Sportvisserij Nederland presenteert nieuwe veldgids op Visma

Sportvisserij Nederland presenteert nieuwe veldgids op Visma

Sportvisserij Nederland presenteert op 26 maart tijdens de opening van de Visma – de grootste hengelsportbeurs van Europa - haar nieuwe veldgids: “De Nederlandse zeevissen”.
 
De veldgids is een ‘must’ voor sportvissers, duikers, natuurliefhebbers en ecologen. De veldgids geeft een actueel beeld van de Nederlandse zeevisfauna en is met zijn robuuste uiterlijk, watervaste omslag, uitgebreide determinatietabel en vissenoverzicht zeer handig in gebruik. De nieuwe veldgids De Nederlandse zeevissen is de zoute versie van de veldgids De Nederlandse zoetwatervissen, waarvan tot nu toe 200.000 exemplaren zijn verkocht.

 
U vindt in de veldgids alle 119 vissoorten (‘van Ansjovis tot Zeeduivel’) die in het Nederlandse kustgebied voorkomen of die door Nederlandse beroepsvissers regelmatig uit de Noordzee worden aangevoerd en vervolgens te vinden zijn in de vishandel. Ook zijn soorten opgenomen die met enige regelmaat afdwalen vanuit hun normale verspreidingsgebied, waaronder de elf meter lange reuzenhaai en de anderhalve ton wegende maanvis. 


 
De veldgids is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Prof. Dr. Niels Daan, visserijbioloog en voormalig onderzoeker bij Wageningen Imares (het vroegere RIVO). Aan deze gids hebben verder deskundigen van o.a. Wageningen Imares, Ecomare en het NIOZ meegewerkt. Om ervoor te zorgen dat de veldgids een optimale visherkenning mogelijk maakt is na een twee jaar durende inventarisatie van het best beschikbare fotomateriaal, een selectie gemaakt van ruim 120 afbeeldingen van zo’n 40 fotografen uit binnen- en buitenland. 


 
Met de veldgids is het niet alleen mogelijk om zeevissen te determineren. Voor alle vissoorten is informatie over hun herkenning, verspreiding, leefwijze, voedsel en wettelijke status opgenomen. U kunt dus per vissoort direct zien of deze in de Flora- en Faunawet beschermd is, een wettelijke minimummaat of gesloten tijd kent, waar hij voorkomt, of hij in Nederland zeldzaam is of juist algemeen, waar hij zich voortplant en wat hij eet. En – niet onbelangrijk – hoe groot hij kan worden! Tenslotte zijn van alle vissoorten de Nederlandse, Duitse, Engelse, Franse en wetenschappelijke naam opgenomen.
 
De veldgids kost € 10,- en is te bestellen via de website
www.sportvisserijnederland.nl.