Sportvissers gaan 1750 kilo karpers uitzetten op De Benedenrivieren

Persbericht Karperwerkgroep van Sportvisserij Zuidwest Nederland 

Sportvissers gaan 1750 kg karpers uitzetten op De Benedenrivieren 

Zaterdag 21 november gaan zo’n zestig fanatieke sportvissers wederom spiegelkarpers uitzetten. In totaal gaat het om 1750 kilo die in het kader van het Spiegelkarperproject (SKP) Benedenrivieren worden uitgezet.

De karpers worden uitgezet op verschillende locaties in Zuidwest Nederland. De locaties waar de karpers worden uitgezet zijn Hellevoetsluis, Numansdorp en de Biesbosch 

Vanaf 2013 worden er jaarlijks op wisselende uitzetpunten spiegelkarpers uitgezet door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Door deze uitzettingen zal het huidige eenzijdige en beperkte bestand aan schubkarpers, gevarieerder worden en daardoor ook aantrekkelijker voor de sportvisser.


UItzetplaats Hellevoetsluis Struytse Zeedijk 16.

Vrijwilligers van de Karperwerkgroep van Sportvisserij Zuidwest Nederland en De KSN coördineren de uitzettingen en verzamelen de terugmeldingen van gevangen karpers.

Alle spiegelkarpers worden na aankomst eerst stuk voor stuk gefotografeerd waarna ze worden vrijgelaten in de wateren van het Benedenrivierengebied.


November 2014 Werkendam 013 44 centimeter.

Door het unieke schubbenpatroon van spiegelkarpers zijn ze individueel herkenbaar.


September 2015 Werkendam 013 4,5 kilo 62 centimeter.

Aan de hand van de vangstfoto’s en terugmelding gegevens is een spiegelkarper terug te vinden in het aangelegde digitale fotobestand. Op deze manier kan de lengtegroei en gewichtstoename per spiegelkarper gevolgd worden. De terugvangstfoto’s en de bijbehorende hengelvangst registratiegegevens zijn van groot belang.


UItzetplaats Numansdorp Trailerhelling naast A29.

Op basis hiervan kan eventueel bijgestuurd worden om het doel van een voor de sportvisser aantrekkelijk gevarieerd en duurzaam bestand aan karper te bereiken.


UItzetplaats Spieringsluis 5  Werkendam.

Door sportvissers gevangen spiegelkarpers kunnen worden terug gemeld via spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl of via de speciale Facebookpagina.

In de twee jaar dat dit project nu loopt zijn er al bijna 100 spiegelkarpers teruggemeld. De groei in lengte (10-12 centimeter per jaar) en gewicht (2,0 – 2,5 kilo per jaar) laat zien dat de jonge spiegelkarpers het prima naar hun zin hebben in het Benedenrivierengebied.

Deze karperuitzetprojecten worden gefinancierd door Sportvisserij Zuidwest Nederland vanuit de opbrengsten van de landelijke Nachtvis- en Derde Hengeltoestemmingen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 75
Marc Borst -
image description
Penvissen in de avonduren
Willem Moorman -
image description
Karpertips (22)
Marc Borst -