Snelheid,                sensatie en heel veel vis!

Snelheid, sensatie en heel veel vis!

door Jan van de Bovenkamp.

De winter is vaak niet de interessantste periode voor de wedstrijdvisser, zo wordt althans vaak beweerd. Veel verenigingen gaan immers rond eind oktober over tot de wintercompetities, terwijl sommigen het blijven proberen met grove visserij op de rivieren.

Dat kan anders!
Ga bijvoorbeeld eens kijken bij één van die “gekken” die, ondanks extreme kou, het water opzoekt voor het snelle vissen op witjes (voorntjes). Deze tak binnen de sportvisserij in havens en op kleine singels of kanaaltjes, kan buitengewoon plezier opleveren, mits een aantal handigheden in acht worden genomen.

Snel vissen in de kou geeft een warm gevoel…

Om u een indruk te geven van deze visserij gaan we terug naar 31 december 2000. Als locatie is gekozen voor de visrijke dorpsgrachten binnen de dorpskern in Zeewolde. In de ochtend niet te vroeg naar het water want de winter geeft later de eerste zonnestralen door dan op een mooie zomerse dag. Samen met visvriend Erik gaan we proberen om op deze laatste dag van het jaar nog één keer de honderd vissen te passeren.We hebben een mooie locatie in gedachten die helaas bevroren blijkt te zijn, een schitterend gezicht voor schaatsers maar een stuk minder voor vissers.

De tweede locatie geeft een betere situatie, een deel van deze dorpsgracht, ongeveer 50 meter lang, is ijsvrij en dus kiezen we daar onze stek en bereiden ons voor op wat komen gaat.
De winterpakken komen goed van pas want in deze besneeuwde en ijskoude situatie is zo’n pak lekker warm, en in combinatie met veel vis en dus lekker bewegen, is het goed uit te houden. Het opbouwen van de materialen is een makkie, de snoeren zitten al vast op de korte telescopische, maver stealth speedwhip hengels, die variëren van 2 tot 3,5 meter lengte. Deze hengels zijn speciaal ontwikkeld voor deze snelle visserij. Langer is hier ook niet nodig want in deze grachten staat slechts 45 tot maximaal 70 centimeter water.

Als voer gebruiken we voorn van Evezet, met als extra een zwartmaker zijnde een kleurstof om het voer donkerder te maken. Pinkies, kleine maden, zullen het belangrijkste aas zijn maar ook de ouderwetse bolletjes deeg en het sneetje brood zullen van pas komen. Ook vers de vase is hiervoor een perfect aas.

Erik begint direct op 3,5 meter uit de kant en voert geringe hoeveelheden maar wel met grote regelmaat, ikzelf kies voor het 2 meter lange stokje. Al snel vangt Erik zijn éérste vis die binnen tien tellen wordt gevolgd door de volgende. Bij mij lijken de vissen er nog geen zin in te hebben. Erik zijn teller staat al op 9 als mijn éérste visje in het net beland. De vis is op deze korte afstand, duidelijk veel kleiner dan die op 3,5 meter.

Kun je aan deze visjes dan wel lol beleven? Jazeker door de snelle aanbeten en het vissen met extreem klein en licht materiaal is het een spel van actie en reactie. Haakmaat 24 en 6 honderdste snoer met een dobbertje van 0,01 gram is een leuke set up om mee te vissen. Als de omstandigheden wijzigen door ander weer of grotere vis ben je natuurlijk wel verplicht wat zwaarder te vissen maar het blijft allemaal heel subtiel.

Sprak ik net over op de tellerstand, dan bedoel ik dit letterlijk. In de handel zijn klikkers te verkrijgen waarop het simpel mogelijk is de vangstaantallen bij te houden.
De tellers staan na twee van de drie te vissen uren op respectievelijk 169 voor Erik en 91 voor mij. Erik valt langzaam stil en moet gaan veranderen terwijl de stek bij mij steeds dichter bevolkt lijkt te raken.

Even bijhouden hoeveel er per vijf minuten gevangen worden? Na exact 5 minuten staat de teller 27 klikken verder, dat gaat dus lekker! Bij Erik wordt duidelijk wat er aan de hand is, een dikke snoek maakt gebruik van de voerplaats die zo mooi was opgebouwd. Erik schakelt snel over naar een andere afstand en gaat vrolijk door met vangen.We gunden ons zelfs geen tijd voor koffie…

Na drie uur wordt de balans opgemaakt en is het een close finish geworden, de stand was uiteindelijk 243 stuks tegen 271 stuks, de winnaar laten we in het midden want dat doet er voor ons niet toe. Heerlijk vis vangen in zo’n mooie omgeving en onder deze omstandigheden is werkelijk een belevenis, zeker op zo’n laatste dag van het jaar! Tijdens het vissen hadden we ons zelfs nog geen tijd voor koffie gegund, maar de glühwein mét oliebol en een warm bad thuis, maken alles goed.

Voor deze visserij heb je niet veel extra’s nodig. Als je begint is standaard materiaal prima. Krijg je net als ons de smaak echt te pakken dan zou je een speciaal stokje kunnen overwegen. Het voer moet heel fijn zijn van structuur en echt goed werken om de vis geïnteresseerd te houden. Heb je interesse, praat dan eens met zo’n snelheidsduivel om erachter te komen of dit nou echt leuk is om te doen. Wij weten het antwoord…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vooruitstrevend ontwerp
Willem Moorman -
image description
Vismiddag voor de jeugd
Willem Moorman -
image description
Voor langdurig gebruik
Willem Moorman -