Sportvissers verzamelen zwerfvuil op noord- en zuidpier

Persbericht Sportvisserij NoordWest Nederland

Sportvissers verzamelen zwerfvuil op noord- en zuidpier

Maar liefst 62 vuilniszakken vol in een tijdsbestek van drie uur. Dat was het resultaat van de opruimactie die sportvissers op vrijdagavond 20 mei op de noord- en zuidpier hebben gehouden. Aankomende vrijdag is het spuisluizencomplex aan de beurt.

Onder het motto ‘Hou je visstek schoon’ ruimen sportvissers twee keer per jaar de meest populaire zeevisstek van Noord-Holland op. “Deze vrijdag valt het verhoudingsgewijs nog mee”, vertelt Hans Hendriks, voorzitter van de IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging (IJZVV). Al lopend verzamelt hij samen met Frank Maassen, districtshoofd van Rijkswaterstaat, het vuil aan het begin van de zuidpier. “Naarmate de zomer vordert en er meer dagjesmensen komen, neemt ook het afval op de pieren toe.”


De buit bestaat vooral uit plastic flessen en blikjes.

Verderop op de pier worden ook wegwerpbarbecues, een visstoel, een rolcontainer en vele stukken visnet aangetroffen. Kranten waarin aas verpakt heeft gezeten, vormen de hoofdmoot van wat de ‘sportvissers’ achterlaten.


Alle troep stop je toch simpelweg in je vistas?

“Niet te geloven”, mompelt Ron Gatowinas, voorzitter van de commissie zeevissen van Sportvisserij Noordwest Nederland. “Dat je het aas laat liggen, is tot daar aan toe. Daar weten de meeuwen wel raad mee. Maar alle andere troep stop je toch simpelweg in je vistas? Hou het gewoon schoon. Een plastic tas voor je vis en één voor het vuil. Simpel en wel zo netjes!”


De actie ‘Hou je visstek schoon’ is een samenwerkingsverband van de georganiseerde sportvisserij.

Deelnemers zijn de hengelsportverenigingen Zeevissen.com, IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging (IJZVV), Sportvisserij Noordwest Nederland, zeevistips.nl en alle hengelsportzaken in de omgeving van de pieren.

De kosten voor de afvoer van het vuil neemt de gemeente Velsen voor haar rekening. In augustus gaan sportvissers opnieuw afval vissen op de pieren. Meehelpen? Opgeven kan door een email te sturen naar info@pos-sportvisserij.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -