Speedflow Landing Net

Gezien bij Fox Rage

Speedflow Landing Net

Door Berhil Bos
 
Jaren geleden werden roofvissers vaak niet voor vol aangezien als er in de boot een groot net aanwezig was.

Meestal stak het net pontificaal boven de bootrand uit en werd er een beetje lacherig over gedaan. Vooral snoeken lande je met de hand en de eventuele verwondingen die je daarbij opliep werden gekoesterd al trofeeën.

Wat kan een mens toch raar doen en ook ik nam eigenlijk nooit een net mee. Gelukkig worden de meesten van ons met de tijd wat verstandiger of op zijn minst gaan we wat meer nadenken bij wat we doen. Het weer van de laatste jaren kenmerk zich door extremen. Ook de zomers kunnen nu erg heet worden ons kikkerlandje, waardoor bijvoorbeeld de watertemperatuur extreem hoog kan zijn.

Watertemperaturen van meer als 23 graden zijn geen uitzondering meer, wat het vissen op roofvis en in het bijzonder op dat groene monster tot een zeer delicate kwestie kan maken. Gaan we door met het vissen op Esox of stoppen we totdat de temperatuur weer wat daalt. Omdat ik zelf ook in de zomermaanden mijn geliefde snoek graag voor de gek mag houden, ben ik gaan nadenken hoe je ook bij hoge watertemperaturen deze rover niet teveel beschadigd.

Buiten het zoeken naar bijvoorbeeld zuurstofrijk water zoals de rivieren of het gebruik van zware materialen om de dril niet te lang te laten duren met verzuring van de snoek tot gevolg, kwam het net jaren geleden ook weer om de hoek kijken. Nu niet als schepnet, maar als landing en overlevingsnet.

De zware materialen zijn gebleven om de dril iets wat te forceren, maar al snel gaat het net te water om de vis onder controle te krijgen. De snoek is dus dan niet volledig uitgedrild en heeft de verzuring nog niet in het gehele lijf zitten. Als je hem nu wilt scheppen dan zal je zien dat hij als een gek tekeer gaat, wat hem ook weer extra energie kost en hij kan zich op deze manier bijvoorbeeld aan het kunstaas verwonden, dat met de dreggen in de mazen blijft hangen.

Gewoon de snoek naar het net dirigeren en deze in het water houden. Je zult zien dat de vis normaliter erg rustig blijft met de vraag ‘wat gebeurd mij?’. Is hij nog wel onrustig dan gewoon afwachten tot de rust is weer gekeerd. Nu kan je op je dooie akkertje de vis even bekijken en bepalen hoe je hem wilt onthaken. Hiervoor gebruik ik de kieuwgreep zonder hem uit het water te halen.
 

Een net is snel te klein voor deze manier van landen.
 
 Na het onthaken laat ik mijn sparringpartner even bijkomen in hetzelfde net. Wil je een fotootje maken, dan eerst alles klaar leggen om snel je ding te kunnen doen. Als de snoek na een tijdje in het overlevingsnet weer tekenen van leven gaat geven is het tijd om hem voorzichtig zijn vrijheid te geven. Dat je deze manier van landen het gehele jaar kan en in de zomer eigenlijk moet toepassen lijkt mij logisch, omdat je op deze manier laat zien, dat je met veel respect voor de vis, je hobby uitoefent.  
 

laat hem even herstellen van al die inspanning.

 
Voor deze weidelijke manier van vissen heb je uiteraard een groot en diep net nodig. Groot genoeg om ook de meter plus dames te landen, maar ook diep genoeg om de netrand behoorlijk boven het water te houden, zodat de vis er niet uit kan springen. Tevens moet het net gecoat zijn, om de tere huid niet te beschadigen.

FOXE RAGE heeft een dergelijk schepnet in zijn programma onder de naam SPEEDFLOW Landing Net. Je kunt dit grote net inschuiven tot een transportlengte van 116 cm. , waardoor hij waarschijnlijk wel iets boven de bootrand uitkomt, maar niet in de weg ligt. Anders dan in het verleden zal je nu vaker een duim omhoog zien, van die roofvissers die uit het goede hout gesneden zijn. Veel succes deze zomer.
 
Berthil.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -