Sikabaits getest

Sikabaits getest

Door Berthil Bos
 
Total Fishing krijgt regelmatig roofvisproducten aangeboden om eens uit te proberen. De één verdwijnt dan ergens diep in een la en de ander is interessant genoeg om wat meer aandacht aan te besteden. Dit kan een al bestaand product zijn, maar ook nieuwelingen passeren regelmatig de revue.
 
Marine & Fishing Tackle Shop uit het Belgische Oud Turnhout heeft enige tijd gIeleden een persbericht op TF geplaatst waarin zij de Jerkbaits van Sikabaits aan de lezers voorstelden. Ook TF kreeg een Sikabait om uit te proberen en zijn bevindingen over te brengen.
 
Nu mag je best weten dat ik in eerste instantie de gedachte had dat dit weer één van de vele jerkbaits was die ons land rijk is en niets nieuws onder de zon. Maar zoals jullie als roofvissers weten ga je op taaie visdagen af en toe wat onbekende kunstaasje proberen om toch nog een aanbeet uit te lokken. 
 
Dit is niet altijd de juiste beslissing, omdat juist op dit soort dagen, het bewezen kunstaas al het vertrouwen van de visser heeft en dát doet uiteindelijk vangen. Maar ja, ik had al mijn kindjes al opgevist dus kwam de Sika aan de speld te hangen. 
 
Vis en visser vangende kleuren
 
Wat al meteen opvalt, zijn de vis en visser vangende kleuren. Je kunt zien dat deze handgemaakte kunstaasjes door een roofvisser zijn gemaakt. Geloof je niet in kleuren, dan zal je in ieder geval door de uitstraling van deze aasjes gegrepen worden.
 
Aan de speld is het een gemakkelijk te vissen jerkbait die regelmatig buiten zijn pad gaat. Hiermee bedoel ik dat er momenten zijn dat hij zijn eigen weg gaat van links naar rechts, om daarna weer in het gareel te komen. Dit onvoorspelbare is uiterst interessant voor de roofvis die zo langzamerhand die gewone marathonschaatsers wel kent. 
 
Uiteindelijk brak de Sika de taaie visdag open
 
Soms gaat meneer bij een tik de diepte in om daarna het weer te zoeken in de bovenste waterlagen. Wat deze jerkbait wel altijd doet bij ieder zwembeweging is het uitbundig rollen van rechter naar de linker zijkant (flanken). Hierdoor valt hij extra goed op voor de onderliggende snoek en geeft deze het idee dat daar iets zwemt dat gewond is. 
 
Al met al is de Sika net even anders en dat levert absoluut vis op vooral op het zogeheten dressuurwater. Na een tijdje diverse vismogelijkheden te hebben geprobeerd, kwam ik tot de conclusie dat je met niet te harde tikken dit nepvisje het beste tot leven kunt wekken. De uiterst moeilijke visdag bracht zodoende toch nog wat positiefs op en gelukkig ook nog wat leuke aanbeten.
 
Berthil Bos