image description

Schol in de Noordzee Een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij

Persbericht Uitgeverij Atlas Contact 

Boek: Schol in de Noordzee Een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij 

Schol is een van de populairste vissen in Europa. Eeuwenlang is gedacht dat de voorraad in zee onuitputtelijk was, hoeveel vis we ook consumeerden. Maar niets is minder waar. Zonder strikt beheer zou de schol, evenals vele andere zeedieren, verdwijnen uit de Noordzee.

Op 24 november verschijnt het boek Schol in de Noordzee Een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij door Roelke Posthumus & Adriaan Rijnsdorp bij Uitgeverij Atlas Contact.

Schol in de Noordzee beschrijft de wonderlijke levensloop van deze platvis – zijn geboorte, gedaanteverwisseling, leefgewoonten, voortplanting – maar is tegelijkertijd een gedetailleerde geschiedenis van de Noordzee, de Nederlandse visserij en het visserijonderzoek.

En natuurlijk komt de vraag die tegenwoordig zo belangrijk is uitgebreid aan de orde: is een duurzame bevissing van schol en andere vissoorten mogelijk en zo ja, welke maatregelen moeten daarvoor genomen worden? Zonder vooringenomenheid worden alle aspecten van een van de grootste ecologische uitdagingen van onze tijd behandeld.

Roelke Posthumus is evolutiebioloog en auteur. Eerder schreef ze Een hoop leven (2014) en Goud voor grond (2015). Adriaan Rijnsdorp is visserijbioloog en buitengewoon hoogleraar duurzaam visserijbeheer. Zijn onderzoek is gericht op populatiebiologie van geëxploiteerde vissoorten (in het (in het bijzonder platvis), de ecosysteemeffecten van de visserij en het gedrag van vissers en visboten.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -