image description

Spinnend streameren: Deel1

Spinnend streameren Deel 1

Door Berthil Bos.

Als er één roofvistechniek tegenwoordig helemaal in de lift zit, is dat wel het vliegvissen op snoek. Het is dan ook een spectaculaire manier van vissen en op bepaalde momenten ook uiterst productief. Er zijn situaties en omstandigheden waar ieder ander kunstaas het nakijken heeft t.o.v. deze harige creaties.

De streamer is natuurlijk geen imitaties van een vlieg, want als deze insecten met dit formaat rondvliegen, dan zie je mij niet meer buiten. Nee, deze ‘’vliegen’’ moeten visjes en andere waterbewoners imiteren.


Als dit vliegen moeten imiteren, dan …

Een streamer presenteren aan een vliegenstok, heeft enige ervaring nodig, maar is eenvoudiger dan men denkt. Toch weerhoudt dat veel roofvissers om hieraan te beginnen. Ook is het een techniek die je lang niet altijd kan gebruiken, omdat de omstandigheden wel mee moeten spelen. Harde wind of uit de verkeerde hoek, maken het presenteren van deze windvangers al een stuk moeilijker. Ook als de snoek afzakt naar wat dieper water, omdat de situatie hem daartoe dwingt, is het vissen op deze manier minder effectief. Voor de puristen is dit totaal geen probleem, aangezien zij de beleving veel belangrijker vinden.


Dennis is een dergelijke purist, die in iedere jaargetij de vliegenhengel hanteert.

Met wat aanpassingen kan je toch ook op een andere manier met de streamer vissen. Een streamer heeft bijna geen gewicht en hierdoor gebruikt de vliegvisser de vliegenlijn en daarbij behorende vliegenstok. Door het gewicht van de lijn en de werptechniek, in samenwerking met de hengel is het mogelijk om het harig beestje een behoorlijk eind weg te zetten. Als je nu een spinhengel of lichte baitcaster hanteert, zal je merken dat je hooguit in een erg smal slootje kan vissen. De lijn en vooral een reel geven alleen maar extra wrijving, waardoor de toch al gewichtloze streamer geen meter opschiet. Lood toevoegen is geen optie, omdat je de gluiperige actie van de streamer hiermee te niet doet. Er zijn nog een aantal hulpmiddelen die je wel kunt gebruiken en daar kom ik op terug. Zonder gebruik van hulpmiddelen is het ook mogelijk om een streamer goed te presenteren.


Veel natuurlijk haar en bont houd veel water vast.

Een goede spinstreamer moet water kunnen opzuigen. Als hij dat kan doen, zal het beestje behoorlijk in gewicht toenemen. Je zal dan ook altijd zien dat een goede spinstreamer veel natuurlijke materialen zoals bijv. bont en leer bevat. Ook is hij vaak iets groter dan de streamer voor een vliegenstok. Het nadeel van dat extra bont en leer kan bij het zetten van de haak optreden.

Hierdoor zie je bij een ‘’vlieg’’ streamer vaak een enkel staartje en niet te veel bucktail en bijvoorbeeld Raccoon. De tandjes van Esox heeft veel grip op dit materiaal, waardoor hij hem vastklemt. Met de vliegenstok kan je natuurlijk niet zo hard aanslaan als bij een spin en/of baitcaster. Hierdoor is veel natuurlijk materiaal bij een streamer voor de ‘’gewone’’ hengel totaal geen probleem. Hard aanslaan dus, om beweging in de streamer te krijgen. Nu moeten we dit probleem ook niet groter maken dan dat hij is, want vaak haakt de groenjas zichzelf omdat de streamer makkelijk naar binnen wordt gezogen.


Gelukkig kan je met de ‘’gewone’’ hengel pittig aanslaan.

Goed, er is dus weldegelijk goed te vissen met een streamer zonder hulpmiddelen, alleen moeten ze wel speciaal voor deze techniek gebonden zijn. Vaak is het vissen met de streamer dressuur doorbrekend. Ook kan je de snoek gigantisch trickeren, omdat je de streamer ontzettend langzaam voorbij kan laten gaan. Ook als je weet waar hij of liever zij zich ophoudt, kan je met wat oefening, op de vierkante meter de waterwolf uitlokken. De volgende keer deel 2 met wat meer over de onderlijnen, hengels en andere hulpmiddelen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -