image description

Slow-motion in balans (4)

Slow-motion in balans (4)  

Door Berthil Bos  

Om uiterst langzaam door de planten te vissen, kan je nog een stapje verder gaan. De dreggen die normaliter aan de onderkant zijn gemonteerd, worden verwijderd door ze met splitring en al. Het lood blijft zitten voor de balans.  

Een stinger met dreg gaat naar de rug. Hou het op deze manier op één. Door het gewicht van de dreg op de rug te plaatsen, hoe klein hij ook is, kan ervoor zorgen dat het rubber weer gaat tollen bij het binnen draaien.

Gaat dit gebeuren dan moet het balansloodje dus iets zwaarder genomen worden. Omdat er geen haken meer onder het rubber hangen kom je al heel dicht bij ‘’weedless’’ vissen. Vooral als de haakpunten niet buiten de breedte van de kikker steken.


Het loodje blijft zitten voor de balans en ik neem hem iets zwaarder (10 gr.)

Je kan ook de dreg met twee haakpunten in het rubber prikken. Nu heb je een enkele haak op de rug en zal je nog meer groen links laten liggen. Vergeet bij deze manier dan niet om de haak punten die in het rubber gaan, voorbij de weerhaken af te knippen of in ieder geval de weerhaken dicht te knijpen. De dreg zal dan bij een aanbeet veel sneller loskomen van het rubber.


Als de haakpunten binnen het rubber blijven, pakken ze minder groen.

Voor het totaal weedles vissen heb ik trouwens nog wel een 'gepikte' oplossing. Gepikt van die sympathieke Belg Luc Coppens, die dit truckje bij een shad doet. Je spant over de twee haakpunten van de dreg, twee stukjes 1 mm. dikke fluorocarbon.

Op deze manier kan het groen niet bij de haakpunten komen en bij een aanbeet klapt het opzij. Juist daar waar gaten in het plantenbed zitten, kan je de kikker of shad iets horizontaal laten afzakken. Dit is vaak een dodelijke actie, waar een snoek geen weerstand aan kan bieden.


Het fluorocarbon schermt de haakpunten af... 


....maar snoekenbek drukt het makkelijk plat.

Ik had het over een balansloodje die je op de takel/stinger monteert. Je kan dit ook los monteren. Het voordeel hiervan is dat je snel van gewicht kan verwisselen. Ik schuif het aan beide zijden taps toelopend loodje op een stukje roestvrijstaaldraad. Beide zijden in een hoek van 90 graden buigen en klaar is Kee…….Berthil.

Zorg ervoor dat de uiteinden niet te kort zijn. De loodjes moet het ook houden bij een woeste dril. Hiervoor kan je de uiteinden ook een stukje uit de rug van de shad of kikker laten steken en daarna ombuigen. Vergeet nu niet als je wilt veranderen het omgebogen stukje weer recht te buigen. Door deze manier van balans zoeken kan je ook de stinger op de rug plaatsen, indien nodig. 


Het loodje inprikken op de juiste plaats.


Het loodje zit strak tegen de buik en pakt geen groen op.


Compleet antiwier.
 

Het horizontaal naar beneden waggelen is naar mijn mening een zeer aantrekkelijke presentatie. Dit in combinatie met zeer langzaam vissen, kan je helpen om de snoek toch een loer te draaien. Je kan het uitvoeren op elk type water, groot of klein. Het is ook een uiterst relaxte manier van vissen die finesse vraagt.

Vaak combineer ik het met het wat intensievere jerken of smijten met een swimbait. De slow-motion kikker ligt dus al klaar en komt in actie als ik het nodig acht. Natuurlijk kan je het ook uitvoeren met ander rubber, dus laat je fantasie de loop.


Ook dit dikkertje uit de polder hield wel van een slow-motion rubber.

Doe je voordeel met het slow-motion vissen en pas het ook eens toe bij andere technieken. 

Berthil

ANDEREN LAZEN OOK