Snoekbaarsjager (7)

Snoekbaarsjager (deel 7)

Stroming, een verhaal apart

In de Biesbos, op de Amer, op het Hollands diep, op het Spui, op het Haringvliet: geen stroming, veel minder aanbeet! Soms is het of er geen snoekbaars meer aanwezig is.

Het begint te stromen en hop, de aanbeten zijn er in vele van de aanwezige bootjes. De snoekbaars wordt actief als hij aanvoelt dat er voedsel komt.


Jackie met zijn AMS Shads.

Stromend water brengt hem eten, want ook de aasvis gaat zwemmen om zich te voeden. En het wordt koud en guur in de winterperiode en via de Rijn en de Maas komt er veel regen en/of smeltwater naar het Zuiden. Resultaat: in het vuile, snelstromende water vang je geen staart meer! Moeten we thuis blijven?

Helemaal niet. Bevis dan de kleinere kanalen en inhammen die op het grote water uitgeven zoals op het Hollands Diep het kanaal naar Numansdorp of het stuk water tussen het Volkerak en de sluis van Dintelsas. Probeer ook eens het voorste stuk van de Dintel of de Steenbergse Vliet. Trollen met lawaaierige en fel gekleurde pluggen werkt nu, maar je haakt ook regelmatig snoek.


Op de stroomnaad.

Met veel stroming en ‘vuil‘ water vind je de snoekbaars in de luwte. Vis bijvoorbeeld eens op het Haringvliet in de luwte achter de kop van Middelharnis of achter de kop van Den Bommel. Dus vissen uit de stroming! De toekomst voor onze snoekbaarsvisserij ligt op de rivieren met scheepvaartverkeer.

Daar heeft de beroepsvisserij niet al de mogelijkheden om het water af te zetten met fuiken en kunnen ze ook niet met netten de rivier afvissen voor de hun toebedeelde quota aan snoekbaars. Daar kunnen stropers hun warnetten ook moeilijk plaatsen.

Het vraagt wel heel wat kennis om de kribben op de juiste manier te bevissen. Zoek de kribben met een stenen of sterk geribbelde ondergrond en niet deze met een effen, zanderige bodem. Vis op de stroomrand en vergeet niet dat snoekbaars niet in volle stroming jaagt maar vanuit een hinderlaag tegen de bodem. De shadvisserij is hier super goed en aasvis is dikwijls overbodig.


Pol met een leuke riviersnoekbaars.

**************************************************************
Een broeder van mij in Petrus: Julien

Snoekvissen en vangen is zijn grote liefde. Ik leerde hem snoekbaarsvissen en dit  werd zijn tweede passie. Als bedrijfsleider is hij zeer actief en dit merk je ook in zijn visstijl. Zoals hij struinend snoekt in de polder en vinnig over elk hek springt, zo vist hij ook superactief op snoekbaars.

Shadvissen is zijn geliefkoosde techniek en liefst aan een iets hogere snelheid dan de doorsnee shadvisser en steeds met energieke bewegingen. Moet het traag gaan dan is Julien niet zo sterk. Hij heeft nu een vismaat met eenzelfde profiel en ze vissen bijna uitsluitend met de shad. 

Ik viste met hem in Nederland, Roemenie, Spanje en Frankrijk. Als speciale vangst van hem vermeld ik een zeeforel van 45cm op het Schelde Rijnkanaal. Hij gaat geen avontuur uit de weg en ving reeds pakken blackbass in Spanje en ook nijlbaars in Egypte!



**************************************************************

Volgende week deel 8!

Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via jan.van.de.linde@telenet.be


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaarsjager 26
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (25)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (24)
Total Fishing Import -