Roofvismateriaal op de Hengelsport Outdoor Fair 2013 in Maurik

Roofvismateriaal op de Hengelsport Outdoor Fair 2013 in Maurik

Door: Mario Flipphi  
 
Mario Flipphi, lid van het roofvisteam van Total Fishing, was één van de bezoekers van de Hengelsport Outdoor Fair 2013 in Maurik en bekeek de ontwikkelingen op roofvisgebied. Hem viel op dat het kunstaas steeds groter lijkt te worden. In zijn verslag neemt hij wat producten onder de loep.
 
Het is een gegeven dat de kwaliteit van het viswater in Nederland steeds beter wordt. Dit heeft gevolgen voor de visstand. Het water wordt steeds helderder met als gevolg dat de snoekbaars teruggedrongen wordt.

De snoek daartegen gedijt veel beter in helder water en we zien dan ook een toename van (grote) snoeken in Nederland, op bijvoorbeeld het Gooimeer is dit duidelijk aan de hand. Misschien een verklaring waarom we zoveel groot kunstaas zien?
 
Groot kunstaas... 
 
...voor de grote dames en heren.
 
De gerenommeerde merken doen veel aan productontwikkeling. Zo heeft Savage Gear een prijswinnende imitatie van een paling op de markt gebracht.
 
De succesvolle 'paling'.
 
Technisch productontwikkelaar en testvisser Mads Grosell maakt gebruik van echte vissen die hij met 3-D scantechnieken als basis neemt voor het imitatie-aas. Een van de nieuwste ontwikkelingen zijn imitaties van rivierkreeftjes. Hiervoor heeft Savage Gear een award gewonnen.
 
Awards voor Savage gear.
 
Ook de op de stand van SPRO waren vele innovatieve producten te zien. Wat kunstaas betreft viel vooral de Hula Bait op, een nieuwe handgegoten softbait van hoogwaardige Japanse kwaliteit. De ribbels veroorzaken onder water extra ruis en vibratie.

Ze houden ook luchtbelletjes vast hetgeen een zeer natuurlijk effect geeft als de belletjes langzaam loskomen. De centrale sleuf geeft een zeer natuurlijke actie. Ribbels en de vibratie die het geeft zie je in veel kunstaas terug, wellicht nét weer dat extra’s om de roofvissen te verleiden tot een aanbeet.
 
Softbaits met ribbels en een mooie actie, Henk Simonsz gaf doorlopend demonstraties.
 
Ook SPRO heeft een imitatie van rivierkreeftjes in het programma, deze zijn zeker het uitproberen waard!
 
De kreeftjes van Spro. 
 
Niet alleen de leveranciers ontwikkelen kunstaas, je ziet ook hobbyisten die heel mooie producten ontwikkelen, de een nog mooier en kleurrijker dan de andere. 
 
Kleurrijk groot rubber. 
 
Door beurzen en webshops kan je al je mooie creaties veel makkelijker aan de man brengen, zo worden er weer nieuwe winkels geboren zoals Snoekspinners.nl
 
Een nieuwe webwinkel. 
 
Op technisch gebied kwam ik ook een mooi innovatief product tegen. Rebelcell is een jong Nederlands bedrijf dat een lithium accu op de markt brengt die specifiek voor het elektrisch varen (trollen) is ontwikkeld.
 
Een van de twee grootste voordelen ten opzichte van conventionele lood accu’s is het gewicht: je hebt voor een 105Ah AGM accu twee Rebelcell accu’s nodig van 4 kg per stuk, dus 28 kg aan lood is 8 kg Rebelcell.
 
Het tweede voordeel is de continue hoge stuwkracht en de beveiliging tegen (te) diep ontladen. Bij de lood accu’s is het grootste gevaar dat je ze te diep ontlaadt, waardoor blijvende schade ontstaat. Een compleet overzicht is te vinden op www.rebelcell.com 
 
Een nadeel is nog wel de prijs. De professionele visser die dagelijks op het water zit verdient dit wel terug, maar voor de meeste vissers is het nog wel een hoge drempel.
 
Winnaar HISWA Product van het Jaar 2013, de 12V25 Lithium Rebel Cell.
 
De Hengelsport Outdoor Fair 2013 was goed georganiseerd en er was voor iedereen veel te doen en te zien. Ik vond het leuk om voor het roofvisteam van Total Fishing rond te lopen en heb veel leuke reacties gekregen. “Ik kijk elke dag op Total Fishing” heb ik vele keren gehoord…..  
 
Mario Flipphi  

ANDEREN LAZEN OOK