Snoeken in Engerdal (Noorwegen)

Snoeken in Engerdal (Noorwegen)

Door Lodewijk Harmeling

Het is weer zover, het ijs is eraf, we kunnen weer op de Noorse snoek in Engerdal! Na een vlucht van anderhalf uur land ik in Oslo waarna ik de bustocht van drieënhalf uur (zeer comfortabel) neem naar mijn eindbestemming Engerdal .

Engerdal gelegen in de provincie Hedmark heeft een unieke natuur met veel, heel veel grote en kleine meren (Engerdal is twee keer de provincie Utrecht) en een prachtig bestand aan snoek. Praten we over de meren, dan hebben we het al gauw over meren van 8 a 10 km lengte  waarvan de grootste 60 km lang is (Femundmeer).


Lodewijk met een Noorse schone

Nederlander Jan Schaaphok runt hier met zijn gezin een gezellig pension, waar het goed toeven is. Naast het runnen van een pension, heeft Jan  een echt viskamp (Fiskecamp Vurrusjoen) met 4 lavo’s (een soort tent), waar men geheel in de natuur kan leven en natuurlijk 24 uur per dag kan snoekvissen.

Bij het viskamp heeft hij 5 boten met 6 pk viertaktmotoren (meer pk’s mag niet) en visvinders, die men 24 uur per dag kan gebruiken. Wil men toch een meer luxer verblijf, dan is het pension een goede optie. Maar terug naar het snoekvissen, want daar kom ik natuurlijk voor.

Vurrusjoenmeer

Het meer waar Jan zijn viskamp heeft en waar ik eerst de opening van het snoekseizoen bijwoon op het viskamp. Diverse journalisten en mensen van het waterbeheer zijn aanwezig bij deze opening. Na een hapje en een drankje wordt er gevist met deze mensen om toch het snoeken meer onder de aandacht te brengen.

De Noren hebben de gewoonte om alle snoek die ze vangen de kop in te slaan omdat ze denken dat deze snoek al hun kostbare edelvissen opeten. En de edelvissen (vlagzalm, zalm, forel etc) zijn DE toeristische bron van inkomen.



Vandaar dat Jan een campagne heeft gestart om het catch en release van de snoek hier toe te passen. Ook hengelsportjournalist Bertus Rozemeijer heeft zijn steentje bijgedragen d.m.v. lezingen over het catch en release van de snoek.

De mensen waren enthousiast en er werd die avond behoorlijk snoek gevangen.
Vooral de streamer gevist aan de spinhengel en de toads van PML (Pike Master Lures) deden het goed. Ik ving die avond ruim 12 snoeken waarvan de kleinste 75 cm was en de grootste 1.03 cm. Geen slecht begin toch!

Drevsjo en Omgeving

Zoals ik al zei, naast het Vurrusjoenmeer zijn er talrijke meren, teveel om op te noemen, waarvan het grootste gedeelte de snoek niet of nauwelijks een stuk kunstaas heeft gezien.

Drevsjo is één van deze meren. Een relatief klein meer (4 a 5 km) waar men uitsluitend mag roeien. Zoek in het voorjaar de ondiepe baaien, vind je deze baaien en kom je ook nog een weelderige plantengroei tegen op de bodem (het water is glashelder), dan kun je er vergif op innemen dat je een snoekhotspot hebt gevonden.

Varieer met jerkbaits zoals de pullbaits van Salmo of de gliders van PML.
De natuurlijke kleuren voldoen prima, maar vooral de snoekimitatie’s waren top.


Jan Schaaphok kent het gebied op zijn duimpje

Dit waren nog maar een aantal meren die Jan en ik hebben bevist gedurende mijn vijfdaagse verblijf. Al met al een geslaagde visvakantie, mede door de waterkennis (of beter gezegd merenkennis) van Jan Schaaphok.

Ik was er in de periode dat het voor Noorse begrippen bloedwarm was (gemiddeld 25-28 graden), toch wist ik in 4 visdagen tussen de 80 en 90 snoeken te haken, waarvan 6 boven de meter. Verder varieerde de maten van de snoek tussen de 70 en 90 cm, kleiner heb ik ze niet gevangen. Wat mij opviel was de kracht en snelheid die de Noorse snoek in zich heeft.

Tenslotte gebruik als u die kant op gaat diverse jerkbaits, waaronder de gliders, pullbaits en topwaters, maar ook grote streamers en toads deden het goed.

Meer info over deze stek : www.lundepensjonat.com 

 


ANDEREN LAZEN OOK