Schotland, het land van de ongekende, maar bijzonder goede sportvis mogelijkheden (deel 1)

Schotland, het land van de ongekende, maar bijzonder goede sportvis mogelijkheden (Deel 1)

Door: Leonard Muys en Ron Smits

Schotland is niet alleen het land van de kilts, Loch Ness, doedelzakken en whisky, maar je kunt er ook nog eens geweldig vissen, zowel vanaf de kant en nog beter vanaf de boot (jaarlijks worden er ongeveer vijftig verschillende vissoorten gevangen).

Wij hoeven niet lang na te denken om met Joris Nieuwenhoff van Visreis.nl mee te gaan naar een nieuwe bestemming in Zuidwest Schotland, op slechts 275 km vanaf de aankomst met de veerboot in Newcastle.


Aan boord in IJmuiden.


Onze veerboot van DFDS alweer meer dan 30 jaar oud.

Om 16.30 uur checken we in, om met de veerboot van DFDS vanuit IJmuiden naar Newcastle te varen.


Het bekende Forteiland in het Noordzeekanaal.

We hebben lekker gegeten aan boord, nog even een afzakkertje genomen aan de bar en op tijd naar bed om op zondag omstreeks 07.30 uur te genieten van een bijzonder stevig ontbijt, met onder andere roerei, gebakken spek en worstjes., verschillende broodsoorten met beleg, fruit, sap en ga zo maar door.


Lekker relaxed bijkletsen aan boord.


Ook op het havenhoofd van Newcastle wordt al vroeg gevist.


De vissersvloot in Newcastle.

Omstreeks 09.00 uur (lokale tijd) gaan we weer (aan de linkerkant) van boord richting Drummore in het zuidwesten van Schotland, waar we de komende vier dagen verblijven.


Aangekomen in Newcastle even naar huis bellen.

Het mooie, heuvelachtige, maar ook ruwe landschap spreekt ons direct aan, vooral de kliffen en stranden aan de kust zijn erg mooi. Het links rijden valt bovendien ook heel erg mee en al gauw weten we niet beter.


Mooi heuvelachtig landschap en de opgestapelde stenen als afscheiding.

De wegbewijzering in Groot-Brittannië is bijzonder duidelijk, daar hebben de Britten duidelijk veel en goed werk van gemaakt.


Links rijden went al heel snel.

Na slechts drie-en-een-half uur rijden komen we aan op caravan park Clashwhannon, met een beregezellige pub, waar je behalve Carlsberg, Guiness, verschillende Ale’s en whisky kunt drinken, maar ook bijzonder goed kunt eten. Ook is er gratis wifi in de pub, zodat je met een lekkere pint, je social network kunt updaten en volgen.


Lekker gegeten in de pub van het caravanpark.


Onze stacaravan voor de komende dagen.

Op het caravanpark, direct aan zee en de oostkust van het schiereiland gelegen, zijn nagenoeg alleen maar sportvissers met hun visboten aanwezig. Heel anders dan hier in Nederland en België helpen deze, vaak Schotse en Engelse, sportvissers je graag met informatie over visstekken, vismethoden en benodigd aas.

Het is dan ook in de avond een gezellig gebeuren in de pub waar de informatie over (bijna) vangsten onder het genoegen van een pint worden uitgewisseld.


Nette stacaravans.

’s Middags hebben we nog even bij de haven (Drummore Bay) gevist, met de mee gebrachte zagers van Johan Bijl Zeeaas en Hengelsport uit St. Maartensdijk.

Daar hebben we in korte tijd een vijftal mooie aanbeten gekregen, maar we hebben ze niet kunnen haken. Zeker een vijf vissen (die we niet direct thuis kunnen brengen) gezien, terwijl die aan het jagen waren.

Direct na een inworp zien we ook dat er een flinke vis weg springt waar het loodje het wateroppervlak raakt. Veel garnalen en heel kleine vis zwemmen weg, als we in het water lopen, zoals onder andere de zandspiering

Tijdens laag water hebben we de vis stek goed kunnen bekijken. Het valt ons direct op dat er op het drooggevallen stuk strand veel hoopjes te zien zijn van zeepieren.

Je hoeft dan ook geen zeepieren en/of zagers mee te nemen, maar als je wilt is een riek wel handig om hier verse zeepieren te steken.


Volop zeepieren, dus zee aas meenemen is niet nodig, wel de riek meenemen.

Veel stenen met de benodigde plantengroei doen ons vermoeden dat er vanaf de kant met kunstaas vis te vangen is.

Helaas is dat vandaag niet bevestigd, aangezien we hier enkel met laag water hebben gevist.

Veel stenen met begroeiing.

We hebben als doelstelling om in de komende drie dagen 20 vissoorten te vangen, waaronder zeker drie haaien soorten, rog en conger.

Voor deze laatste (sterke) vis kan het nog wat te vroeg zijn, maar niet geschoten is altijd mis. De weersvooruitzichten zijn goed, maar eigenlijk is er op het schiereiland altijd wel te vissen.

De schipper heeft aan weerszijden van het schiereiland verschillende plekken waar hij de boten te water kan laten. Als de wind aan één zijde van het schiereiland het vissen onmogelijk maakt, ga je aan de andere kant van het schiereiland vissen.

De hoge kliffen zorgen ervoor dat je heerlijk in de luwte kunt vissen.

Zondagavond is Ian Burret, kapitein en eigenaar van Onyer Marks Sea Fishing Charters langsgekomen om ons welkom te heten en ons op weg te helpen voor het vissen morgen, op de ruwe haai.

Wat een bijzonder gezellige man is die Ian en onder het genot van, een door Leonard meegebracht Deens biertje, komen de verhalen los en al gauw blijkt dat Ian een goed gevoel van humor heeft, dat belooft nog wat de komende dagen.


Ian Burret, onze visgids en kapitein de komende drie dagen.

We spreken af dat we de volgende ochtend om 09.00 uur op het strand zijn, voor onze eerste visdag op de ruwe haai. Als aas gebruiken we morgen vers gevangen makreel.

Nadat Ian is vertrokken hebben we nog even ons materiaal gecontroleerd en klaargezet voor morgen. En niet veel later gaan we naar bed en dromen we over wat ons morgen te wachten staat.

Ian heeft de beschikking over drie snelle visboten die snelheden tot 25 knopen makkelijk realiseren. Er zijn twee boten van 21 voet die plaats bieden voor maximaal vier sportvissers.

De derde boot is 19 voet en biedt plaats aan maximaal drie vissers.


115 PK zorgt voor een kruissnelheid van 25 knopen.

Een vistrip met Ian duurt acht uur. De overige twee kapiteins zijn vanzelfsprekend ook zeer ervaren en kennen de visgronden als hun broekzak. De visserij op deze locatie vindt plaats van mei t/m medio oktober.

In april en eind oktober vist Ian vanuit de buurt van Oban ook nog gericht op vleet. Daarbij worden gemiddeld vier á vif vleten per dag gevangen.

Ian is ook een absolute specialist in deze visserij maar wij richten ons op de visserij in Luce Bay op haaien, roggen en pollakken.


Binnenkort deel 2 over het vissen op de ruwe haai.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -