Seizoen 2013-2014 De natuur regelt het allemaal

Seizoen 2013-2014 De natuur regelt het allemaal  

Door Berthil Bos
 
Het afgelopen seizoen begon voor mij op maandag 3 juni 2013 op het Volkerak. Het voorjaar was koud gebleven, waardoor de watertemperatuur tot een schamele zeven graden was gestegen. Ook de buitentemperatuur ging maar mondjesmaat omhoog en kwam deze dag(en) niet verder dan 10 á 12 graden. 
 
In de ochtend is het nog kouder, waardoor vismaat Arjan met zijn modieuze kale kop gedwongen was om in juni een ijsmuts te dragen. Dit koude voorjaar en vroege zomer was niet alleen voor ons roofvissers een moeilijke tijd, maar ook de roofvissen en dan vooral de snoek had het moeilijk. 
 
Om goed te paaien heeft deze vis onder andere een aangename watertemperatuur nodig van ongeveer negen graden en die was er pas erg laat. Dit was ook de reden dat wij op dit water, in juni, nog snoeken zagen die op het ondiepe volop bezig waren te paaien. 
 
Dat deze late voortplanting en het voorplanten in te koud water op zijn zachtst gezegd niet ideaal is voor het broed lijkt mij duidelijk. Er zijn ook diverse moedersnoeken gesneuveld, omdat deze het kuit niet kwijt konden. Een allesbehalve goede start van het seizoen, voor zowel ons als en dat is veel belangrijker, de rovers.
 
Juni en de ijsmuts op.
 
Na een (koude) week op het Volkerak slaat het weer plotsklaps om en hebben we te maken met temperaturen ver in de 20 graden en vaak nog meer. Van rustig aansterken na een energie verslindende paai is geen sprake, omdat Esox met de (te) hoge watertemperaturen te maken krijgt. 
 
Vooral het ondiepere water is de pineut en hier is het snel over met de pret voor ons en ook de rovers. Als bootvisser kan ik mij redelijk aanpassen aan de situatie, maar de vele kantvissers moeten alles uit de kast halen en vaak is het ook niet verantwoordt om met deze hoge watertemperaturen in het ondiepe achter de rovers aan te zitten.
 
Zelfs de koeien nemen een bad.
 
Gelukkig zijn de hoog- en nazomer niet zo extreem en zijn de omstandigheden voor beide partijen weer genormaliseerd. De vangsten nemen toe en de vis ziet er met een uitzondering hier en daar gezond uit, al kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat ik het wel eens beter heb gezien.
 
Dan komt de R in de maand en zijn we de achterliggende periode allemaal vergeten. Vanaf de kant, in de boot, polder, vaarten, meren en rivieren, alles is te bevissen en in deze tijd meestal behoorlijk succesvol. Vaak zie je rond december een omslag van de herfst naar de winter.  
 
De rovers krijgen door het instinct een seintje om de specifieke winterstekken op te zoeken. Ook is dit vaak het moment dat behoorlijk deel van onze hobbybroeders de hengel in de kast zetten en die er pas weer uithaalt als de R verdwenen is. 
 
Zo niet dit afgelopen seizoen, want de winter is weggebleven en dat kon je zien aan de relatieve drukte op of aan het water. Velen van ons hebben door gevist alsof hun leven ervan af hing. Natuurlijk moet je ook profiteren van dergelijke zachte winters.
 
Lekker de gehele winter doorvissen.
 
Het mooie van deze verlengde herfst is dat de dieren, dus ook de vissen, weer een cadeautje krijgen na een slechte periode. Geen ijs, geen sneeuw en nog volop zuurstof en voedsel, heeft zeer weinig vissterfte tot gevolg. Als we dan ook nog eens de warmste maart sinds tijden erbij betrekken kunnen we stellen: "Het wordt een prachtig seizoen 2014-2015".

ANDEREN LAZEN OOK