Snoeken op de Glomma…


Snoeken op de Glomma…

Door Nico Molkens

Vorige week was het eindelijk zo ver, na lang wachten zouden we er een weekje opuit trekken om in Noorwegen te gaan snoeken. Momenteel is het in Nederland de gesloten periode, maar in Noorwegen zijn de snoeken afgepaaid en kan er gewoon gevist worden.

Na wat omzwervingen viel onze keuze op de Glomma rivier, en dan meer bepaald op Øyern, dat is een soort meer waar de Glomma langs de ene kant invloeit en langs de andere kant er weer uit. Het meer is ongeveer 40 kilometer lang, dus dat leek ons wel wat!


Zicht op het meer vanaf de aanlegsteiger.

We boekten onze reis en verblijf via P&S visreizen (http://www.psvisreizen.nl/), en verbleven in Fügli Gard, een mooie grote chalet centraal langs het meer gelegen. Het verblijf was super voor elkaar, en we konden er van alle moderne comfort genieten.


Het huisje waar we verbleven. Nagenoeg heel de onderverdieping was voor ons.

De gastheer sprak vloeiend Engels en zorgde ervoor dat we het 100% naar onze zin hadden. In ons arrangement waren 2 boten, 2 Linders, voorzien van een 25 en een 40pk motor en van een dieptemeter, inbegrepen. Op een van de boten zat een fronttroller, en voor de andere namen we zelf een backtroller mee. De boten waren veilig en voldeden perfect aan de omstandigheden.


De boten voldeden perfect.

De visserij was er niet echt makkelijk, maar na wat zoeken boekten we toch succes. We stelden meteen vast dat er van dressuur geen sprake is. De aanbeten waren bijzonder fel en met regelmaat werd het kunstaas vol in de bek gegrepen en moesten we de haken stuk knippen.
De vissen waren bijzonder sterk, wat het enkel maar leuker maakte! De hengeldruk op dit meer is te verwaarlozen, zelden kwamen we andere vissers tegen en deze deden meestal enkel trollen.

 
De 126 griste de Bössel net langs de boot weg en zat netjes in de scharnier gehaakt.

Wij visten enkel werpend. Beste werkte om de boot rond 3 a 4m te leggen en dan naar de rotsen toe te werpen of taluds en structuur op open water bevissen rond dezelfde diepte. Qua kunstaas viel er aan alles wel een vis te vangen, maar bucktailspinners, kleinere jerkbaits en replicant-achtige shads, staken er toch wel bovenuit. We hadden ook succes op topwaters en weedless shads tussen rietstoppels, dit dan tegen de avond aan.


Grote spinners waren echt top, op spinnerbaits hadden we minder respons.


Ook Franske ging zwaar aan de bak.


Blije visser.


Deze mooi getekende vis lag werkelijk tegen de rotswand aan.


De kers op de taart voor Nico.


Kleur maakte niet zo heel veel uit.


Een rimpelloos meer, maar dit kon zo veranderen door een combinatie van wind en stroming.


Double strike voor Jeffry.


Verschillende vissen vielen op de Cowgirl

 
Guy met een supermooie metervis.

Uiteindelijk hadden we met 4 man 116 snoeken op 6 visdagen, met enkele flinke exemplaren ertussen, en de laatste dag een uitschieter van 126cm! Deze gaf de vakantie, die al meer dan geslaagd was, toch nog een extra gouden randje!

Snoetkgroet, Nico Molkens

 

ANDEREN LAZEN OOK