Rovers Down-Under number one !

Rovers Down-Under number one

Door: Sebastian van Koningshoven

Introductie.
Australië; een prachtig land gelegen in het Zuidoosten van de Stille Oceaan. Een land met veel verschillende klimaten.  Van de steppes van de Simpson Woestijn en regenwouden in Queensland tot de besneeuwde bergtoppen van de Snowy Mountains in New South Wales; het is hier allemaal te vinden. Ik heb het geluk om al drie jaar lang dit land mijn thuis basis te kunnen noemen. In deze introductie vertel ik een beetje over mijzelf, wat ik in Australië doe en natuurlijk het aller belangrijkste;  de visserijen die ik hier mag beoefenen.

 Mijn naam is Sebastian van Koningshoven, 21 jaren jong uit Maassluis, onder de rook van Rotterdam. Woon sinds drie jaar in Townsville, aan de Noordoost kust van Australië en studeer hier aan de James Cook University. Vanaf jongs af aan heb ik altijd al gevist en dat is logischerwijs ook niet veranderd in de laatste drie jaar. Na het voortgezet onderwijs ben ik  hier begonnen als Marine Biology student.

Na mijn eerste jaar was het wel duidelijk dat een vliegticket terug naar Nederland boeken niet op mijn planningslijstje zou komen te staan. Ik ben nu dus bezig om te integreren in Australië. Marine Biology word bestudeerd door een hele grote hoeveelheid studenten op de universiteit, waardoor de werkgelegenheid minimaal is. Ik was dus genoodzaakt te veranderen van studie om zo mijn kansen om een vaste baan te vinden en het integreren te vergroten.


 
Een vliegticket terug? Ik dacht het niet, mij krijg je hier niet weg!

Maar genoeg over mij, tijd om de sportvisserij hier even onder de loep te nemen. 25% van alle Australiërs vissen minstens een keer per week, Australië mag zich dus zeker  een sportvisland bij uitstek noemen. Hengelsets, kunstaas en ander visgerij is vrijwel overal te krijgen, zelfs de locale bakker is niet vies van een goeie opslag sardines, garnalen en harders in zijn vriezer.

Door de jaren heen heb ik een aantal sportvissers in Townsville leren kennen. Onder deze sportvissers, iemand die ik nu zie als mijn vaste vismaat, Guy Scotney. Guy is 2 jaar jonger als ik, sportvisser in hart en nieren en gigantisch gedreven als het aankomt op techniek. Guy zal dan ook veel voorkomen in de aankomende verslagen.


Guy Scotney met een meter lange queenfish, gevangen op een pencil popper.

Zoals de titel al zegt, leg ik in de verslagen de nadruk op de visserij op roofvis, eigenlijk allemaal met kunstaas. Townsville en omstreken leent zich uitstekend voor een gigantische varieteit aan sportvis mogelijkheden. Unieke visserijen zoals werpend op marlijn op ondiep water en spinvisserij op sooty grunter en jungle perch in kristal heldere berg stroompjes maken dit gebied tot een waar sportvissers walhalla.


Guy released hier een zwarte marlijn vanaf het strand, een hele unieke beleving

 De meest beoefende visserij is ongetwijfeld de kunstaas visserij op barramundi. Townsville is een stad met veel kanalen en creeks, met als hoofd rivier, de Ross River. In vrijwel alle wateren in Townsville is barramundi te vinden en dus is deze visserij het meest toegankelijk.

De visserij op barramundi heeft een gesloten seizoen van 1 november tot 31 januari, vergelijkbaar met het gesloten roofvis seizoen in Nederland. Het is vanaf mijn huidige woonplek ongeveer 10 minuten lopen naar een van Townsville’s top barramundi stekken: Black’s Weir. Tijdens het regen seizoen (eind januari  - maart) stroomt al het regenwater  van Ross Dam door de Ross River en dit is ook de tijd van het jaar waarin de visserij op barramundi kinderspel is.

Het stromende water verhoogt het metabolisme van de vissen, alle vissen hebben meer energie nodig en hebben dus automatisch meer voedsel nodig. Meer over de visserij op barramundi in aankomende verslagen.
 


Regenachtige luchten op de achtergrond en een 90cm+barramundi: een veel voorkomend plaatje

Als laatste wil ik aan deze introductie nog even een filmpje toevoegen. Ik kan per artikel maar een bepaalde hoeveelheid schrijven en met een bepaalde hoeveelheid foto’s de lezers de verhalen te laten visualiseren . Een filmpje daarentegen, is naar mijn idee een stuk effectiever. Ik leg veel van mijn vistrips vast op camera, dus er zullen zeker meer filmpjes volgen.  Een foto zegt meer dan 1000 woorden maar een kort filmpje heeft naar mijn idee het potentieel om boekdelen te spreken.


Een kort filmpje heeft naar mijn idee het potentieel om boekdelen te spreken.

Hopelijk heb ik uw interesse kunnen wekken om mijn verslagen te blijven volgen.  In mijn volgende verslag zal ik schrijven over een van de vele barramundi trips noordelijk van Townsville. Stay tuned!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -