Spanje, Caspe en black bass (2)

Spanje, Caspe en black bass (2)

door Willem Stolk

                       

Ikzelf heb vooral met een lichte spinhengel gevist. Het kunstaas waar ze op dat moment goed op aasden, waren kleine ratelpluggen. Vooral de kleuren oranje en goud waren in trek.

Het is echt lekker vissen, zo op je gemak alle inhammen (‘koven’ genoemd) afgooien op zoek naar black. Soms zie je ze liggen tussen de takken of tegen de rotsen. Dan ineens werd met een flits mijn plug gegrepen, en met een enorme snelheid ging de vis de diepte in terwijl de tandwielen van mijn molen gierden. Net zo snel als de vis omlaag dook kwam hij ook weer naar boven en was het zaak om de lijn strak te houden. Gelukkig lukte het me ook deze vis te landen en kon hij op de gevoelige plaat. We visten de hele dag door, koof in en koof uit, vele honderden malen werpen resulteerde in ongeveer vijftig blacks.

                       


De plaatsen waar je ze kan vinden…


Lichte spinhengels
Het materiaal dat wij gebruikten voor de visserij op black bass bestond uit lichte spinhengels voorzien van molens uit de 1000-serie. Ik heb het genoegen gehad om met de nieuwe gevlochten lijn (Shimano Antares kevlar 8/00) te vissen, om ze in de praktijk te testen. Ik heb een aantal bevindingen gedaan over de kleurvastheid, maar verder is de lijn perfect. Testen in de praktijk heet zoiets, en wanneer je dit leest is de lijn wellicht al in de winkel verkrijgbaar. Ik gebruikte als voorslag drie meter 22/100 nylon, dit doe ik omdat ik denk dat de black de witte dynema ziet en het zorgt tevens voor wat demping tijdens de laatste meters van de dril.

De kleine ratelpluggen hebben het goed gedaan, maar je weet natuurlijk nooit echt zeker of je de juiste hebt gebruikt. In ieder geval moet je voldoende pluggen, zowel drijvende-, zinkende- alsook oppervlaktepluggen bij je hebben.


Stekken vinden
De stekken in het meer van Caspe waar je op black kunt vissen variëren sterk. In het voorjaar als het water hoog staat, zijn ze veelal te vinden in de talrijke ondiepe oeverzones. De honderden koven waar onder water bomen staan, zijn topstekken. De blacks huizen graag tussen de takken en vinden er de ultieme schuil- en aanvalsplaats.

               

Blik op de dieptemeter Het is echt noodzakelijk een goede en betrouwbare dieptemeter bij je te hebben. In de vele koven kun je op die manier exact zien waar bomen en andere obstakels staan, want dat zijn de plaatsen waar je moet zijn. De Lowrance LCX-16CI dieptemeter en GPS die we gebruikten heeft een resolutie van maar liefst 640 bij 480 pixels, wat resulteert in een ongekend nauwkeurige weergave. Het briljante kleurenscherm was in Spanje, waar de zon ruim aanwezig is, goed afleesbaar. De GPS, een navigatiesysteem, is op een stuwmeer met een lengte van 110 km geen overbodige luxe. In totaal kunnen er in het nieuwe back-upsysteem 750 way-points, 1000 markeerpunten en 100 routes worden opgeslagen.

In het najaar zijn de blacks veelal te vinden in de diepe koven en langs de steile diepe wanden van de bergen. We hebben tijdens het slepen met pluggen een aantal kleinere blacks gevangen die de plug op een diepte van 6 meter niet konden weerstaan.


Kijken is leren
Tijdens onze laatste trip hebben we veel naar de Spaanse black bass vissers gekeken. Het was echt super om te zien wat die mannen doen. Vanuit elke positie werpen ze hun kunstaas op elk gewenste plaats. Ze vissen veelal met wormen met schietlood. Deze visserij levert gewoon meer vis op, er zitten veel kleine blacks bij maar ik weet zeker dat ze er meer dan 100 op een dag vangen.

                                                                       

       
Deze mannen vangen er zeker 100 per dag…

De volgende keer zal ik uitgebreid ingaan op de visserij met wormen en schietlood. Misschien is het ook wel een techniek waar we in Nederland snoekbaars, baars en zelfs roofblei mee kunnen vangen. Inmiddels heb ik het een en ander al geprobeerd en ik kan u zeggen het gaat de goede kant op. Als ik zeker ben van mijn zaak kom ik ook hier op terug.

Al met al kan ik zeggen dat de black bass een uitstekende sportvis is. Niet alleen zijn uiterlijk is prachtig maar ook zijn sluwheid en kracht is bewonderenswaardig. Ik weet inmiddels waarom velen verslingerd zijn aan deze vis. Wil je ook eens kennismaken met deze vis, het stuwmeer van Caspe biedt je deze exclusieve mogelijkheid.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.
Willem Moorman -
image description
Lekker genieten bij VVP Verhuur/Visserslust
Willem Moorman -
image description
21% SUPER SALE DAGEN
Willem Moorman -