Spanje, Caspe en black bass (1)

Spanje, Caspe en black bass (1)


door Willem Stolk

De black bass, ook wel ‘grootbekbaars’ genoemd, is in vele landen uitermate populair. In Amerika zijn de vissers er in ieder geval helemaal aan verslingerd. Het is werkelijk onvoorstelbaar wat er in de States allemaal te koop is om ‘black’ te vangen. Alle in de natuur voorkomende diertjes zijn nagemaakt in alle maten en kleuren, en velen duizenden soorten softbaits zijn er ontwikkeld om de black bass mee te vangen. En daar profiteren wij weer van mee, denk maar aan de vele import slugo’s en fin S shads. Dit verhaal speelt zich iets dichter bij huis af, namelijk in Spanje.


               

       
Black bass, ook in Europa te vangen…

Wat de Amerikaanse bass-gekte betreft lopen we in Nederland nog wel een jaar of wat achter. Wat te denken van de vele ‘tournaments’ in Amerika, met boten tot op de tanden toe bewapend, die de vissers in razend tempo van de ene naar de andere stek moeten brengen. Nitro’s, speciale ‘black’-boten zijn voorzien van megamotoren, 200 pk is niets aparts. Heb je eenmaal een wedstrijd gewonnen dan word je werkelijk als een vorst onthaald, de winnaars worden per limo vervoerd en met applaus ontvangen in daarvoor speciaal afgehuurde sportcomplexen.


 

Blacks in Caspe

Helaas ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om in de USA op de black bass te vissen. De keren dat ik op de bass gevist heb was in Spanje in het stuwmeer van Caspe, inmiddels een jaarlijks ritueel. De populatie blacks in het meer is op niveau, je kunt er exemplaren vangen van boven de drie kilo en ik verzeker je: dat geeft topsport van de bovenste plank. Elk jaargetijde heeft een bepaald voedselaanbod waar de blacks precies van op de hoogte zijn. Kreeftjes, jongbroed, schelpdiertjes, pieren en nog veel meer behoren tot de menukaart. Imitaties die op de juiste plek op de juiste plaats worden aangeboden zijn vaak succesvol.

                                                                       

       
Imitaties zijn vaak succesvol…

De black bass is een vis die het aas lang kan volgen. Ik heb met oppervlaktepluggen gevist waardoor ik dit perfect kon zien. Het is een prachtig gezicht, de black volgt zijn prooi en het lijkt soms wel of hij alle kanten wil bekijken voordat hij tot de aanval over gaat. Maar evengoed kan het zo zijn dat het kunstaas meteen wordt weggerukt zodra die het water raakt. Dan moet je er nog rekening mee houden dat hij nog even op zijn staart gaat dansen (taildancing) op het moment dat je de buit binnen denkt te hebben, met als gevolg een plug in de boot en weg baars.

Poppers en ratelpluggen

Het afgelopen najaar viste ik opnieuw in het stuwmeer van Caspe. Ik heb er met plezier en met goed resultaat op snoekbaars en meerval gevist. Ook de bass stond op mijn lijstje. Om de black bass in het meer te vangen kun je gebruik maken van verschillende technieken. Zo kun je met de vliegenhengel voorzien van een popper -een oppervlakte-kunstaas- perfect black vangen. Het is wel een specialisme waar je tijd in moet steken omdat je vanuit de boot de kanten af moet vissen. Hoe dichter je bij obstakels en de randen van stenen kan gooien des te meer kans je hebt om black te vangen.

                                                                       

       
Marc pakte tegen de avond nog een beauty…

Ik heb veel gekeken naar mijn vismaten die dit al jaren doen, een prachtig gezicht om te zien hoe deze mannen routinematig de popper op elke gewenste plaats leggen. En nog mooier is het als een black de popper grijpt en vervolgens het hazenpad kiest. Marc, een van mijn maten, ving tegen de avond een prachtige black waar ik gelukkig nog een mooie foto van kon maken. Een vis die net geen drie kilo haalde.

ANDEREN LAZEN OOK