Snoekstreamerbal

Snoekstreamerbal

Door Jelle Westerhuis

In de loop van 2011 ging ik een keertje op pad met Gerlof van den Berg. Gewoon een keer in het echt kennismaken in plaats van enkel digitaal, onder het genot van een lekker potje snoeken, ergens in zijn Nederlandse woonomgeving.

Het was een buitengewone dag in alle opzichten: heerlijk weer, uitstekend gezelschap van een wereldvisser, er werden mooie vissen gevangen, er werd veel gelachen en tot slot kreeg ik ook een bijzondere snoekstreamer te zien. Meteen werd ik verliefd op de actie, direct was ik volledig overtuigd van de manier waarop het ding gebouwd is…


Haar op bamboe…

De streamer was slim voorzien van bamboe-deeltjes die ervoor zorgen dat de haren op sublieme wijze volume geven aan de vlieg, zonder dat daar veel materiaal voor nodig is. Een epoxy kop zit er voor en dat geeft uiteraard de valbeweging die je graag wilt zien in een vlieg. Hoe dan ook, het idee bleef maar spoken door m’n hoofd en na het proberen van diverse patroontjes, was daar plotseling voor mij de ultieme oplossing: de rubberen bal.

Kwam ‘m tegen in een catalogus waar ze dienen voor meerval-rigs (spro big waller rig beads). Verkrijgbaar in twee verschillende maten - geloof 10 en 15 mm - en voorzien van een heel krap gaatje. Perfect dus om strak op een haak te zetten en op een zelfde wijze volume te geven aan een paar haren als de bamboe doet van Gerlof.

Enfin, begon te binden, maar moet eerlijk bekennen dat de eerste streamers nou niet echt je van het waren. Ten eerste liep ik al direct tegen het aloude probleem op dat je rekening moet houden met hoeveelheden materiaal die je op kant van een haak bindt. Die bepalen namelijk de wijze van lopen.

In bovenstaand geval had ik dus te dun en te weinig haar bovenop gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid eronder. Gevolg laat zich raden: hij ging op z’n kop door het water. Geen idee of het uitmaakt voor de snoek, maar het zit mij in ieder geval niet lekker en dus werd er een stel haren uit de onderkant getrokken… Vervolgens liep ie toppie, met zelfs, wanneer korte rukjes aan de lijn werden gegeven, een afslagje naar links en rechts… Iets wat ik enorm graag zie.

Waarom een rubberen bal?

De bamboe begreep ik aanvankelijk niet helemaal. De werking op het materiaal is top, maar begrijp eigenlijk nog steeds niet waarom je een drijvend materiaal zou pakken voor onze visserij. Begrijp de bedoeling en oorsprong denk ik wel, die ligt waarschijnlijk in de tonijnvisserij. Daar trekken ze houtjes met hoge snelheid door het water achter een boot, eventueel voorzien van zogenaamde ‘skirts’, die ook weer op tal van (little) big game lures worden gebruikt.

Maar goed, daar gebeurt het in de oppervlakte, en hier dus niet. Daarom moest de materiaalkeuze voor mij al anders zijn. En gezien mijn drang naar eenvoud en snelheid, voegt een rubberen bal voor mij bijna alles toe aan een streamer wat ik graag zie om ‘m te vissen zoals ik wil.


Benodigde bindmaterialen.

Enfin, maar eens aan de slag met het binden van dit patroon. De benodigde bindmaterialen zijn er niet veel. Je kunt ‘m uiteraard uitdossen tot en met, maar ik zoek dat niet zo, om het zo maar te zeggen. Een dik binddraadje, de rubberen bal, een tubetje secondenlijm, een paar ogen, een tweetal typen haren en een stevige, gruwelijk scherpe haak gebruik ik voor dit patroontje. Dat is alles.


Haken moeten superscherp zijn.

De Tiemco 600 SP is bijvoorbeeld een geweldige haak voor dit patroon. Met zijn ‘korte’ gewicht, naar binnen wijzende punt en super point, is het een fijne haak die de val van de vlieg op een gewenste manier beinvloedt. Langere haken zorgen er in mijn ervaring voor dat de actie vervlakt, korte haken geven juist meer diversiteit in actie.

Binden:


Bal op de haak. Door het nauwe gat is de bal prima op de haak te fixeren. Zit nagenoeg vast.


Desondanks zet ik toch een buffertje erachter met dik binddraad om er zeker van te zijn dat ie echt op zijn plekje blijft zitten…


Uiteraard een paar druppeltjes secondenlijm erop…


Dan gaan de witte, golvende haren erop. Naar voren gebonden om een restant naar achteren te krijgen dat straks mede gaat helpen om het opplakken van de ogen te vergemakkelijken. Hiermee krijg je ook nog eens het verdubbeldende effect dat de haren mooi wijd uit gaan staan. Zorg er wel voor dat je, na het inbinden van de synthetische haren, ze uitspreidt over tenminste 180 graden, en dus compleet over de onderste helft bal.


Het kan makkelijk zijn om de haak even te draaien in de klem om zo gemakkelijker de boel te plaatsen. Zo kun je ook beter controle krijgen over de wijze waarop de haren over de haak komen te liggen. Ik verdeel ze gelijk aan weerszijden, maar misschien zal het aanbrengen aan maar één zijde juist een jerk-effect kunnen bewerkstelligen, dat moet ik nog eens een keer uitproberen of dat daadwerkelijk een andere, misschien wel betere actie geeft.


Ondanks dat straks de boel vastgezet gaat worden met secondenlijm, zet ik de boel ‘hard aan’ met het binddraad. Kan me niet strak genoeg zitten. Die dingen moeten gewoon voor mij compleet hufter-proef zijn.


Na het opzetten van de onderpartij gaat de groene bovenpartij erop, wederom naar voren ingebonden met de restanten naar achteren. Niet wegknippen, want die helpen je alleen maar in het volume geven aan de vlieg!


Een paar wikkelingen van het binddraad zorgen er al snel voor dat de boel mooi naar achteren komt te staan…


... En na nog een paar stevige wikkelingen wordt de boel afgeknoopt.


Dikke toet lijm erop…


... En de ogen erop plakken. Ik gooi geen lijm op de achterkant van de ogen, maar druppel flink op de haren aan de zijkant waarna ik de ogen erop leg. Die zitten dan vrijwel direct vast…


Druppel ze de dag erna nog een keertje, daarmee weet je zeker dat ze muurvast zitten.


Het eindresultaat.


Simpel, eenvoudig, geen poespas. Snel te binden en dat alles dankzij een rubberen balletje.

Naast het feit dat zo’n bal snel en gemakkelijk volume geeft aan je vlieg, is het dus ook zo dat het een geweldige gewichtsfactor is die tesamen met de haak de boel flink laat bewegen. Bij veel streamers vind ik het ook irritant dat je lang moet wachten voordat ie diepte pakt en dat hoeft bij deze niet dus.

Deze streamer kan je rap vissen op elke gewenste - met enige beperking uiteraard - diepte die je wilt. Nog een voordeel is dat je met de eerste achterwaartse worp, met het uit het water halen van de vlieg, het water er al compleet en in 1 keer uitslaat. Werpen is dus een eitje! En ook het in de knoop raken van de vlieg valt zat mee.

Succes met binden!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -