Seizoenswisseling

Seizoenswisseling 

Door Jöran van Ingen

Eind maart, toen het roofvisseizoen ten einde liep, konden mooie vangsten worden geboekt. Vooral de snoekbaarzen lagen al erg ondiep. Dit is tijdens het eerste weekend van het nieuwe seizoen niet anders. Ondiep vissen is dan ook het devies en dat betaalt zich dat weekend meer dan uit.

Toch verandert dit beeld al vrij snel. Het weer is grillig en soms gewoon (te) koud voor begin juni. Dat heeft meteen zijn effect op het bijtgedrag van de roofvissen.


Net als in maart lag de snoekbaars eind mei ondiep.


Dat wordt er niet beter op en er moet hard worden gewerkt voor een paar vissen. Daarbij ligt de vis vaak ook al een stuk dieper. Met dieplopende pluggen of verticalend kunnen dan soms toch nog een paar vissen worden verschalkt.  


Met de Spro Little John DD 60 kunnen de dieper liggende vissen worden bereikt.



En waar een baars ligt, liggen er vaak meer.


De eerste dag van het seizoen zijn we nog laat op het water. Het begint al te schemeren en we besluiten om terug te varen naar de trailerhelling. In de verte zien we opeens wat zwemmen. Een vrij groot dier komt recht op ons af. Dichterbij zien we dat een bever is.


Bever in het avondlicht.


En voor dat we het wisten zijn we omringd door drie bevers. We hebben op deze plek wel eens eerder een bever gezien, maar zeker niet zo dichtbij en ook niet zo veel. We zijn er stil van en koesteren dit prachtige moment. Wat een afsluiting van de dag!  


Met een plons verdwijnt hij weer uit het zicht.


Ook de rest van juni is was het weer vrij grillig. Vooral de luchtdruk schommelt nogal en met name snoekbaarzen zijn daar vrij gevoelig voor.


Ann-Christin met een mooie snoek die zich heeft vergrepen aan een Salmo Hornet 9.


Vaak is het sprokkelen en door gebruik te maken van verschillende technieken weten we toch nog een aantal mooie vissen te vangen.  


Een afwisseling van techniek levert deze snoekbaars op. In dit geval verticalen.


Het laatste weekend van juni zijn we met twee goede vrienden onderweg op de rivier. Zelf vissen ze niet maar ze vinden het wel ontzettend leuk om een paar keer per jaar mee te gaan. Het wordt een prachtige dag zowel qua weer als qua vangsten. Vooral de snoekbaarzen zijn gretig en duiken vol op onze pluggen.   


Girl power!


Voor begin juli zijn tropische temperaturen aangekondigd. Het water zal hierdoor snel opwarmen. Ik ben benieuwd welke uitwerking dat heeft op de roofvissen. Vooral snoek is gevoelig voor (te) hoge watertemperaturen. Zaak om dit goed in de gaten te houden en hier verstandig mee om te gaan.  

Jöran van Ingen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -