Silverdropshotten voor beginners (deel 3)

Silverdropshotten voor beginners (deel 3)

Door Bart Debaes
 
De keuze van de hengel mag je niet te licht opnemen. Ik vind het bij silverdropshotten één van de belangrijkste bepalende factoren op vangen of niet vangen. Zeker als je de eerste stappen zet in deze visserij, en/of je vingertippen zijn het niet gewoon om ultralichte tikjes te voelen, is de hengelkeuze heel erg belangrijk. 
 
Dat je hiervoor niet gelijk diep in je geldbeugel hoeft te graaien is een voordeel. Ik heb nog nooit geloofd dat duur hengelsportmateriaal gelijk is aan superieur goed materiaal, en hier is het al niet anders. Goed weten aan welke eigenschappen je materiaal moet voldoen, daar naar op zoek gaan, en dan later kijken naar het prijskaartje is volgens mij een veel beter, en logischer systeem.
 
Dit blinkend zilver is alvast gevangen.
 
In het begin gebruikte ik soms mijn ultra lichte 3 grams spinhengels. Dat gaat, en je hebt prima sport, maar het kan beter. Ondertussen viste ik met nogal wat diverse dropshothengels, en heb zo al het één en ander vergeleken. Telkens als ik op beurzen kom, kan ik ook de drang niet weerstaan om de nieuwe hengels te gaan 'voelen'. 
 
Met de 3 grams spinhengel.
 
Eén van de belangrijkste factoren van een hengel voor deze visserij is dat hij zeer gevoelig moet zijn. Dit test ik uit als volgt: vraag aan uw vismakker of eventueel aan uw winkelier om een zo zacht mogelijke zijwaartse tik te geven op het uiterste puntje van de hengeltop. De bedoeling is dat hij dit niet zo zacht kan doen zonder dat je het voelt in het handvat. 
 
Mijn 2 grams zelfbouw aan het knokken met winters zilver.
 
Ik vind het heel eigenaardig dat zelfs met de huidige strakke materialen er toch nog nieuwe hengels worden gebouwd die echt wel een stevige tok op de top moeten krijgen vooraleer die voelbaar in de handvathand. Dit is nochtans een groot pluspunt, want door de beet goed te 'voelen', wordt je reactie om aan te slaan veel sneller dan enkel de beet te 'zien'. 
 
Hierdoor vallen al onmiddellijk een groot deel van de feederhengels uit. De beten zal je hier wel zien op de top, maar deze ook voelen is andere koek. Let op, het is zeker ook een voordeel dat de top wat kan buigen op een beet. Ik merk bovendien dat als je vist met te harde toppen de beten vaker niet doorgaan. 
 
Dichtbij de kantjes uitpielen.
 
Een vereiste waar dan vele dropshothengels niet aan voldoen is hun buigbaarheid. Dat is omdat ze gemaakt zijn om met wat dikkere lijnen te vissen en dus bijna niet buigen op tien, twaalf of veertien honderdste onderlijnsterkte. Dit zorgt ervoor dat je te gemakkelijk je lijn kunt kapotslaan op een wat zwaardere vis. 
 
Hetzelfde euvel kan zich voordoen tijdens de dril. De schokken worden niet voldoende opgevangen, en doen onze dunne lijn alsnog breken.  De lengte van de hengel is meer naar eigen wens. Het is natuurlijk wel zo dat als je meestal dichtbij de hoekjes en kantjes afvist, je beter uit bent met een korte hengel.
 
Liggen uw stekken vooral verder van de oever, dan is een wat langere hengel meer van toepassing. Ik vergelijk hieronder mijn vier dropshothengels die ik voor deze visserij vaak gebruik.
 
Vier op een rij.
 
Team Daiwa: one & half dropshot blauw-zwarte versie lengte: 1.83 meter, werpgewicht 7-21gram.
Pro: vanwege zijn lengte en kleine gewicht uitstekend om de kantjes mee uit te pielen / zeer gevoelig op deze afstand / door zijn topaktie slaat een beet mooi uit
Contra: wat minder gevoelig op verre afstand en gemaakt voor een reel, met een molen gaat wat onhandig, want de handgreep is daar niet op voorzien 
De kostprijs is: meer dan 150 euro
 
De zwarte Fox Rage.
 
Fox Rage dropshot de zwarte versie lengte: 2.25 meter werpgewicht 3.5-21 gram.
Pro: zeer gevoelig
Contra: wat te hard in de top waardoor beten soms niet doorgaan. Deze hengel kan te weinig buigen op dunne lijnen, dus beter niet dunner vissen dan 14 honderdste nylon. De kostprijs, 90 euro, is misschien wat veel om eens deze visserij uit te proberen.
 
Arca Red Predator dropshot lengte: 2.75 meter, werpgewicht 5-28 gram.
Pro: zeer gevoelig, ook op afstand, De top slaat goed uit op een beet en de hengel buigt prima zelfs op 10 honderste lijn.  De kostprijs was 38€ (in 2012) dus veruit de goedkoopste van de drie, wat nogmaals bewijst dat prima materiaal niet altijd duur hoeft te zijn.
Contra: vanwege zijn lengte moet je soms wat ver van de kant gaan staan om dichterbij de kant te vissen. 
 
Ook op een dunne lijn kan hij buigen.
 
Omdat iedereen die ik voor het eerst meenam op silverdropshotsessie ook altijd uitkwam op die laatste hengel, inclusief mijn zonen, heb ik me deze winter ook de 2.4 meter aangeschaft. 
 
Een testgiebel aan de lijn.
 
De vrees dat deze kortere versie wat minder goed ging buigen was ongegrond, in tegendeel, zo bleek al gauw uit de eerste testvisserij. Robbe’s eerste vis was een mooie giebel en die was duidelijk van plan om na te zien hoe diep de hengel kon buigen op 14 honderdste lijn.  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Vooroordelen
Willem Moorman -