Rovers Down-Under Part 5

Rovers Down-Under Part 5:

De rovers van Lucinda 

Door: Sebastian van Koningshoven

Na ons avontuur in de jungle stroompjes van de Herbert River Tributary rondom Ingham gaan we door naar Lucinda. Lucinda is een klein plaatsje gelegen op een steenworp afstand van Ingham. Lucinda ligt direct aan het water en is ook nog eens het meest toegankelijke plaatsje in Queensland voor een boottrip naar het wereldbekende Hinchinbrook Island.
 
Net als bij het vissen op de sooty grutter en jungle perk zijn Guy en onze andere vismaat Tom weer van de partij. We overnachten op een camping in Lucinda om vervolgens de volgende dag er met de boot op uit te gaan. Lucinda staat bekend om haar suikertransportpier, met zo’n 7 km. de langste in de wereld. De pier word gebruikt om, door middel van een trein, suiker af te voeren naar de boten. 
 
In de verte Hinchinbrook Island, wij gaan dit keer de andere kant op…
 
En natuurlijk heeft deze pier nog een veel leukere bijkomstigheid: het vissen! De pier is niet te voet begaanbaar, maar diegene die een boot hebben kunnen hun lol op. Het uiteinde van de pier leent zich uitstekend voor de visserij op fingermark snapper, queenfish, GT’s (giant trevally’s) en, mits de omstandigheden goed zijn, noordelijke blauwvin tonijn, longtail tuna en mackerel-tuna. Er zijn zelfs vangstberichten van enkele zwarte marlijnen, maar daar kan niet gericht op worden gevist, aangezien dat een zeldzaamheid is. 
 
De 7 kilometer(!) lange Lucinda sugar loader jetty.
 
Wij hebben het vandaag gemunt op queenfish en als het zou lukken eventueel een GT. Om een echte spectaculaire visserij te beleven moet het tij meezitten. Zoveel mogelijk stroming is goed, vooral wanneer het tij keert tijdens hoog water. Queenfish scholen vaak samen en zijn net als GT’s niet vies van allerlei soorten oppervlakte kunstaas. 
 
Aangezien het nog vroeg in het opkomende tij is begin ik met een shad. Ik krijg een harde ram terwijl ik de shad over de bodem laat stuiteren, maar daar blijft het bij. We verkassen eventjes. Terwijl Guy de boot in de richting van een nieuwe set pilonnen stuurt, zie ik een wolk op de dieptemeter. Het lijkt zeer sterk op een school aasvis. 
 
Terwijl we doorvaren gooi ik mijn shad achter de boot en laat deze enkele seconden zinken. Op het moment dat ik de beugel van mijn molen dicht sla, sta ik met een kromme hengel en niet veel later klieft een prachtig mooie queenfish door de oppervlakte. We hebben ze gevonden. Na een prachtige dril mag ik een queenfish van zo’n 90 centimeter landen.
 
De eerste queenfish van de dag op de Keitech swing impact shad.
 
Snel wordt al het kunstaas aan de hengels vervangen door poppers en walk the dog pluggen. We varen over de plek waar ik de eerste vis haakte en zien inderdaad weer die wolk aasvissen op twee meter diepte op de dieptemeter verschijnen. We maken een snelle drift en beginnen met popperen. Al voordat mijn popper het water raakt zie ik een zilvere torpedo op de pencil popper van Guy knallen. Het lijkt er op dat de vis heel actief is. Ik draai mijn popper snel binnen om de boot te kunnen besturen, terwijl Guy de vis drilt. Ook dit is een hele mooie queenfish, nog groter als die van mij. De vis komt uit op 105 centimeter, prachtig. 
 
Ook Guy heeft snel de smaak te pakken, een 105 centimeter lange queenfish op de Cotton Cordell pencil popper.
 
De stroming kickt nu echt in en de drifts die we maken worden sneller en sneller, maar de vissen worden steeds agressiever. We krijgen vrijwel elke worp een aanbeet op de poppers en vaak genoeg zien we de vissen vechten om de popper. Alle queenfish zijn over de 90 centimeter en de grootste zal wel ongeveer de 110/115 centimeter hebben aangetikt met zijn neus.
 
We kunnen onze lol niet op.
 
Ook een spotted mackerel laat zich zien, terwijl hij het kunstaas van Guy van de oppervlakte grist. Als Guy de mackerel binnen draait zien we een mooie GT volgen. Dit is een goed teken! Guy geeft zijn zwaardere popper hengel aan Tom en gaat verder met een lichte 10lb spinhengel. Laat die GT nu net de kleinere popper van Guy voor ogen hebben. Guy maakt geen schijn van kans en binnen een paar seconden breekt de GT alles af. We staan er bij te lachen, aangezien we al wel 20 vissen de man hebben.
 
Ook Tom kon niet ontbreken, vis voor iedereen.
 
Voor GT’s heb je nu eenmaal heel zwaar materiaal nodig. Nu vissen wij niet met dat materiaal , omdat queenfish hier veel meer voorkomt en een uitermate geschikte vissoort is voor licht materiaal. Guy’s popper hengel bestaat uit een Shimano T-curve 15lb met daarop een Shimano Stella 6000 en 35lb gevlochten lijn. Voor mij ongeveer hetzelfde, ben in het bezit van een oudere Shimano T-curve 12-20lb, maar gebruik nu een Samurai Reaction 501 Bluewater Custom 15-25lb met daarop een Daiwa Certate Custom 3500HD, ongeveer dezelfde maat als een Shimano 5000/6000 maat.
 
Dit keer heb ik twee filmpjes. Het eerste filmpje is de samenvatting van de trip naar Lucinda:
 
 
Ik werk sinds maart 2013 als deckhand/visgids voor Northern Conquest Charters, een van de grotere sportvischarterbedrijven in Australië. Normaal bevissen we elk weekend de riffen van het Barrièrerif, maar ik kreeg onlangs een telefoontje van mijn baas of ik toevallig zin had om een weektrip te doen naar een rifsysteem ver buiten het Barrièrerif, genaamd de Flinders Reefs. Daar had ik natuurlijk wel zin in, aangezien wij met een andere boot de enigen zijn die de Flinders Reefs kunnen bezoeken en het op dit moment in de top drie van beste sportvis bestemmingen ter wereld zit.
  
Het tweede filmpje is een voorproefje van komende verslagen:
 
 
Stay Tuned!
 
Sebastian van Koningshoven

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -