image description

Riviervissen in de wintermaanden

Naar aanleiding van verscheidene artikelen over het winterwitvissen op stromend water door bart debaes was ik heel enthousiast om dit ook te gaan proberen op de
plaatselijke beek/riviertje bij ons in de buurt, die op een 15tal minuten van bij mij vandaan ligt.

Het is een grijze zondagochtend net voor oudejaarsdag en de drang om wat dingen te proberen op dit riviertje is groot, heel groot zelf. Een snelle blik op het stromende water toont me aan dat de stroming nog meevalt ondanks te regenval van de afgelopen dagen, wat troebel water maar voor derest niets om je zorgen over te maken, dus aan de gang dan maar!

Ik koos ervoor om aan de slag tegaan met een lichte werphengel van 1.90cm met een zachte top die de uitvallen van deze sterke vissen goed zou opvangen. Als dobber een gestroomlijnd model van 1gr, met een gegroepeerde loodzetting om het aas op diepte te houden, een haakje 18 zou voldoende moeten zijn hier. Een enkele witte made word te water gelaten en met de top omhoog volg ik de dobber in de stroming, waar deze na een twee tal meter gestopt word, ik sla aan maar veel
gebeurd er niet, vast dus.

Door de stroming van afgelopen dagen zijn hier heel wat takken en ander afval terecht gekomen en dit bemoeilijkt het vissen toch wel wat, maar bon we gaan verder. Bij de 2de drift volgt er een gelijkaardige 'aanbeet' en bij het aanslaan voel ik wel degelijk vis, yes! aan de zilveren flits die ik in het stromende water kan waarnemen blijkt het om een mooie blankvoorn tegaan, dik in de 25cm, super! Op naar de volgende, en in het komende uur vang ik er nog verscheidene in uiteenlopende formaten met enkele leuke baarzen tussendoor!

Dit moedigt mij aan om te daaropvolgende dag het nog eens te proberen, zo gezegd zo gedaan en een 2tal uurtjes werden vrijgemaakt om een vervolg te maken aan deze leuke visserij van gisteren. Zelfde plaats, zelfde aas en de stroming doet zijn werk, het duurt wat langer om een aanbeet af te dwingen dan de dag voordien, zouden ze opgeschoven zijn? Met de gedachte in mijn achterhooft plaats ik mijn montage zorgvuldig naast een muur die in het water naar beneden loot, het stroomt er duidelijk minder in de hoek, misschien liggen hier wel enkele vissen.

Tot ik plots de dobber schuin zie wegglijden, zet ik de haak en er verzet zich iets die toch groter moet zijn dan de gemiddelde blankvoorn hier, die zich met snelle bewegingen door de stroming een weg zocht om te ontsnappen, zou het een forel zijn? Die zijn hier wel degelijk aanwezig aangezien ik er in september twee gevangen had op kunstaas. Eenmaal voor de kant bleef de vis diep om zich proberen een weg te zoeken onder de waterval, ik durfde niet teveel druk zetten aangezien ik maar viste met een haakje 18 en 12/00. maar gelukkig liep het goed af en kwam weliswaar een mooie kopvoorn aan de oppervlakte verschijnen!

Na enkele foto's mocht hij snel terug, en tevreden viste ik nog wat verder, de aantallen bleven uit maar het formaat maakte veel goed. Verschillende vissen gingen over de 20cm en met plezier kon ik dan ook terugkijken op een uiterst leuke wintervisserij! Enkele dagen nadien kwam een sterk koudefront ons land binnen en was het gedaan met vissen op de meanders in onze buurt, alles lag dichtgevroren en ik was getuige hoe het water dichtvroor tijdens mijn voorlopige laatste sessie op karper.

Toen ik uiteindelijk toch een aanbeet kreeg in het dichtvriezende water moest ik het ijs in de kant dat zo'n 2meter was dichtgevrozen ondertussen proberen te breken met mijn schepnet om de vis veilig te kunnen landen, dit lukte wonderwel en er lag een leuke schubkarper in ijkoude omstandigheden op de onthaakmat, enkele foto's en de vis mocht terug waar hij zeker anderhalve week onder het ijs mocht verblijven. De winter was ingetreden en het vroor dan ook de stenen uit de grond, eenmaal aangekomen bij de auto bleek het al -6°c te vriezen.Ik vervolgde dan ook snel mijn weg huiswaarts met tintelende vingers en een gezellige avond lag in het verschiet dicht bij het haardvuur. Dus de schelde en het kleine riviertje waren mijn enige optie als ik nog aan het vissen wou deze ijskoude dagen, en om het er toch maar op te wagen besloot ik een nachtje te vissen op de schelde in de nabijheid van het sluis, vriestemperaturen tot -8°c en helaas geen vis op de kant.

Ik besloot om nog even langs het riviertje te rijden aangezien ik toch nog wat tijd had en ik maden standaard in de auto had liggen. Eenmaal aangekomen zag ik her en der wat witvis springen, bij deze temperaturen? Nu mij hoor je niet klagen en al snel belande mijn dobber tussen de kringen. Een half uurtje later en enkele blieken verder besloot ik het voor gezien te houden, ik voelde mijn handen nietmeer!

Toch tevreden reed ik huiswaarts en het was wachten op de volgende sessie die zich zou aanmelden met de dooi van het water en de eerste sneeuw in ons land! Dat is voor
volgende week!

groeten glen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vooruitstrevend ontwerp
Willem Moorman -
image description
Rustig, krachtig en efficiƫnt!
Willem Moorman -
image description
IRIS Ambush Jr.
Willem Moorman -