Sørøya Fishing: Fantastische start van het seizoen 2014

Sørøya Fishing: fantastische start van het seizoen 2014

Door Marc van Roie

Van de beroepsvissers en ook van de biologen welke het kabeljauwbestand berekenen en controleren hoorde ik de ganse tijd reeds positieve berichten dat er ontzettend veel en grote kabeljauw zit. Nog nooit in het verleden van zolang de onderzoeken gedaan worden hebben ze een zo groot paaibestand genoteerd als dit jaar. 
 
Men beweert dat het met de opwarming te maken heeft en dat de kabeljauw uit het zuiden steeds meer noordwaarts trekt, of is het omdat er in 2010 niet op skry gevist werd door het beroep. Toen werd er weinig of niets opgekocht vanwege de crisis in Spanje en Portugal. 
 
 
Deze twee landen vertegenwoordigen zowat 90% van onze export van de Skry. Of beter gezegd 'Klipfisk'. Dit is gedroogde en gezoute Skry, beter bekend onder de naam bacalau. 
 
 
Of is het een combinatie van de twee factoren, wie zal het zeggen? Feit is dat we momenteel veel, ontzettend veel grote dikke Skry vangen.
 
 
De groep rond Peter de Kock arriveerde vorige week met als doel een vis van 20 kilo. Het resultaat was dat ze ontelbare 20 plussers vingen en ook allen vissen van boven de 30 kilo vingen met als uitschieter een kabeljauw van hele 39 kilo.
 
 
Dat is een  evenaring van het huidige Belgische record wat op naam staat van ondergetekende. 
 
 
De kabeljauw bevond zich op een diepte van tussen de 60 en de 80 meter in scholen welke soms wel 40 meter dik waren.
 
 
Er werden soms driften gemaakt van vijf uur zonder dat we maar hoefden te verkassen en constant zat er vis onder de boot.
 
 
En wat voor vissen: bijna alle vissen wogen minstens 15kg en meer. Gewoonweg Sørøya op zijn best. Absolute toppers deze week voor het vangen van deze dikke dames waren Hardbaits, Crazy Daisy, Slim Jim en Big Bob.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -