Roofvissen van A tot Z (6): Kleding

Roofvissen van A tot Z (6): Kleding

Door Berthil Bos

Kledingvoorschriften zijn er niet in deze natuurlijke omgeving, maar om hier nu met felle reflecterende jassen te gaan rondlopen is ook niet aan te bevelen. De kleding moet gemakkelijk en luchtig zitten en ook enigszins ventileren. Je bent de gehele dag op pad en door het zweten kan je het behoorlijk koud krijgen.

Vele lagen zijn beter dan twee dikke en de jas mag grote zakken hebben als je eventueel het schoudertasje thuis wilt laten. Over het schoeisel ben ik kort en krachtig: lieslaarzen. Het liefst van neopreen, want dat bespaart je een warmtebroek en het zweet niet zo. Door deze lieslaarzen kun je het schepnet thuislaten omdat je bij of in het water kan komen.


Polderexpert Peter Nan gaat op in de poldernatuur en heeft zo weinig mogelijk ballast.

Verder kan je hierdoor net om dat ene polletje riet vissen of die zijsloot bereiken. Als kunstaasredder hebben ze mij ook menigmaal geholpen. Je rolt deze neopreen lieslaarzen ook heel gemakkelijk naar beneden en blijven daar zitten zodat je het idee hebt dat je gewone laarzen aan hebt. 


Lieslaarzen zijn onmisbaar in vele situaties.

Iedere visser krijgt vertrouwen in zijn kunstaas als hij dat ziet zwemmen op de goede manier. Het bevordert zijn vertrouwen nog meer als achter dit aas een donkere schaduw zwemt. Waarom zie ik dan nog steeds collega vissers zonder goede zonnebril? De reflectie van het zonlicht op het water maakt het vrijwel onmogelijk om je kunstaas te volgen zonder een goede gepolariseerde zonnebril.

Ook bij donker weer helpen ze je om dingen te zien die je graag wilt. Voor iedere weerssituatie is er een bril te krijgen, maar globaal kun je stellen dat gele glazen het beste de contrasten bij donkerweer  aangeven, maar de kleuren meer verstoren en dat donkere glazen dit  minder doet en bij zonnig weer beter het licht tegenhouden.


Een goede zonnebril is je beste vriend overal te water.

Vergeet ook niet dat, buiten het beter zien, een zonnebril je ogen beschermt tegen rondvliegend kunstaas op een visdag. Nu je weet wat je mee en aan moet hebben in een Hollandse polder, gaan we ons bezigouden met het kunstaas.

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -