Roofvissen van A tot Z: Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 13)

Roofvissen van A tot Z:

Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 13)

Door Berthil Bos

Materiaal
Een grote shad weegt inclusief een loodkop ca. 90 gr en daar heb je een stevige hengel voor nodig die dit gewicht weg kan zetten. Ook niet onbelangrijk is dat je de haak kan zetten in de harde bek van de snoek. Ligt het rubber eenmaal in het water dan is er weinig weerstand en kan je heel subtiel gaan vissen.


Hengel en visser moeten één zijn.

Wat ook belangrijk is dat je het kunstaas moet kunnen sturen. Een  hengellengte van 240 tot maximaal 270 cm. is dan vereist, zonder dat deze te zwaar of de actie te langzaam wordt. Ik ben een liefhebber van het vissen met een reel en daarom gebruik ik graag een baitcaster-hengel.

Natuurlijk is een hengel met molen ook geschikt voor deze visserij, als deze ook de eigenschappen heeft die ik aan mijn baitcaster stel. De laatste tijd vis ik veel met de ‘Terminator’ van Fox Rage die bij een lengte van 2.30 m. (dus eigenlijk net iets te kort, maar daardoor wel allround) en een werpgewicht tot 120 gram toch maar 170 gram weegt.


De powerstok van Fox Rage heeft voor deze vistechniek alle ingrediënten.

Je hebt qua werpgewicht dus wat over en dat is voor je uithoudingsvermogen bij het werpen en het werpen van enige afstand beter dan te weinig werpvermogen. Om het rubber direct te laten reageren als jij de actie aan het kunstaas wilt geven, is de aanbevolen actie die op de hengel wordt aangegeven ‘Fast’.

Juist bij het vissen op de ondiepte waarbij je het rubber niet van de bodem hoeft op te tikken, is dit een geweldig stuk gereedschap. Door de wat stijvere actie van de hengel is het wel oppassen met het drillen van de vis. De hengel is weinig vergevingsgezind en dat kan tot verspelen leiden als je het hoofd er niet bij hebt.

Voor de snoek heeft het vermogen weer een voordeel; je kan als je wilt of indien dat nodig is, de vis snel uitdrillen. Vooral bij hoge watertemperaturen zal een vis tijdens een te lange dril gaan verzuren met desastreuze gevolgen. Ook bij veel obstakels heb je wat extra power nodig om kans op verspelen te verkleinen en de snoek achter te laten met een kunstaas in de bek.
 
Als reel gebruik ik het liefst een Low Profile-reel. De reden is dat ik hier gemakkelijk mijn hand omheen kan leggen en zodoende de hengel goed in balans kan houden. Ook heb ik het gevoel dat je hiermee wat subtieler vist dan met een gewone ronde castingreel.


Duidelijker kan ik je het verschil niet laten zien.

Jaren geleden werden dit soort reels alleen gebruikt bij de wat lichtere vistechnieken. Tegenwoordig zijn er diverse Low Profile-reels in de handel die ook dezelfde kracht en degelijkheid hebben als zijn grote broer.


Tegenwoordig zijn er diverse Low Profile-reels die het zware werk goed aankunnen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -