image description

Secure Grip Pike Plier

 
Door Yvo Bindels

Secure Grip Pike Plier 

De doorontwikkeling van gespecialiseerd materiaal voor de moderne roofvisser staat bepaald niet stil. Wij roofvissers stellen graag hoge eisen aan ons materiaal en het onthaakgereedschap vormt daarbij geen uitzondering.
 
SPRO heeft dan ook een prachtige onthaaktangenset in het assortiment waarin voor elke specialist het juiste gereedschap te vinden is. Zo heb ik standaard een korte onthaaktang met vrij smalle bek voor het fijne werk en een grote, 28 cm lange tang voor met name het onthaken van snoek of andere grote vis. Een scherpe kniptang die de dikste dreg moeiteloos doorknipt en een onthaakmat maken mijn onthaaksetje compleet.
 
Dit soort situaties vragen goed onthaakgereedschap van het juiste formaat.
 
Tot voor kort dan, want onlangs heeft SPRO een nieuwe superhandige onthaaktang voor met name snoek op de markt gebracht, de Secure Grip Pike Plier. Een tang met een gebogen handvat en een lengte van maar liefst 37 cm. De vorm en het formaat vielen mij meteen op en de voordelen ervan liggen voor de hand.
 
Letterlijk in dit geval want je hand blijft dankzij het gebogen handvat altijd op aardige afstand van de snoektanden en de haken van het kunstaas verwijderd. Een ander voordeel van het speciaal gevormde handvat is dat je hand niet in het zichtveld zit bij het onthaken. Zeker wanneer een groot stuk kunstaas iets dieper in de bek zit kan je hand wel eens in het beeld zitten. Uiteraard knippen we haken zonder enige twijfel stuk wanneer dat nodig is, maar zo’n lange tang kan toch regelmatig uitkomst bieden.
 
Kijken waar de haak zit, zonder dat de hand het zicht belemmert.
 
Handig is de centrale veer die het gemakkelijker maakt de tang met één hand te bedienen. Ook het omdoen van een polskoordje voorzien van een snelle sluiting is mogelijk. Hierdoor kun je de tang loslaten indien nodig, bijvoorbeeld bij een protesterende vis. Het zou niet de eerste onthaaktang zijn die anders het ruime sop kiest...
 
De Secure Grip Pike Plier heeft de klus geklaard.
 
Ook als ik een vis buitenboord wil ‘lostikken’ ben ik blij met de lengte en het handvat van de tang. Loshangende dreggen kunnen hierdoor toch net iets veiliger ontweken worden. Geheel risicoloos zal het nooit worden en dat hoeft ook niet, want we zijn immers roofvissers! Echter snel en moeiteloos onthaken is niet alleen in ons voordeel maar ook in dat van de vis.
 
Catch and release!
 
Sportieve roofvisgroet,
Yvo Bindels
 
Meer informatie, kijk op www.spro.eu

ANDEREN LAZEN OOK