Silverdropshotten voor beginners (deel 5)

Silverdropshotten voor beginners (deel 5)

Door Bart Debaes
 
De speciale dropshotgewichtjes lukken prima voor deze job. Hun grote voordelen zijn de knooploze montage en dat je hier snel mee de afstand tussen haak en lood kunt vergroten of verkleinen.
 
Een setje aanschaffen met meerdere soorten gewichtjes ineens kan een prima aanzet zijn om mee te starten. 
 
Een setje dropshoploodjes. 
 
Zo kan je vlot uitzoeken welk gewicht best bij uw hengel past. Kies gerust voor de goedkoopste soorten loodjes. Zolang de clipsen boven aan ervan uw dunne lijn maar goed vast zetten. Een beetje toeplooien van deze clipsen is bij sommige modellen noodzakelijk.
 
Evengoed lukt het echter om ovalen of ronde doorboorde loodjes te voorzien van een metalen spilletje en daar je lijn aan te knopen. Er houdt je ook niets tegen om deze loodjes zelf te gieten, of gewoon bladlood rond en spilletje te buigen tot je het gewenste gewicht bekomt. 
 
Diverse soorten gewichtjes. 
 
Daar ik echter meer loodjes verlies dan me lief is, en zeker ook dan de natuur lief is, wou ik een beter, minder giftige oplossing vinden. Na veel zoeken en diverse zaken uitproberen vond ik dit. Twee rubberen ringetjes, baitbands vanuit de karpervisserij, leg je dubbel rond een stukje betonijzer. 
 

Twee baitbands en een restje betonijzer.  
 
Het bovenste rubbertje houdt je lijn tegen dat ijzer, en aan het onderste wordt je lijn geknoopt. Als je slechts één rubbertje gebruikt, dan zal je te vaak je gewichtje afgooien. Qua kosten zit je uitstekend, en je moet je geen ‘natuur-vergiftiger’ voelen als je op een namiddag vijf  zo’n niet-loodjes verliest. 
 
Als je vast zit kan je bovendien ook het geluk hebben dat je enkel je ijzertje verliest en niet je ganse montage. Ik gebruik dit systeem nu al jaren, ook bij het reguliere dropshotten, en vind dit een gouden zaak. 
 
Mat betonijzer bezorgde me blinkend zilver.
 
Ik merk dat silverdropshot-rookies vaak problemen hebben om de lijn strak houden op een licht loodje zonder het te verplaatsen. 
 
Eerst wat moeilijk om stil te houden, maar dan volledig overtuigd.  
 
Daarom zou ik adviseren om te starten met een gewicht van 7 tot 10 gram en niet te ver te vissen in het begin. Naarmate je meer voeling krijgt met het 'stilhouden op spanning' van je hengeltop zal je merken dat dit steeds beter lukt, ook op lichtere gewichtjes.
 
Lichte loodjes vissen namelijk veel aangenamer. Als ik binnen de 15 meter visafstand blijf, dan heb ik aan drie tot vijf gram voldoende om alles te voelen. Zeker als de bodem er wat modderig bij ligt, is het fijner vissen als je niet telkens je loodje uit de modder moet trekken. Het schiet dan vaak los met een te grote sprong wat de omliggende vissen blijkt weg te jagen. 
 
Gelokt door het gehotsebots????
 
Zachtjes schuiven of met mini huppeltjes de bodem aftasten is veel beter. Nochtans zijn er dagen dat het lijkt alsof de vissen door de bots van het lood op de bodem worden aangetrokken. Het gewicht zacht opheffen, maar met een korte lijnmeegave naar beneden laten botsen, lokt dan direct erna beten uit. 
 
Het lijkt dat net als met de plomb-pallette de vissen gewekt worden door het gehotsebots op de bodem. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -