image description

Rivier in het vizier 315

Rivier in het vizier 315

Door Yvo Bindels

De zon prikt nog niet lang boven de horizon uit als Lambert en ik de rivier op varen. Het eerste stukje doen we langzaam, even genieten van het serene moment waarop nog alles in diepe rust is.

De traag stromende rivier is omringd met diepgroene oevers en de enige activiteit op het gladde wateroppervlak is afkomstig van watervogels in de oever.

Je voelt je haast schuldig om dat plaatje te verstoren. Toch doen we het. Het gas gaat er namelijk op en hup naar de eerste stek. Ons plan is om de ondiepe oeverszones en de nodige plantenbedden uit te werpen. Lambert met een jerkbait en ik met een shad op een 7 grams loodkopje.

 
De grote kattenstaart is volop te zien aan het water en bloeit prachtig nu.

Een brute aanbeet lijkt slechts een kwestie van tijd. Toch gebeurt dit het eerste uurtje niet. Ons smoesje is dat het rivierwater te helder is en de stroming te min. We gaan verder. Nu het wateroppervlak nog slechts licht berimpeld is, ga ik met een popper van 7 centimeter aan de slag. Eentje die probleemloos in hoog binnen gevist kan worden.

Ik weet dat het lang niet altijd het meest effectieve kunstaas is, maar ik vind het een prachtige manier van vissen en de aanbeten zorgen dikwijls voor spektakel.

Ook nu! Met een enorme precisie knalt er een roofblei woest op de popper. Het gebeurde op aardige afstand, maar de aanbeet was tot aan de boot flink hoorbaar. Elke keer sta ik versteld van het geweld waarmee ze hun prooi pakken. Ook voor Lambert was de aanbeet niet te missen en hij geniet met me mee. Het is een fraaie roofblei die ook wat trekjes van een winde vertoont. Is het nu een hybride of niet? In elk geval een welkome vis!


Geweld op de popper.

Verdere aanbeten blijven uit. En zo kruipt de zon steeds verder omhoog. Het wordt een zonovergoten dag vandaag en de vesten kunnen dan ook al uit. Op een stuk met troebeler water gaan we dieper vissen. Kans op meerval en snoekbaars.

Na een goed half uur werpen wordt de hengel van Lambert zowat uit zijn handen getrokken. “Meerval!”, weet hij meteen.  Een pittige dril volgt. Steeds als de vis lijkt te capituleren, gaat ie er nog eens vandoor en rost wat meters lijn van de molen af. Dan kan ik de vis toch landen voor m’n maat. Mooie donkere meerval die na een foto weer snel wordt terug gezet.

 
Een pittige dril volgt….


... maar daar weet Lambert wel raad mee!

We zijn amper tien minuten verder en opnieuw krijgt Lambert het met een meerval aan de stok. Een stevig gedrongen exemplaar die de nodige keren onder boot door scheurt. Lambert weet de uitvalspogingen te pareren en staat al snel met nummer twee op de foto. Het lijkt wel of de vis een soort bochel heeft en tevens zit er een roze vlek dat het herstel van een (bijt!?)wond lijkt.

 
Niet veel later meerval nummer twee.

We vissen de stek verder secuur uit, maar het blijft bij de twee exemplaren. 's Middags staat de zon hoog aan de strakblauwe hemel. De wind is iets toegenomen, waardoor de gevoelstemperatuur aangenaam blijft. We richten ons vizier nog volledig op roofblei. Het duurt niet lang voor de eerste exemplaren zijn gevangen. Ook zijn er de nodige volgers en missers.

 
Het vizier op roofblei in de middag.

De meeste vissen zijn rond de 60 centimeter lang. Mooi formaat, zeker op licht materiaal. Bij Lambert loopt de teller aanzienlijk rapper op dan bij mij, maar ik geniet er even hard van mee. Ook loopt er bij Lambert nog een meerval tussendoor, hij is in vorm! 

We werpen nu al vele uren achter mekaar en vissen het kunstaas in rap tempo binnen. Doe je dat niet, herkennen ze ‘t gelijk in het kraakheldere water en ben je verder aardig kansloos op wat volgers na. Ondertussen begin ik mijn armen wel te voelen zeg!


Ik had er veel worpen voor nodig vandaag.

   
Lambert is op dreef en pakt gewoon z’n derde meerval vandaag!

Even een korte pauze. Wat is het zalig in dat zonnetje. De zoveelste ijsvogel van vandaag flitst voorbij. De futenjongen bedelen luid piepend bij hun ouders om een visje. Ze zijn ook al in staat om te vangen denk ik, maar ze laten zich graag nog even verwennen.

   
We sluiten de dag af op snoekbaars.

Het laatste half uurtje van de visdag vissen we gericht op snoekbaars. Ook nu zijn de omstandigheden niet echt in het voordeel, maar het zou moeten kunnen. Lambert bewijst dat en vangt een prachtig gekleurde snoekbaars. Het toetje van een heerlijke visdag!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 8
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat rot maand was augustus
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een vistrip: Ierland deel 7
Willem Moorman -