Shimano presenteert nieuws voor 2013

Shimano presenteert nieuws voor 2013

Door Berthil Bos

Op maandag 27 augustus presenteerde Shimano Nederland, op het hoofdkantoor in Nunspeet, verschillende nieuwigheden voor het seizoen 2013 aan winkeliers en andere belangstellenden. Vooral op het gebied van de karpervisserij waren er talloze nieuwigheden, maar gelukkig voor mij, als roofvisser, kwamen er ook wat interessante roofvisdingetjes aan bod.

De belangstelling was goed te noemen, want de zaal was aardig gevuld. Het komende seizoen zien we vooral nieuwe kunstaassoorten die betrekking hebben op de snoekvisserij, wat niet wil zeggen dat onze glasoog zich in moet houden. Bij de presentatie legde men vooral de nadruk op de snoek en hiervoor hadden onder andere Storm en Rapala hun best gedaan. Hieronder een greep uit dit kunstaas wat komen gaat.

Doombell
Het Merk Storm komt voor 2013 met een nieuwe serie snoek kunstaas onder de naam ‘’Doombell’’.

Het kenmerk van deze serie is dat het kunstaas een Japans design heeft. Verder heeft het een luide ratel en grote ogen. Ze zijn er in 13, 14 en 17 cm. De serie bestaat uit;

Vibe-E: Een ratelaar met een horizontale zwemactie. De meeste ratelaars zwemmen met de kop naar beneden, waardoor de staartdreg vaak buiten bereik van de vissenbek, die van onderen komt, is. Hierdoor komen missers vaker voor is de mening bij Storm. De nieuwe ratelaar gaat met zijn dikke 40 gram horizontaal door het water en zijn beide dreggen beschikbaar.

T-Witch: Dit is een 17 cm. lange twichbait met een klein lipje waardoor de weerstand in het water en door de lucht miniem is. Toch zorgt dit lipje voor de nodige actie. Twitchen is niets anders dan het kunstaas tot leven te wekken door achter elkaar kleine tikje tijdens het binnen vissen aan het kunstaas te geven.

Shad-O: Heeft een luide ratel en duikt tussen de 2 en 3 meter.

Shad-O Deep: Gaat naar 5 meter met dezelfde luide ratel.

Flatstick Jointed
De Storm Flatstick die in 2012 werd gepresenteerd, krijgt er een broertje bij in de vorm van een gedeelde plug. Deze typische snoekplug zal met een diepgang van 2.5 meter zijn werk doen.

Knocker Minnow
Ook op het gebied van de softbaits heeft Storm een nieuwtje. De Knocker Minnow is een voorgelode levensechte shad met een ingebouwde ratel.

Meestal dempt het rubberen huidje het geluid maar hier ligt het ratelhuisje aan de oppervlakte. Met zijn 67 gram en 18cm. en grote schoepstaart kan je vele waterlagen afvissen.

R.I.P.-Shad
Wil jezelf het loodgewicht bepalen en ook het voordeel van de ratel hebben, dan is de R.I.P.-Shad een uitkomst. De ratel en de ribbels in de shad trekken zeker hun aantrekkingskracht.

Rapala Clackin serie
Ook Rapala heeft enkele nieuwtjes waaronder de Jointed Clackin Rap. Deze schoeploze plug die je nu een swimbait kan noemen, lijkt veel op de X-Rap Jointed maar heeft een typische Clackin klankkast ingebouwd voor een krachtig geluid onder water.

Rapala BX extreem concept
Wat ook interessant lijkt is een serie pluggen waarbij het balsahout omgeven is met een harde plastic laag. Het kunstaas is hierdoor niet zo teer als balsa met een laklaag, maar heeft wel zijn voordelen.

Het blijkt volgens Rapala dat balsa onder water meer weerstand heeft dan een kunstofplug gevuld met lucht. Deze BX- Extreme behoudt deze eigenschap waardoor je het kunstaas beter voelt en de vis dus ook.

Voor meer informatie, bezoek de website van Shimano.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -