Savage Gear Halibut Challenge Dag 7

Visreis.nl

Savage Gear Halibut Challenge Dag 7 

Door Joris Nieuwenhoff

Het is 07.45 uur als we uit de haven van Havoysund wegvaren. We hebben weer van een prima ontbijtje genoten en we zijn klaar voor onze laatste dag. De weersvoorspellingen zijn niet heel positief.

Met 9 meter per seconde vanuit het noordoosten en regenbuien. Vandaag wordt een dag rondom de westzijde van het eiland Masoy. Daar liggen we relatief beschut en kunnen we driftend vissen.

Direct de eerste drift levert een mooie aanbeet op maar na een minuut in de dril wordt het een ‘losser’. Ronald heeft het nakijken. Iets meer naar het noorden krijgt Ronald op 18 meter opeens een flinke dreun op zijn hengel en de lijn begint aan zijn bekende weg van de spoel af.



Het levert een mooi gevecht op en na 12 minuten ligt een fraaie dame van 110 centimeter op de schoot van Ronald en na de fotoshoot mag ze weer het water in.

Nico heeft al meerdere heilbotten gevangen op zijn visreizen maar nog nooit op de shad, enkel op de plug. Maar nu is het dan eindelijk zover. Een exemplaar van rond de 50 centimeter meldt zich op zijn shad en daarmee is meteen bewezen dat je aas eigenlijk nooit te groot kan zijn.

De ‘shadban’ van Nico is gebroken en we gaan stug door met driften. De wind neemt ondertussen rustig verder toe dan de beloofde negen meter per seconde (vijf Bft) en we komen uit op vlagen met 10 tot 11 meter per seconde. Maar we gaan door want er zit nog meer in het vat.

De stroming komt er nu al weer in en we zoeken een nieuw plateau rond de 30 meter diepte en direct bij deze drift meldt zich op bij Ronald zijn zevende heilbot van de week. Deze dame is maar liefst 115 centimeter en levert een mooi gevecht op.

Nadat we eerst zouden vertrekken in verband met de tijd besluiten we toch nog een drift te doen. Nico slaat genadeloot toe en nestelt zich met een mooie dame van 118 centimeter op de tweede plek. Ook deze vis wordt op de Savage Gear Cutbait Herring gevangen. Deze is volledig ingeslikt. Helaas is de vis niet meer te redden en besluiten we haar mee te nemen.

Daarmee komen we echter wel uit op vier heilbotten vandaag en dat is lang niet slecht. Na deze mooie vis besluiten we om te stoppen en terug te gaan. De boot moet gepoetst worden, we moeten inpakken en om 20.00 uur staat het einddiner te wachten.

Het worden drie gangen met scampi’s vooraf, biefstuk van rendier als hoofdgerecht en een chocolade ijs dessert dat heerlijk smaakt. Een mooie afsluiter van de week dus.

Ed en John hebben er vandaag voor gekozen om direct uit de haven de grote baai uit te vissen. Zij hebben alles geprobeerd. Trollen, driften, diep, ondiep maar ze hadden niet zo veel geluk en kwamen op de laatste dag met een blanco thuis.
Dat gold overigens ook voor de gidsboot die vandaag ook een nul moest noteren. We hebben het dus wederom niet slecht gedaan (al zeg ik het zelf).

In totaal hebben we met twee boten 19 heilbotten gevangen. Alfred had de grootste met 120 centimeter en wint een Savage Gear Nordic Big Game reishengel met twee toppen van 20 – 30 en 30 – 50 lbs. Vervolgens wint Nico met 118 centimeter een Okuma Cortez driedelige reishengel van 30 – 50 lbs en Ronald met 115 centimeter wint een Okuma Cedros 55 molen.


Eerste plaats voor Alfred.


Tweede plaats voor Nico.


Derde plaats voor Ronald.


Vierde plaats voor John.


Vijfde plaats voor Ed.

John wordt vierde en Ed vijfde en zij winnen een viscap van Savage Gear en een onthaaktang van Savage Gear.

Het was een leuke en kameraadschappelijke week waarin we veel plezier gemaakt en veel gevist hebben. Het weer zat niet mee maar we hebben het maximale er uit gehaald. De groep was compact en maakte het een hele relaxte week ondanks dat iedereen best moe is van de lange dagen vissen.

Wil je volgend jaar ook mee met onze nieuwste heilbotgroepsreis? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief op onze website www.visreis.nl en dan wordt je automatisch op de hoogte gehouden.

Volgend jaar gaan we naar het heilbotwalhalla Torsvag! Daarvoor hebben de eerste geïnteresseerden zich ook al weer gemeld.

Maar eerst morgen weer naar huis reizen……. En nagenieten van de mooie herinneringen die we weer hebben opgedaan.

Joris Nieuwenhoff
Visreis.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -