dit de juiste beslissing was want Jor werd winnaar van de dag met een heilbot van 118cm. Met nog 3 dagen te gaan werden er tot op heden met 14 man 28 heilbotten gevangen. In principe veel te weinig en te klein voor de tijd van het jaar.


Winnaar van de dag, Jor met 118cm.

Deze trend zagen we reeds het ganse seizoen. Ook al vingen we veel en mooie heilbotten was het een taaie visserij. Er moest heus wat voor gedaan worden om ze te verleiden en we hadden minimaal dubbel zoveel missers als vorige jaren. Dressuur?? Nee ik geloof het niet. Volgens mij heeft een en ander er mee te maken dat we een extreem goede zomer beleefde.

Mijn buurman van 84 welke zijn ganse leven op Sørøya woonde heeft nog nooit een zomer mee gemaakt als dit jaar. Het water is gemiddeld twee graden warmer dan normaal en dat is volgens mij de reden dat de visserij niet is wat ze moet zijn. Daarom zit en zat de heilbot dit seizoen veel dieper dan normaal en bijt hij zo voorzichtig.

Meestal is de aanbeet knalhard, boem, hebben die hap. En dit seizoen zijn ze voorzichtig, zeer voorzichtig. Zouden we geen stingers gebruiken dan werden er nog veel meer verspeelt, want 80% van de gevangen vissen hingen op de stinger. Het warme water heeft ook een massa makreel naar het noorden gevoerd.

Deze zitten hier normaal nooit, maar dit seizoen was deze massaal vertegenwoordigd. Sommige onder de beroeps beweren dat deze de reden zijn waarom de heilbot dieper afgedaald is. Volgens hun is makreel te snel en eten hun het voedsel van de heilbot voor hun bek weg. Wie zal het zeggen? Het is en blijft vissen en dat maakt het juist leuk.


Een zee arend houd ons wantrouwig in de gaten.  
 
Groet, Marc Van Roie
www.soroya-fishing.com
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -