Sportvissers in Amsterdam opgelet

D66 en VVD Amsterdam

door Juul Steyn

Sportvissers in Amsterdam opgelet: bij deze de standpunten van de VVD en D66 in onze hoofdstad. Deze antwoorden kunnen je helpen bij de keuze voor de partij waarop je tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart gaat stemmen.

Stuur deze standpunten naar zoveel mogelijk sportvissers door opdat iedereen een zo goed mogelijke keuze kan maken.

Later deze week volgen nog de antwoorden van de overige partijen in de hoofdstad, alsmede die van de belangrijkste partijen in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Groningen.

Namens de VVD beantwoordt Yuen Keong Ng onze vragen. Yuen is duoraadslid voor de VVD Amsterdam, woordvoerder Sport en ICT.

Quote: “Als ik gekozen wordt zal ik mij volledig inzetten om de belangen van de Amsterdamse sportvissers te behartigen.” 

Bij D66 Amsterdam levert Ivar Manuel, woordvoerder Waterbeheer, de standpunten van de partij.

Quote: “Hengelsport is een recreatieve natuurbeleving waarvoor D66 zich graag hard maakt.”

Vraag 1: Hoe staat uw  partij tegenover de hengelsport?

VVD: De VVD heeft beslist geen bezwaar tegen de hengelsport, zolang sportvissers maar weidelijk vissen en zich aan de geldende regels houden. Daarbij benadrukt de VVD dat een goede en professionele voorlichting, bijvoorbeeld door de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV), van groot belang is.

D66: Ik heb in mijn leven veel gevist en daar zeker het nodige plezier aan beleefd. D66 hecht er waarde aan dat beginnende vissers goede voorlichting krijgen om te voorkomen dat de vissen blijvend letsel oplopen. De Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV) kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren door onder meer vislessen te verzorgen. Als ouder neem ik daar ook een verantwoordelijkheid in door mijn oudste zoon (11 jaar) op een verantwoorde manier te leren vissen.

Vraag 2: Kan de kiezer erop rekenen dat u zich inzet om de sportvismogelijkheden in uw gemeente te behouden en waar mogelijk te vergroten?

VVD: Voor onze partij is het behouden van elke sport is een belangrijk doel, ook de hengelsport. De mensen in Amsterdam moeten in de hectiek van de stad daarom genoeg ruimte hebben en houden om rustig te kunnen vissen. De VVD denkt daarbij graag mee met initiatieven vanuit de hengelsport. Als de AHV bijvoorbeeld een clubhuis of jeugdhonk wil oprichten, zullen wij dat zoveel mogelijk faciliteren door onder meer de regeldruk sterk terug te dringen.

D66: Absoluut. Hengelsport is een recreatieve natuurbeleving waarvoor D66 zich graag hard maakt.

Vraag 3: Hoe staat uw partij tegenover vislessen op basisscholen?

VVD: Vislessen op school zijn een goede en praktische manier om biologie meer inzichtelijk te maken en het is goed als de leerlingen leren hoe je verantwoord moet vissen. Je voorkomt hiermee dat kinderen zelf gaan experimenteren en zo onnodig schade aan vissen toebrengen. De VVD juicht het toe als deze vis- annex biologielessen in eerste plaats worden gegeven op scholen waar de leerlingen ver van de natuur afstaan waardoor de kans groter is dat kinderen niet goed voorbereid naar de waterkant gaan.

D66: Het is goed als de jeugd in Amsterdam door zulke lessen dichter bij de natuur komt te staan. Zoals gezegd ziet D66 hier een rol weggelegd voor de Amsterdamse Hengelsport Vereniging die bijvoorbeeld adviserend kan optreden bij het samenstellen van deze lessen. Zo voorkom je dat kinderen van een jaar of 10 zonder enige kennis van zaken en met slecht materiaal voor het eerst gaan vissen met alle gevolgen van dien voor de vissen.

Vraag 4: Hoe staat uw partij tegenover Actief Biologisch Beheer (ABB) waarbij op grote schaal vissen als brasem en karper wordt geruimd als alternatief voor baggeren om helder water te verkrijgen?

VVD: Hier raak je een teer punt, omdat in het kader van ecologie en klimaat bijna alle maatregelen genomen mogen worden ook al leiden deze niet tot voldoende of het beoogde resultaat. Wij van de VVD vinden dat je in de eerste plaats de leefomgeving van de vis in orde moet maken door te baggeren en de oevers weer een natuurlijk karakter te geven. Persoonlijk ben ik zeer terughoudend als het om Actief Biologisch Beheer gaat omdat ik er niet van overtuigd ben dat dit werkt.

D66: Over de effectiviteit van ABB is veel te veel onduidelijkheid. D66 pleit daarom allereerst voor het op orde brengen van de waterhuishouding. Dus eerst baggeren en andere duurzame maatregelen nemen om het water gezond te krijgen. ABB willen we alleen heel spaarzaam toepassen in het kader van onderzoek naar de effectiviteit van deze maatregel.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -