Specialist II, een snelle Scheveninger

Specialist II, een snelle Scheveninger

door Berend Masselink

Scheveningen is een zeer fraaie boot rijker. Sinds dit jaar kun je met de motorcatamaran ‘Specialist II’ snel naar de wrakken of comfortabel een ander soort visserij ondernemen. We pakten een avondje op de tong.


Ruim plek voor iedereen…

Wie bij Scheveningen eerder dacht aan een dagje met de kotter op makreel, moet zijn vooroordelen flink bijstellen. Voor een dagje makreel takelen zul je schipper Pieter-Jan Jansen niet gauw warm krijgen. Nee, liever zoekt hij iets leukers voor de klanten.

Na een loopbaan in de ICT sprong hij in het diepe en verruilde de virtuele wereld met die van het échte leven aan boord van een snelle motorcatamaran. Van jongsaf bekend met het zeevissen in Scheveningen en later met het sportduiken, vult Jansen met zijn Specialist II een plek in die nog niet bestond in Scheveningen: die van het wrakvissen met een snelle boot. Maar Jansen is voor meer dingen te porren. Vliegvissen bijvoorbeeld. Dat kan hij zelf ook prima. Zelfs op de Noordzee moet dat lukken. Of een nachtje op de tong.


 Op de eerste rang bij een zonsondergang…

Tijd om de trossen los te gooien. Al meteen verliezen we het evenwicht wanneer de in totaal 700 pk’s stapvoets aanzetten. Ai, dat wordt goed vasthouden. Met een noordwestenwindje kracht 3 tot 4 gaat het met 24 knopen zuidwaarts richting Blokkendam. Over veiligheid maken we ons geen zorgen. Alle apparatuur en reddingsmaterialen zijn aan boord en ondanks dat de boot een V-kiel mist, ligt de Specialist zeer stabiel op het water.

De afmetingen van 12 bij 5 meter bieden plaats aan 12 opstappers en een prachtige overdekte stuurhut annex ‘kantine’. Toch blijven we liever op het achterdek om de sfeer te snuiven. In minder dan een zucht (15 tot 20 minuten) zijn we al bij de monding van de Waterweg en 5 minuten later staan we te vissen met uitzicht op de Blokkendam van de Maasvlakte.


Schipper Pieter-Jan Jansen is kind aan huis op de Noordzee, zowel zeevissend als sportduikend…

De Specialist is een ‘Southcat’ motorcatamaran. Een in Engeland gebouwde boot (double hull) die wordt aangedreven door twee Yanmar 6 cilinder turbo-intercoolers. Door de hoge snelheid van 26 knopen schiet het lekker op. Zodoende kunnen ook de wrakken richting Engeland opgezocht worden. En mocht het op zo’n wrak tegenvallen, dan kun je rap een andere opzoeken. Aan boord is uitstekend hengelmateriaal te huur en wie het wil kan een exclusieve catering voorgeschoteld krijgen met champagne, kreeft en kaviaar, als verjaardagscadeau of voor bedrijfsuitjes.

We gaan voor anker op 150 meter van de Blokkendam. Een prima stek die zich voor de tong al vaak heeft bewezen. De berichten voorafgaand aan de tocht zijn zeer wisselend geweest. Ze willen nog niet echt losbreken, maar op warme avonden kun je geluk hebben. De bootvissers staan klaar. Overal hangen de ‘weegschaaltjes’ gereed aan de wartels.

Tegen 21 uur zien we de zon als een prachtige sinaasappel ondergaan. Alleen al voor dit uitzicht zouden we een lieve duit overhebben. En hoewel kaviaar en kreeft ontbreken –verschil moet er zijn- blijft de sfeer aan boord prima, ook al blijft de tong zich stilhouden tot klokslag 21.40 uur. Dan flappert de eerste aan dek. Het wordt wel snel duidelijk dat het niet een van die ‘doldwaze’ avonden gaat worden met continue gerammel op de toppen. Wat tong betreft moet je sowieso afwachten tot donker; maar dit jaar is het zeer wisselvallig.


Niet alleen maar kabeljauw op de verre wrakken…

Aan de stek kan het niet liggen. Even voor achten komen van alle kanten de kleinere bootjes positie nemen aan de Blokkendam. Het is een mooi gezicht in donker al die kleine verlichte kajuitjes. Op de radar is het al een even zo mooi gezicht, die bootjes evenwijdig aan de Blokkendam. Nu komen er af en toe –alsof ze met golven onder ons doorspoelen- wat tongen aan boord. Vrijwel allemaal aan de maat, met enkele uitschieters rond de 35 cm.

Op één uitzondering na vangt iedereen aan boord tong, variërend van 2 tot 6 exemplaren. Bot, bolk en zelfs wijting vormt de rest van de vangst. We wisselen enkele keren van stek. Dat is het minste wat je als schipper kunt doen, in de wetenschap dat alle andere facetten zoals onderlijn, aas en tijdstip gewoon kloppen.


Iets eerder dan verwacht lichten we na middernacht dan ook het anker om weer richting haven te gaan. De wind is iets meer gaan liggen als we rond 1.20 uur Box 1 voor het nautisch centrum binnenschuiven en aanmeren. Een avontuur rijker en ondanks de matige medewerking van de tong zeker niet ontevreden.


Een mooie lap tong aan de weegschaal-montage…

Meer informatie: Triton Charters, www.tritoncharters.nl; tel. 070-3587496. Gsm 06 52450518. Ligplaats bij het nieuw Nautisch Centrum aan de Hellingweg 100-200 in Scheveningen.