Hengelsport en boten beurs ruim duizend bezoekers meer dan vorig jaar

Hengelsport en boten beurs Utrecht 

Ruim duizend bezoekers meer dan vorig jaar 

Door Ron Smits
Fotografie Karim Johannes Yousfi  

Met meer dan 18.000 bezoekers en een dikke 150 standhouders is de doelstelling, om meer bezoekers en ook meer standhouders te trekken, in vergelijking met vorig jaar, ruimschoots gehaald. Hulde voor het organiserende team. 

Niet alleen meer bezoekers en meer standhouders zorgden voor het succes. Het was wederom beregezellig op de beurs, met veel tevreden bezoekers.


Annemiek in gesprek met Marco.


Vooral de kinderen kwamen aan hun trekken met een gratis hengel van Spro die ze op de mooie stand (met speciale dank aan Leon Haenen) van Total Fishing konden afhalen en allerlei activiteiten, die speciaal voor de jeugd waren opgezet.


Blij met de (eerste?) hengel.

Er was weer veel te zien en te beleven op de beurs. Ed en Marco kunnen hun duimen voorlopig niet meer gebruiken en zijn ontelbare keren met de kinderen op de foto gegaan. Natje en droogje waren goed voorzien.


Spraakmakende opening.


De opening was spraakmakend en wat gedurende de drie dagen volgde was sensationeel. Vele contacten werden gelegd, veel materiaal werd en wordt nog steeds besproken om het te verbeteren. Er worden nieuwe plannen gemaakt voor visreizen.


Plannen worden gesmeed.


Hier werd een nieuw artikel geboren. Op vraag van Chris en Adri van Scandic Media komt er in januari 2015 een special op TF over het gul vissen op Langeland door ondergetekende.

Het was de beurs van de primeurs. Total Fishing presenteerde het nieuwe team: Team Total Fishing International.


Het logo van het internationale team.



Links, onze bekende Lucky Luc uit Nederland.


Drie zeer gedreven sportvissers (Luc Mom uit Nederland, Leonard Muys uit Denemarken en ondergetekende uit België) in hart en nieren, die regelmatig artikelen schrijven over hun belevenissen, beurzen en wedstrijden in België, Denemarken, Nederland en ver daarbuiten, gaan samenwerken.


Rechts, ondergetekende,met de speciale zeeforel wobblers.

De eerste vis trip in Denemarken zit er al weer op en Luc Mon heeft dit prachtig verwoord op Total Fishing (klik hier en hier. voor deze artikelen)


Links Ron Smits uit België en in het midden Leonard Muys uit Denemarken kennen elkaar al meer dan een kwart eeuw. Nu samen in een internationaal team.


De hoodies zijn voorzien van prachtige geborduurde logo’s door Susan van Borduurstudio www.borduurstudioesbee.nl


Mooie hoodies voorzien van het nieuwe logo en sponsors door Susan.

Het kersverse team werd door een enthousiaste Annemiek geïnterviewd voor de promotiefilm van de hengelsport en botenbeurs.


Een zeer enthousiaste Annemiek met het interview voor de promotiefilm.


Het Mark van Dijk kajak team met grote namen, werd gepresenteerd. Nieuw door Total Fishing getest kunstaas (seatrout special) zie link http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/seatrout-special-wobblers-pluggen-fantastisch-oppervlakte-kunstaas is tijdens de beurs gepresenteerd en wordt nu verkocht bij Fauna hengelsport te Raamsdonksveer en bij Peter de Kock in Testelt (B). Het testrapport verschijnt de volgende week op Total Fishing.

Dietmar van Fox Rage liet vol trots de nieuwigheden op het gebied van Street Fishing zien.


Dietmar maakt kunstaas levend in de waterbak.


De MICRO FRY fish snax zijn shadjes speciaal voor de baars en roofblei, als er zich veel klein speldaas in het viswater bevindt. De shads zijn slechts 4 centimeter lang en zijn verkrijgbaar in de kleuren Hot Olive, Lemon Tiger en Salt N Pepper.


Dietmar met de Micro Fry en de kant en klare Dropshot Rig.


