Sharkatag 5 van start

Sharkatag 5 van start 

Door Marc Borst

De vijfde editie van het grote haaienmerkevenement, georganiseerd door Sportvisserij Nederland is woensdag 13 juli vanuit Neeltje Jans van start gegaan. Als een soort generale repetitie vissen ruim 100 relaties van Sportvisserij Nederland (natuurorganisaties, overheden en waterbeheerders) vanuit tien boten een paar uur op gladde haaien. Dat lukt, want er worden zes haaien en een rog gevangen.

Voorafgaand de vistrip houdt onderzoeksleider Niels Brevé in een grote tent op Neeltje Jans een inleiding over Sharkatag dat steeds meer kennis over bijvoorbeeld het trekgedrag van deze haaiensoorten oplevert. Vorig jaar zijn er 82 haaien gevangen tijdens Sharkatag en ruim 800 in het seizoen 2015 (mei-oktober).


Menno Knip (r), voorzitter Sportvisserij Nederland en Brevé (l), onderzoeksleider van het project openen de dag.

Brevé verwacht dat er in seizoen 2016 ongeveer 1000 haaien gemerkt zullen worden. Lees hier meer over het evenement, als onderdeel van het internationale project.

We vissen van half tien tot half twee. Dat is kort, maar we moeten het er mee doen. Het is hoog water geweest als we beginnen. De wind komt uit het noordwesten en het blijft in deze buurt zo goed als droog. De boten kiezen een plekje niet al te ver van de Oosterscheldekering.

De visserij is (theoretisch) eenvoudig. Een paternoster met ankerlood beaasd met zagers uptide ingooien, veel lijn geven zodat de onderlijn plat op de bodem ligt en afwachten maar. Door de combinatie van de wind en het tij liggen de boten verre van stil zodat er niet heel scherpp gevist kan worden.


Het blijft 'rustig' op alle fronten...

Mijn vismaat Jacques en ik zijn beland op de Wiesje. Jacques komt pardoes een oude bekende tegen, het is een klein wereldje. Bijna iedereen vist met het aanwezige (huur)materiaal. Een enkeling (ik zei de gek) heeft zijn eigen hengel meegenomen. Tja, ik heb die dingen niet aangeschaft om thuis naar te kijken…

Via de radio houdt schipper Hank ons op de hoogte van de vangsten. De eerste haai wordt gevangen. Bij ons wil het vooralsnog niet lukken. De eerste vis, een wijtinkje van een centimeter of tien, wordt met gejuich begroet.

De radio meldt vervolgens de vangst van een rog. Bij ons is een maats tongetje de vis van de dag. Gezellig was het wel...

Laatste worpen met extra veel aas leveren helaas niets op en dan is het vissen alweer voorbij. En wacht het buffet in de tent. Het doel van de dag is gehaald. Op de Quo Vadis worden vier gevlekte gladde haaien gevangen.

Een gevlekte gladde haai en de rog zijn in een waterbak meegenomen om het terugzetten ervan mooi vast te kunnen leggen.

Op de facebook pagina van Sportvisserij Nederland  wordt de komende dagen een blog over Sharkatag 2016 bijgehouden.

ANDEREN LAZEN OOK