Roofvissen van A tot Z: Vissen met grote shads (deel 1)

Roofvissen van A tot Z:

Vissen met grote shads (deel 1)

Door Berthil Bos

Het vissen met groot rubber heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Dit is ook niet zo verwonderlijk aangezien je met dit soort kunstaas op elk soort water terecht kan. Je kunt deze rubbercreaties op vele manieren vissen en in dit artikel lichten we er de twee meest populaire uit, namelijk het trollen en het werpen met groot rubber.

Met dit grote rubber bedoel ik eigenlijk shads van 20 á 25 cm. Voor sommigen is dit nog te klein, maar ik hou het hierbij. Ook gaat het hierom siliconen die je moet ‘aankleden’ omdat je dan zelf kan bepalen hoe je hiermee gaat vissen en wat je wilt verwezenlijken. Ik neem een shad als leidraad omdat deze wat meer aandacht vergt dan rubber met één of meer twisterstaarten.

Trollen
Met trollen wordt het slepen van kunstaas achter of naast de boot bedoeld. Ons water is hiervoor uitermate geschikt met zijn lange stukken zonder hindernissen. Het trollen kan zeer succesvol zijn op dit soort water, vooral als de vis erg verspreid ligt en dat is een groot gedeelte van het visseizoen. Ook als het water je nog erg onbekend is kan het trollen je helpen het te ontdekken.

 
Ideaal water zonder hindernissen om te trollen.

Door sommigen wordt er nog wel eens neerbuigend gedaan als het over trollen gaat; het zou een luie techniek zijn voor mensen die niet actief op snoek willen of kunnen vissen. Neem van mij aan dat als je deze techniek goed wil uitvoeren, je na een dag volledig kapot bent van het geconcentreerd varen en de aasaanbieding.


Door op deze manier te trollen haal je er niet alles uit en trek je op den duur een rare kop.

De shad
Het trollend vissen met een shad lijkt eenvoudig en dat is het ook als je tijd en precisie besteedt aan de keuze hiervan en het gevechtsklaarmaken van het rubber. Door weinig of geen aandacht te schenken aan deze dingen kan je de vangkracht van het rubber terugbrengen naar nul.

Als we gaan trollen met pluggen zal menig roofvisser een flankende plug zoals de Grandma, de Fatso of de Super Shad Rap opgeven als favoriet. Door het flanken lichten de zijkanten goed op en zorgt dit tevens voor de nodige drukgolven. Een Shad is niets anders dan een zachte plug waar de duiklip aan ontbreekt. De loodkop zorgt ervoor dat het rubber de diepte ingaat, maar het flanken moet hetzelfde zijn als bij de favoriete pluggen.


Er zit verschil in een hoog of slank gebouwde shads.

Afhankelijk van het gewicht van de loodkop kan je kiezen tussen een slanke of hogere shad. Wil je met lichte loodkoppen tot ca. 25 gram trollen, dan is een gestroomlijnde body aan te raden. Ga je aan het werk met de wat hogere lichamen, dan ben je genoodzaakt om wat zwaardere loodkoppen te gebruiken door de grotere weerstand die deze in het water hebben.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Hoogzomersnoeken.
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Wisselen of echt veranderen.
Willem Moorman -
image description
Trailerplank: Goed en goedkoop.
Willem Moorman -