De shads bevatten bovendien echte visolie, om met de geur en smaakstoffen in de visolie het kunstaas nog aantrekkelijker te maken. Met de nieuwe micro jighead zullen de snoek en snoekbaars verleid gaan worden.

Street Fishing is helemaal ingeburgerd in Nederland en België en om het vissen nog eenvoudiger te maken heeft Fox Rage de Dropshot Rig op de markt gebracht. Deze Rig bestaat uit drie kant en klare lijntjes voor de dropshot visserij, voorzien van een haakje 4 en een loodje van 7 gram.

Er is zelfs een gehele kit van Fox Rage, waarin buiten de lijntjes en loodjes ook de 4 belangrijkste shads zijn toegevoegd. Zeker voor de pas beginnende Street Fisher een geheel complete set voor de dropshot visserij.
Voor het eerst op de beurs, uit Scandinavië, Westin presenteerde de W8, een verticaal hengel in twee versies (molen en reel) van 28 gram.


Luc en Jeremy tonen trots de door hun gewonnen trofee van het WPC te Hellevoetsluis zie hier.


Een hengel, volgens Luc Coppens, voor de echte specialisten onder ons: strak en een snelle actie (in de top) maken dat deze hengel de haak goed kunnen zetten.


Luc presenteert de nieuwe hengels.


Deze hengel is overigens ook in een goedkopere versie op de markt gebracht, om ook de instappende sportvissers kennis te laten maken met het verticalen. Westin is misschien nog niet zo bekend onder deze naam, maar is toch een hele grote speler en meer bekend onder de naam Kinetic.

Goby en Salty zijn heel bekende wobblers voor onder andere de zeeforel. Luc Coppens heeft de verdeling over genomen van een zuster onderneming van Ahoy hengelsport voor België en Nederland.


Yvo Bindels beantwoordde op de stand van Spro de vele vragen over het vissen met shads en ander kunstaas.


Vooral de nieuwe Flapper van 50 en 60 gram vielen op door de speciale bewerkingen, zoals overdwarse ribbels maar ook het in de lengte richting uitgeslepen materiaal aan de vier zijden zorgen voor drukverschillen in het water, die de vissen gewaar worden.


De Flapper, waar veel van wordt verwacht.

Verder is de Flapper voorzien van een opstaand randje aan de staart. Dit geeft zelfs bij lage snelheden een speciale actie (trillingen) aldus Yvo.

De Flapper is in lengten verkrijgbaar van 20 en 15 centimeter en kunnen goed geworpen worden met gewichten van 10 tot 15 gram. Ook voor het verticalen heeft Spro de Bony shaker op de markt gebracht in drie uitvoeringen: 14 centimeter, 9,5 centimeter en 8 centimeter lengte.

Ook hier aan de bovenzijde is wat materiaal in de lengte richting weggeslepen en overdwars is dit kunstaas voorzien van ribbels voor de nodige actie. Yvo heeft hoge verwachtingen van dit nieuwe kunstaas van Spro.

Bij Leonard Sports zagen we de Mustad Fastatch, een systeem om snel haken, loodjes en onderlijntjes te wisselen tijdens bijvoorbeeld het snoeken. Dit systeem is ontwikkeld door Mustad. Geen onbekende dus, zeker niet op het gebied van haken.


Een snelsysteem bij Mustad.


Niet alleen het systeem op zich is op de markt verschenen, maar ook een kant-en-klaar setje (Mustad X rig), voorzien van dropshotlood en haak. Als verdeler van Sportex presenteerde Leonard Sports de laatste nieuwe Sportex hengels.

De Black Arrow serie is uitgebreid met een super gevoelige dropshot hengel met een werpgewicht tussen 1 en 7 gram. De nieuwe Opal is met een werpgewicht van 21 gram, een dropshot hengel voor het wat zwaardere segment.


Nieuwe hengels van Sportex.


Deze hengel is 2,85 m lang en heeft een Fuji greep en Fuji geleide ogen. Sportex heeft nu zijn ranch aan feeder hengels nog verder uitgebreid met een exclusieve match in diverse lengtes en uitvoeringen. Zo zijn er feeders op de markt in light, medium en heavy uitvoering.

Geheel uniek voor de witvis zijn de lokmiddeltjes van Leonard Sports. Anderhalf jaar geleden begon Leonard Sports met het ontwikkelen van lokvoer in tablet vorm. De laatste paar maanden ging het met de beurs in aantocht, in een stroomversnelling. Zo zijn er twee soorten tabletten.  


Steam tabletten.


Steam tabletten werken langzaam en brengen onder water wolkjes te weeg, waar de witvis op afkomt. De Fizz tabletten zijn te vergelijken met bruistabletten en werken zeer snel.

Je kunt deze tabletten gebruiken door ze te mengen met het lokvoer, maar je kunt de Fizz tabletten ook in een voerkorf gebruiken. Voor karper, maar ook voor de witvis zijn er tabletten ontwikkeld die behalve wolkjes (Steam) of luchtbelletjes (Fizz) afgeven ook een geur verspreiden, zodra deze tabletten in het water komen.

Deze tabletten blijven volgens Leonard Sports tot wel 30 minuten werken. Behalve in tabletten vorm is dit lokmiddel ook in poedervorm te verkrijgen, om door je vaste en/of favoriete lokvoer te mengen.

Op de stand van Pure Fishing zocht ik Leo Stoutjesdijk op. Allereerst viel op de stand een oude bekende naam van een molen op, de Mitchell 498 in een nieuw jasje, maar met nog steeds goede kwalitatieve eigenschappen, zeven keer gelagerd en een overbrenging van 4,7:1.


Leonard, Lucky Luc en Leo Stoutjesdijk kennen elkaar ook al geruime tijd.


Welke kustvisser heeft er vroeger niet gevist met deze bijna onverwoestbare molen? Door de eenvoudige samenstelling kon er ook weinig kapot en was deze molen heel gemakkelijk te onderhouden.

Buiten de 498 zijn er ook de 398, 298 en de 198 verkrijgbaar. Voor de prijs hoeft u het in ieder geval niet laten: de winkelprijs zal iets boven de € 100 liggen, voor de 498.


De Mitchell 498 is weer terug in een nieuw jasje.


Behalve molens heeft Mitchell ook hengels waaronder de nieuwe Squadron spinhengel voor de instappende roofvisser.


De Squadron: een instapper.


Verder liet Leo mij een aantal zeer betaalbare nieuwe 4 delige reishengels zien van 2.70 meter en met een werpgewicht variërend van 20 tot 80 gram.

De Legion reishengel (spin) heeft de bekende Fuji geleide ogen en Fuji reelhouder en is in twee uitvoeringen verkrijgbaar: 4 delig met een lengte van 2.40 meter en 5 delig met een lengte van 2,70 meter (advies verkoopprijs ca. € 150).

Voor het zwaardere werk is er de nieuwe regiment Heavy Pilk 2.70 meter. Tot slot zijn de snelle molens (hoge overbrenging) Penn Sargus en de Battle beiden in een nieuw jasje gestoken.

De Conflict is daarentegen wel een nieuw model. Met een overbrenging van 5.6:1 valt deze ook onder de snelle molens. Bekende merken zoals Hardy, Greyse en Chub zijn opgenomen in het Pure Fishing assortiment. Hardy is een zeer bekend merk voor hengels voor het vlieg vissen.

Total Fishing was na een paar jaar afwezigheid weer aanwezig met een machtig mooie stand. Op een groot scherm waren mooie foto’s zichtbaar die voor de lezingen van de gasten werden gebruikt.


De prijswinnaars van de visfoto van het jaar.


De stand, verzorgd door Leon Haenen, trok vele bezoekers. Marc, Berthil, Willem, Luc, Leon en ondergetekende waren bijna iedere dag present.


De lezing van Berthil werd zo druk bezocht dat deze herhaald werd.


Ook vanuit Denemarken was Leonard Muys aanwezig op vrijdag en op zaterdag gaf hij nog een lezing over het vissen in Denemarken.


Veel bezoekers op de stand van Total Fishing.


Gezien het succes werd er besloten om volgend jaar weer present te zijn, als Meet en Greet punt maar ook voor het verzorgen van de lezingen.